REUTERS/Vincent Kessler
REUTERS/Vincent Kessler

Na rubu sporta: Južnoamerikanci žele show-program na poluvremenu utakmica

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 15.10.21. | 17:13

Sve po uzoru na za neke notorni “superbowl”

Nije da već nismo nešto slično vidjeli. 2018. godine, UEFA je ususret finalima Europske lige, i Lige prvaka odlučila prije prvog zvižduka priuštiti posjetiteljima – glazbenu zabavu. I dok je velika pozornica uz hitove Due Lipe bio koliko-toliko prikladni uvod za utakmicu Liverpoola i Real Madrida, na onom drugom finalu igranom u Lyonu, scene i nisu bile nešto bajne. Utakmica Marseilla i Atletico Madrida u francuskoj je već sama po sebi izgledala kudikamo više “navijački” od finala Lige prvaka, pa je tako relativno nepoznati sastav Offenbach imao težak zadatak. Puštati muziku dok navijači na tribinama pale baklje i pjevaju klupske pjesme.

To je bilo prije tri godine. Danas, Južnoamerička nogometna federacija (skraćeno CONMEBOL) želi učiniti nešto slično sa samo jednom bitnom razlikom. Umjesto show programa prije početka utakmice, tamošnji savez želi uvesti dulju pauzu na poluvremenu kako bi se zabavila preselila na centar igrališta usred utakmice! Odluku o promjenama nogometnih pravila donosi posebno tijelo (skraćeno IFAB) koje će krajem mjeseca raspravljati o ovom prijedlogu na svojoj sjednici.

Podsjećamo, već je jednom FIFA pokušala produljiti stanku s 15, na 20 minuta. Nije im uspjelo. Njihov argument je bio da igračima treba više vremena nego prije za doći s terena do svlačionice. IFAB je tada prijedlog odbio. Ni ovo ne izgleda obećavajuće za CONMEBOL, no svašta se promijenilo u nogometu od 2009. godine kada je podnesen prvi prijedlog do danas.

Superbowl kao ultimativna manifestacija komercijalizacije sporta, nudi ne samo zabavu nego cijeli paket zabave za vrijeme “half time showa”. Tamo svaki od segmenata prijenosa, bilo da je riječ o reprizi, analizi ili zabavi, nosi i svog vlastitog sponzora. Isto tako, NFL je odlučio u potpunosti unaprijediti igru na terenu komunikacijom igrača i trenera putem video veze za vrijeme utakmice. Nešto slično je poželio Julian Nagelsmann za svoj Bayern.

Bilo kako bilo, nogomet se polako, ali sigurno, mijenja. Koliko ga je moguće izmijeniti bez gubitka njegove srži je nemoguće znati prije nego što ta srž nestane, a onda je prekasno. S druge strane savezima je računica jasna, iako bi ovakvim izmjenama neminovno izgubili dobar dio “stare” publike, pridobili bi puno novih fanova. Uostalom, NFL to već čini. Nekoliko utakmica godišnje, liga seli u Englesku, točnije u London. Pitanje je trenutka kada će osnovati ekipu sa središtem u engleskoj prijestolnici.

Hoćemo li i mi imati half-time show? Vjerojatno, u neko skoro vrijeme.



Tagovi

CONMEBOLFIFAIFABsuperbowl

Ostale Vijesti