Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Dinamo se u HNL-u sve više muči, a 'najgore' tek dolazi! Bjelica mora promijeniti taj trend

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.10.24. | 09:00

Nije najveće pitanje kako će Dinamo izgledati u Salzburgu, već imaju li Modri doista tako širok i kvalitetan kadar da mogu igrati na dva fronta svaka tri-četiri dana. I može li ovaj Dinamo bolje?

Osijek - pobjeda u sudačkoj nadoknadi. Rijeka - mršavi bod uz slabiju igru. Koprivnica - težak (1-4) poraz od Slavena Belupa. Varaždin - pobjeda 1-0 na teškom travnjaku i uz malo dobre igre. Pula - još jedan remi (2-2), puno nervoze, očajnih 45 minuta i 'vađenje' u završnici. To su Dinamove, gostujuće, HNL utakmice ove sezone. A ako zagrebemo i dublje, sve do prošle sezone, taj bi uzorak bio još i veći i on jasno potvrđuje - Dinamo se u HNL-u sve više muči!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pet HNL gostovanja ove sezone, pet, uz neka manja pozitivna odstupanja, sličnih Dinamovih izdanja. Malo igre, puno muke i - čupanje. Kako god treneri, prvo Jakirović, a sad i Bjelica, složili momčad, Dinamo nudi, više-manje sličnu priču. Tako je bilo i u Puli, gdje je Istra 1961 svojim gardom, energijom, taktikom u prvom poluvremenu potpuno neutralizirala Dinamo, Modri na kraju mogu biti sretni s bodom, u utakmici (još jednoj) u kojoj nisu stvorili niti jednu pravu šansu. Slično je bilo u Varaždinu prije dva tjedna, tada je rezultat ipak otišao sasvim na stranu maksimirske momčadi (0-1). Za tri dana Dinamo u Ligi prvaka gostuje u Salzburgu i čuli smo navijače u Puli, nakon skromne predstave, da se pribojavaju tog sraza, bez obzira na slabu formu austrijskog doprvaka. No, čini se da nije Dinamov najveći problem niti najveće pitanje kako će momčad izgledati u Salzburgu. Liga prvaka je jedna druga priča, sasvim drugo i drugačije natjecanje. Najveće je pitanje imaju li Modri doista tako širok i kvalitetan kadar da mogu igrati na dva fronta svaka tri-četiri dana? I redati pobjede.

Dojam je da je HNL uz ovom trenutku Dinamu veći problem od Lige prvaka! Dok protiv Monaca ili u srijedu protiv Salzburga Modri uvijek mogu odigrati pravu utakmicu, uzeti bodove (kao što mogu i podbaciti), trend koji imaju u domaćoj ligi, definitivno, zabrinjava. Bjelica, prije njega i Jakirović, ne mogu pronaći formulu po kojoj će lakše prolaziti kroz taj gusti ritam, manje se trošiti i jednostavnije pobjeđivati. I tako se, doista, kroz HNL pripremati za Ligu prvaka! Jer, probali su gotovo sve načine. Igrala je i nominalno najbolja momčad, onda se rotiralo pa se čuvalo one i najmanje ozlijeđene, mijenjala se formacija, ubacivali mladi... Međutim, Dinamo još nije pronašao način kako da bezbolno prelazi sve te prepreke, koje se nalaze pred njim. Jednom je to HNL utakmica 'nakon velikog pražnjenja u Europi', jednom uoči važnog eurospkog ispita, jednom je problem reprezentativna stanka, u kojoj nema puno igrača na treningu, treći put su ozljede glavnih igrača, četvrti put, što i jest čest slučaj, loši travnjaci na HNL terenima. Poput onoga u Varaždinu. No, to su sve opravdanja, koja u Dinamu ne prolaze! Pogotovo kad se iste stvari ponavljaju u kontinuitetu.

Gledajući izolirano utakmicu u Puli tih alibija je još manje. U prvih 11 samo su dvojica igrača bila u stanci u reprezentaciji, s time da je Sučić igrao, a Pjaca sjedio na klupi. Nije ni teren bio loš, niti je momčad igrala tešku utakmicu tri dana ranije da bi trebala biti 'prazna'. I, svejedno je Dinamo pokazao skromnu partiju. A, rekli bismo, 'najgore' tek slijedi. Naime, nakon Salzburga, Modri dočekuju Osijek, a onda slijede tri gostovanja, u Šibeniku, Bratislavi i Velikoj Gorici u samo tjedan dana. Dovoljno je samo sjetiti se travnjaka u Šibeniku i Gorici da se rodi glavobolja! Nakon one stanke u studenome, pak, Kup u Bjelovaru pa Rijeka i Borussia (D) u Maksimiru i Hajduk na Poljudu. Ovakav Dinamo, kakvog gledamo danas, teško će kroz takav raspored proći neokrznut i u HNL okviru. Gotovo nemoguće!

Zašto Dinamovi igrači toliko osciliraju u formi, zašto Bjelica ne može izdvojiti praktički nijednog pojedinca, koji se može pohvaliti da u kontinuitetu igra dobro i nosi momčad na svojim leđima? Možda doista to nije tako širok i kvalitetan roster kakvim ga i sam Bjelica želi prikazati? Primjerice, od ovogodišnjih pojačanja malo je njih pokazalo da da su stvarno pojačanja. Međutim, Bjelica nema drugog izbora, nego pronaći neko rješenje, promijeniti ovaj HNL trend, koji počinje opasno zabrinjavati. Ne može i ne smije svaka utakmica u gostima, pogotovo protiv tzv.manjih klubova biti ista. Malo igre, mučenje, bezidejnost...Pa čekajmo rasplet! Zašto u tim utakmicama Modri uvijek izgledaju kao da nemaju energije, kao da su nezainteresirani i tromi? Upravo u tom odgovoru želi ključ ovog Dinamova problema. Možda su rješenja radikalna, možda Bjelica mora još više mijenjati, rotirati, koristiti unutarnje rezerve! Ako ih ima! Ako ih nema, e, onda je to tek problem! I onda netko mora objasniti zašto ih nema...

U svakom slučaju, ona klasična priča kako za HNL ne treba brinuti, jer Dinamo će na kraju sigurno biti prvak, više ne pije vodu! 'Mali' padaju sve teže, nema više terena gdje Modri mogu lagano do bodova. HNL je postao Dinamu ozbiljna muka.No, što ako ovaj Dinamo ne može bolje od ovoga? Da, može, utakmicu, dvije, može parirati i u Ligi prvaka, ali može li ova momčad kontinuirano, u nizu pobjeđivati, rutinski kao nekad, pobjeđivati u HNL-u? Jer, mijenjaju se treneri, rotiraju igrači, mijenjaju ideju, a trened je još uvijek isti.




Tagovi

GNK DinamoNenad BjelicaHrvatska nogometna ligaRed Bull Salzburg

Ostale Vijesti