Saša Miljević/Pixsell
Saša Miljević/Pixsell

Na Red Bull bez krila?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.10.24. | 13:33

Pjaca daleko od forme forme, Hoxha zasjao pa nestao, Cordoba nedefiniran, Mbuku nepoznanica, Špikić 'ni na nebu ni na zemlji'. Bjelica je i sam prozvao krilne igrače za mali doprinos u igri

"Jako smo malo dobili od krilnih igrača. I sad u Puli, ali i u Varaždinu. Tada Cordoba i Hoxha, sad Pjaca i Stojković.", priznao je Nenad Bjelica nakon remija na Drosini (2-2) i detektirao jedan od velikih problema Dinamove igre. Nije jedini, ali je očit i jasno izražen. Ono što je ove sezone trebala biti Dinamova snaga, postalo je briga.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, već dugo se u Maksimiru pričalo da Dinamo treba dovesti krilne igrače, oni su rješenje za budućnost, oni će promijeniti krvnu sliku momčadi, koja je trebala određeni remont. I, bacili su se u Dinamu na posao, od zime do ljeta stigla su čak četiri krilna igrača. Prvo je zimus došao Arbër Hoxha, a onda ovog ljeta još i Marko Pjaca, Juan Cordoba te Nathanaël Mbuku iz Augsburga. Čitavo to vrijeme Modri su lovili i Marina Šotičeka i Marca Pašalića, krilne pozicije označene su kao prioritet prijelaznog roka. Ne samo ovog zadnjeg. Ako njima dodamo i Luku Stojkovića i Lukasa Kačavendu, koji nisu prirodni krilni igrači, ali mogu igrati i na tim pozicijama, ako istaknemo i Darija Špikića, koji je bio pred odlaskom iz Maksimira, ali je na kraju ostao, zaključak se trebao nametnuti sam; krila su velika Dinamova snaga i Dinamov trener tu ima izrazito slatke brige.

"Jako smo malo dobili od krilnih igrača.", zvoni ta izjava Nenada Bjelice, koja otvara dosta pitanja u Maksimiru. Prvo je, naravno: Zašto? Što je razlog da su krila toliko neproduktivna? Bilo bi glupo reći da ti igrači nemaju kvalitetu, jer svaki od njih ima svoj renome. Međutim, činjenica jest da u zadnje vrijeme Dinamo od krila nema puno koristi. U četiri Bjeličine utakmice, Cordoba je u Varaždinu zabio za pobjedu (0-1), iako je, zapravo, u toj utakmici bio jedan od najlošijih igrača. I sve ono što je kao krilo trebao činiti, nije mu baš prolazilo. Ali, dobro, zabio je i time bio u 'plusu'. Ostali, ni dojmom ni učinkom - baš ništa. Marko Pjaca, nakon ona dva pogotka Qarabagu na startu sezone, potpuno je pao u formi. Mučila ga je i jedna 'ozljedica', više nego na lijevoj igra na desnoj strani, bio je čak i wing-back. I, očito je da nije pravi, daleko od onog Pjace, kakvoga su u Dinamu priželjkivali. Da nije Cordoba zakasnio na sastanak prije utakmice u Puli, Pjaca bi i tu utakmicu započeo na klupi, a to sigurno nije status kojemu se nadao kad je dolazio s Rujevice u Maksimir. Spomenuti Cordoba, pak, tim si je kašnjenjem zabio autogol, mogao je u Puli 'zacementirati' svoj status u prvih 11, ovako će ga morati ponovno 'napasti'. Kad dobije priliku. Nije ni Kolumbijac dosad pokazao previše. Živ i hitar jest, udarac neloš, ali jasno je da ima problema protiv čvrstih, postavljenih obrana kraj kojih teško prolazi jedan na jedan. I taktički je još uvijek nedovoljno obučen. Hoxha je jako dobro krenuo u sezonu, s dva gola u HNL-u, dobrom energijom, ali i on se ubrzo ugasio. Vjerojatno i zbog čestih promjena formacije i gubitka kontinuiteta Za Mbukua još ne možemo reći - ništa. Pravu šansu nije ni dobio, kamo li dvije-tri utakmice zaredom. Špikić? On je trebao otići, ali je ostao u Maksimiru. Trenutno je 'ni na nebu ni na zemlji', stalno u kadru, ponekad i na terenu, ali potpuno nedefiniranog statusa. Ali, i u to malo minuta ništa slabiji od većine konkurenata.

Da nije zadovoljan krilima Bjelica je pokazao već i time što je na lijevu stranu u Puli odlučio staviti Stojkovića. Luka ima 'krvi' u sebi, jedan je od rijetkih koji su nešto pokušavali, konačno, ubacio je loptu za Ademijev pogodak. No, s obzirom na sve zdravstvene probleme kroz koje je prošao, on svoju formu tek mora uloviti, pitanje je i na kojoj poziciji. Cijela ta priča oko krila, zapravo, približava Bjelici sve više rješenje za utakmicu u Salzburgu u srijedu. Na Red Bull bez krila? Nije nemoguće, štoviše, čak je i realno. Uostalom, bez krila je Dinamo igrao i protiv Monaca. Tada su na bokovima bili bekovi, Ristovski i Pierre-Gabriel, uz četvoricu veznjaka (Ademi, Sučić, Mišić, Baturina) i Petkovića. Mogao bi nešto slično Bjelica pripremiti za srijedu, a čak i da se odluči za formaciju sa četvoricom u zadnjoj liniji, mogao bi 'napucati' sredinu i zaigrati bez krila. Recimo, uz Ademija, Mišića, Sučića i Baturinu, još staviti Roga ili Stojkovića. Tu bi Baturina i Stojković (ili Rog) mogli 'glumiti' krila, izvlačiti se po potrebi na stranu ili ulaziti u sredinu. Već smo ih gledali u tim ulogama! Hoće li na taj način Bjelica doskočiti problemu s krilima ili će ipak tražiti i forsirati 'prirodna' rješenja na tim pozicijama?



Tagovi

GNK DinamoNenad BjelicaLiga prvakaRed Bull SalzburgMarko PjacaDario ŠpikićJuan CordobaNathanaël MbukuArber Hoxha

Ostale Vijesti