HANNAH MCKAY/Action Images
HANNAH MCKAY/Action Images

Nakon Eura, Dani Olmo sa Španjolskom napada i olimpijsko zlato

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 30.06.21. | 10:58

Uz njega na olimpijskom popisu je još pet A reprezentativaca.

Španjolska reprezentacija u četvrtfinalu Eura igra protiv Švicarske. Samim time favorit je za prolazak u polufinale i dvoboj protiv pobjednika susreta Belgija - Italija. Do europskog zlata još je dalek put, no nakon one izvanserijske utakmice koju smo gledali u ponedjeljak, i u kojoj je Hrvatska nažalost izgubila, Furija s velikim optimizmom gleda na nastavak natjecanja.

Jedan od ključnih igrača u španjolskoj pobjedi bio je Dani Olmo, igrač RB Laipziga koji se igrački afirmirao u Dinamu u kojeg je, pak, na čuđenje nogometnog svijeta prešao iz slavne Barcelonine La Masije.

Olmo je u prvoj utakmici protiv Švedske (0:0) bio najbolji igrač Furije, potom je podbacio protiv Poljske (1:1), utakmicu protiv Slovačke (5:0) odgledao je s klupe za pričuve, da bi protiv Hrvatske ušao u 71. minuti i do kraja bio najbolji španjolski igrač, upisavši dvije asistencije u produžecima za konačnih 5:3.

Dani Olmo tako još uvijek sanja europsko zlato nakon kojega bi mogao osvojiti i - olimpijsko.

Izbornik španjolske olimpijske reprezentacije Luis de la Fuente, objavio je popis 22 igrača koji će otputovati u Japan od kojih će 18 biti registrirano, a četvorica u statusu rezerve.

Među njima je i Dani Olmo koji se trenutno nalazi s Furijom na Euru. Uz njega, na popisu je još pet A reprezentativaca - Pedri, Erica Garcija, Pau Torres, Mikel Oyarzabal i vratar Unai Simon.

Ovogodišnji turnir počinje 22. srpnja, a završava 7. kolovoza utakmicom na stadionu u Yokohami.

Nogometni turnir na Ljetnim olimpijskim igrama do pojave Svjetskog nogometnog prvenstva bio je apsolutni broj jedan kada je riječ o reprezentativnom nogometu. Urugvajci se djelomično i opravdano žale jer im FIFA ne priznaje olimpijske naslove iz 1924. i 1928. kao titule prvaka svijeta.

Kako profesionalci nisu smjeli nastupati na nogometnom turniru Olimpijskih igara do 1984, od OI u Helsinkiju 1952. do OI u Los Angelesu 1984. dominirale su zemlje koje su se nalazile iza tzv. "Željezne zavjese" koje službeno nisu imale profesionalne sportaše. Mađarska je osvojila tri zlata, Jugoslavija, Sovjetski Savez, Poljska, Čehoslovačka i Istočna Njemačka po jedan.

Na OI 1984 omogućeno je igranje profesionalcima, no kako FIFA nije htjela stvoriti konkurenciju Svjetskom prvenstvu, napravljen je kompromis. Države UEFA-e i CONMEBOL-a nisu smjele poslati igrače koji su nastupili na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu. Osam godina kasnije, uvedeno je pravilo da na nogometnom turniru mogu igrati igrači do 23 godine starosti, a od 1996. u Atlanti svaka je reprezentacija mogla zaigrati s tri igrača starija od 23 godine. Od tada se to pravilo nije mijenjalo.

Francuzi su te 1984. prekinuli 'seriju' reprezentacija iz komunističkih zemalja, djelomično i zato jer su države sovjetskog bloka bojkotirale igre, potom su Sovjeti vratili titulu na OI 1988. u Seulu, a u Barceloni četiri godine kasnije Španjolska je došla do jedine olimpijske titule u povijesti. To je ujedno bilo posljednji turnir kojeg je osvojila europska država. Uslijedila je dominacija Afrikanaca (Nigerija 1996. i Kamerun 2000.) te Latinoamerikanaca (Argentina 2004. i 2008., Meksiko 2012. i Brazil 2016.).

Hoće li Dani Olmo predvoditi Španjolsku i vratiti olimpijsko nogometno zlato na Stari kontinent, morat ćemo pričekati početak kolovoza....


Tagovi

Dani OlmoŠpanjolskašpanjolska nogometna reprezentacijaOlimpijske igreNogometni turnir na Olimpijskim igramaTokyo 2020Tokyo 2021

Ostale Vijesti