Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Može li Gattusov Hajduk utišati slovačku grmljavinu?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 08.08.24. | 08:01

Utakmica u Ružomberoku u sklopu 3. pretkola Konferencijske lige je u 18.30 (Max Sport 1, HDTV)

U slučaju dobrog rezultata, aktivne zalihe pred uzvrat na Poljudu za tjedan dana, Hajduk ovog četvrtka može napraviti velik korak na putu za plasman u Konferencijsku ligu na utakmici u Slovačkoj. Jer podsjetimo, armenski Noah je u prvoj utakmici dobio atenski AEK koji mora hvatati zaostata 1-3, a tko prođe će na boljeg iz dvostrukog ogleda Ružomeroka i Hajduka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Trener Gennaro Gattuso govori da se ide 'step by step' te da utakmice u Europi traju 180 minuta, treba ih odigrati inteligentno, pa tako i ovu s Ružomebrokom s početkom u 18.30 sati (MAXSport 1, HDTV).

Ružomberok nije nepoznanica, dobro se se Bijeli pripremili u 'scoutingu' za osvajača slovačkog Kupa koji je u prvom pretkolu Europske lige Tobolu, ne tako davno 'krvniku' splitskog sastava, dao četiri gola iz prekida pokazavši da im je to najjače oružje uz domaći teren koji odlično poznaju, a zbog njegova ne baš idealnog stanja, mogu imati prednost.

Ovdje u Ružomberoku je ugodno, ujutro je od 12 do 15 stupnjeva, po danu se temperatura diže do 25-26, no u terminu utakmice prema najavama može se očekivati kiša i grmljavinsko nevrijeme, pa da teren još više bude prednost domaćina koji igra tako da suparniku ne da igrati.

Neće se igralište valjda pretvoriti u kaljužu, treba se nadati da prognoze nisu sto posto točne što se vrmenskih prilika tiče.

A prognozu po pitanju rezultata je teško dati, ne bi Splićani imali ništa protiv remija koji bi im u grotlu Poljuda bio okidač za stalne napade uz podršku publike koju je Gattuso dodatno galvanizirao kao vješt govornik koji lako ulazi pod kožu.

Sigurno je dobro pripremio momčad na grmljavnsku slovačku oluju koje se na terenu može prikazati i u prenesenom značenju budući da domaćini znaju napasti u formaciji 3-4-3 s puno igrača, dok se brane u sustavu 5-4-1. Kako će se utakmica razviti, to nitko ne može znati, no činjenica je da kod Bijelih ima klasnih igrača poput Marka Livaje, Ivana Rakitića, Ivana Perišića i Rokasa Pukštasa.

Neke promjene je dao naslutiti Gattuso, ne konkurira Marko Capan zbog ozljede, a ovdje je Zvonimir Šarlija koji je protiv Slaven Belupa dobio udarac u glavu, malo je izgledan njegov nastup, pa bi ga trebao zamijeniti Dominik Prpić, premda ima rezona i za start nebeskog skakača Josipa Eleza koji bi moga otklanjati suparničke duge lopte koje su jedno od njihovih oružja.

Treba vjerovati da se momčad dobro odmorila nakon puta koji je bio odgađan zbog kašnjenja čartera, pa su Bijeli letjeli iz Splita u Košice, umjesto obližnji Poprad, tako da su u hotel došli oko pola noći. Nikakvih aktivnosti predviđenih u Ružomeroku nisu imali, posljednji trening je odrađen još u srijedu u Splitu.

Dvojbe postoje u određivanju sastava, jer na konferenciji je Gattuso najavio da će igrati samo oni koji su potpuno spremni, pa tako ne bi smjelo biti popusta ni za Rakitića niti Perišića koji bi mogli početi na klupi, jer treba misliti i na gostavnje kod Lokomotive u nedjellju, a njihova mjesta zauzeti Anthony Kalik i Emir Sahiti koji je puno bolji na lijevoj nego na desnoj strani koja je razervirana za Abdoulieja Sanyanga Bambu koji je dao lijep pogodak Slavenu. Može se Gattuso u opreznijoj varijanti odlučiti i na Kalika na krilu, ali teško je to zamisliti kada fale vezni Capan, Niko Sigur tek čeka prve minute nakon ozljede, a Mihaela Žapera niti da ne spominjemo, jer je on još daleko od povratka u momčad. Što vrijedi za Kalika, može se reći i za Aleksandera Trajkovskog koji zdrav nudi opciju priključivanja Livaji kao iskusan igrač.

Filip Krovinović je u istupu za medije bio nedorečen gdje će i hoće li igrati, te koja mu je najdraža pozicija, no čini nam se da bi on bio bolja opcija od Kalika za veznog koji je najbliži krilima i napadačima. Ali Gattuso zasad nije mislio tako...

Utakmicu će suditi Španjolac Cesar Soto Grado koji je vodio i El Clasico, a pomagat ću mu sunarodnjaci Iván Masso Granado i Carlos Álvarez Fernández, dok je četvrti arbitar Victor Garcia Verdura. VAR je José Luis Munuera, a AVAR Juan Luis Pulido Santana.


OČEKIVANI SASTAVI:

Ružomberok (3-4-3): Frühwald - Gabriel, Maly, Mojžiš - Gomola, Lavrinčik, Luteran, Tučny - Hladik, Chrien, Gerec. Trener: Ondrej Smetana.

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Moufi, Uremović, Prpić, Melnjak – Pukštas, Krovinović – Bamba, Kalik, Sahiti – Livaja.



 


Tagovi

RužomberokHajdukGennaro GattusoMarko LivajaIvan PerišićIvan RakitićKonferencijska ligaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti