Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Narodowy stadion zaslužuje bolju reprezentaciju, kao što Vatreni zaslužuju bolji stadion!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 15.10.24. | 14:21

Glavne zvijezde uoči sudara Poljaka i Hrvata u Varšavi bili su Luka Modrić, Andrej Kramarić i Ivan Dorian Molnar s HRT-a.

Dođete u centar, pred tu čuvenu Palaču kulture i znanosti u kojoj su Poljaci smjestili četiri kazališta, dva muzeja, kino, knjižaru, kongresni centar i olimpijski bazen a koja je poznata po prvom koncertu Rolling Stonesa iza željezne zavjese sada već daleke 1967. i shvatite što je Varšava!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Grad koji je često mijenjao gospodare kroz povijest. Grad koji je nekoliko puta rušen pa do temelja da bi se ponovno izgradio u još ljepše i bolje mjesto. U kojem je bio čuveni Varšavski geto kao mjesto nezamislivih zločina i usputna stanica do tih istih...

Varšava danas je jedna od najljepših svjetskih metropola. Široke avenije, spoj starog i modernog na rijeci Visli pored koje stoji jedan od najljepših nogometnih arena na kojima smo bili. A nije da smo ih malo vidjeli kroz sve ove godine... Narodowy stadion, izgrađen 2012. za potrebe Eura u Poljskoj i Ukrajini, grandiozno je zdanje za 60-ak tisuća gledatelja. Sve u njemu je - monumentalno!

Od tribina, vanjskog izgleda pa do unutarnjeg rasporeda. Recimo, press dvorana može komotno primiti dvije tisuće novinara. Za usporedbu, ona u Maksimiru možda 50-ak da svi imaju uvjete za rad. Ušli smo unutra i ostali - paf! Definitivno Poljaci nisu štedjeli kada su gradili nacionalni stadion na kojem isključivo igra reprezentacija Poljske, odnosno na kojem se igra finale Kupa. Doduše, tu se organiziraju i koncerti, speedway utrke i koješta drugo ali prvenstveno je to dom reprezentacije Poljske u koju domaćini i ne polažu previše nade uoči sudara s Hrvatskom.

Uostalom, neki kažu da se na Narodowy stadionu ove subote više veselilo pogotku Cristiana Ronalda nego onom Zielinskog malo kasnije u sudaru Poljske i Portugala.

To je tako. Imaju čudesan stadion, ali nemaju reprezentaciju. Za razliku od Hrvatske koja postiže nevjerojatne rezultate, a nevjerojatni su i stadioni - apsolutno nedostojni veličine i ugleda u svijetu.

Hrvati su ovdje na posebnoj cijeni. Zbog nogometa, naravno. Apsolutne zvijezde dan uoči utakmice Poljske i Hrvatske bili su Luka Modrić, Andrej Kramarić i kolega Ivan Dorian Molnar s HRT-a. Ne nužno tim redoslijedom. I dok je jasno zašto su Luka i Krama uživali taj status, Molnar je ovdje bio okupiran sa svih strana zbog perfektnog znanja poljskog jezika. Uglavnom, reporter HRT-a govori ga tako tečno kao da je rođen u Krakowu.

Za šest mjeseci studentske razmjene Molnar je svladao jezik u tolikoj mjeri da bi komotno mogao održati kakav miting poput svojevremeno Lecha Walese i njegove Solidarnosti. Sumnjamo da bi domaćini osjetili razliku...

Prema nekim informacijama, večeras se na stadionu očekuje oko 850 navijača iz Hrvatske. Toliko ih je barem iskoristilo priliku i kupilo ulaznicu preko našeg saveza. Dobar dio ih dolazi iz Njemačke, neki su krenuli tijekom ponedjeljka i utorka sa zagrebačkog aerodroma direktnim letom dok su neki hvatali poveznice po europskim metropolama. Vidjeli smo manje grupice Hrvata večer uoči utakmice u šetnji prohladnom Varšavom te potrazi za okrjepom. Niti traga nekim incidentima iako nije isključeno da ih neće biti, pogotovo nakon “dobrodošlice” uoči prve utakmice kada su gostujući navijači napadnuti u nekoliko navrata na ulicama Osijeka.

Napravili smo ozbiljan krug po centru Varšave na dan utakmice i našli na nekoliko naših navijača. Doduše, kako Poljaci njeguju kult crveno-bijele boje, baš kao i Hrvati, često smo bili u dvojbama.

“Je l' može fotka”, zamolio je fotoreporterski dvojac Kasap - Krajač skupinu za koju su odšacali da bi mogli biti naši. Pogrešno. Riječ je bilo o Poljacima koji su se veselo fotografirali ne znajući kako će njihove fotke za par sekundi biti u “delete” sekciji. Ćorak.

"Idemo dalje s potragom", zaključio je tandem i nestao u turističkoj gomili Starog grada.

Reprezentacija je smještena u hotelu Radisson uz Mirowski park, u samom centru Varšave. Ispred lovci na autograme, unutra osiguranje koje se pobrinulo da “lovci” ostanu vani. Kobnu grešku učinio je Mislav Oršić koji se spustio u foaje i za par sekundi bio okružen sa svih strana... Ekipa je probila osiguranje.

“Cijena slave”, prokomentirao je jedan od navijača Hrvatske koji su sjedili u baru hotela.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHNSLiga nacijapoljska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti