EXPA/ Reinhard Eisenbauer
EXPA/ Reinhard Eisenbauer

Balić za Germanijak: “S Gattusom sam se jednom zakačio, a protiv Ružomberoka je najteže“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.08.24. | 08:05

Nekadašnji hajdukovac o iskustvima s europskim suparnikom Bijelih i sadašnjim trenerom Splićana

Andrija Balić (26), svojevremeno Hajdukov wundekind i 'hrvatski Pirlo' kako su mu tepali, još uvijek je sjajni veznjak koji u svojim nogoma ima 'dinamita' za 'oživjeti' karijeru u kojoj je bilo niza spleta nesretnih okolnosti i peha.

A pamti se kako je Hajdukovu predsjedniku Marinu Brbiću donio novac na račun kada su ga Bijeli kao tinejdžera prodali Udineseu za tri i pol milijuna eura, jer nadareni mladić rješavao je derbije s Dinamom i velike europske utakmice u dresu najdražeg mu kluba.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Sjetili smo ga se iz razloga što odlično poznaje slovačke prilike budući da je dugo igrao u zemlji Hajdukova europskog protivnika Ružomberoka s kojima se u gostima sastaju ovog četvrtka.

Neće Andrija u Slovačku natrag, jer friško je raskinuo s klubom Zlate Moravce, te trenutno važe ponude za nastavak karijere dok marljivo u Stobreču trenira s kondicijskim trenerom Ivom Katušićem.

Što kažete o Ružomberoku?

„Puno sam se puta sastajao s njima i moram prizati da mi je bilo najteže igrati, pogotovo tamo kod njih. Mrzio sam igrati protiv njih. Voziš se tri sata, spavaš u planiini, a onda oni na terenu stoje otraga, ne daju igrati. Kad bismo s Dunajskom Stredom igrali kod kuće redovito smo upisivali lagane pobjede, čista 'laganica'. Ali kad bismo igrali kod njh gore, to je bio teški bunker, 3-5-2, bolje reći 5-3-2, odnosno 5-4-1. Samo su udarali, igrali duge lopte. Nije tu bilo puno igre. Pretprošle sezone su bili drugi, no od tada se momčad dosta promijenila. Igrao sam prošle sezone jednom protiv njih, prije par mjeseci na domaćem terenu. Dobili su zbog nekih naših pogrešaka, ali to nije bilo ništa posebno, svladali su nas bez stvorene šanse. Oni su radna momčad, oslanja se na trkački segment. Stalno su gore-dolje, kažem, ispucavaju duge lopte, napadaju kao osice. Pokušavaju i nešto kreirati iz posljednje linije ne mogu, tu su malo tanji. Tako je bilo prošle sezone, a čujem da je tako bilo i protiv Trabzosnspora, premda imaju par novih igrača. Iz mog iskustva s njima, Hajduk to mora proći“, za početak će nam Balić. 

Kakve utakmice očekujete?

„Hajduku će gore biti zafrkanije nego na Poljudu. Ne zbog publike, jer ima ih svega 20-ak koji nešto pjevaju. Stadion ima dvije tribine, može primiti nešto manje od pet tisuća ljudi. O gradu vam ne mogu puno reći, jer smo mi uvijek boravili u planinama koje su blizini. Zimi ima snijega stalno, sjećam se da ga je bilo i u travnju. Teren bi sad trebao biti dobar jer je ljeto, ali od studenog bude katastrofa.“

Što mislite kako će igrati?

„Njihov forte je obrana, čvsti su i atletični, igrat će na kontre i nadati se prekidima iz kojih su opasni, jer imaju visokih igrača. Tu Hajduk mora pripaziti, jer neće oni puno igrati, pokušavati će dugim loptama i čekati na neku odbijenu. Nema šanse da oni Hajduku nešto kreiraju, možda ako naši stanu, pa ih oni iznenade pressingom.“

Hajduk se trudi sa sportskim direktorom Nikolom Kalinićem, došoa je Ivan Rakitić, ostao Ivan Perišić, Marko Livaja ozbiiljno radi, a vodi ih Gennaro Gattuso ... Što Vam se čini?

„Uvijek se nadam najboljemu za Hajduk. Mislim da će se s vremenom još bolje posložiti, jer tek je krenulo, a mislim da će doći još poneki igrač.“

Prošle sezone je bilo blizu do niza porazaa koji su doveli do raspada... Sad s Gattusom Hajduk misli ozbiljno, drći oštar kurs?

„On je takav, toga se drži. Ispričat ću vam jednu zgodu dok sam bio u Udineseu, a on vodio Milan. Tada smo se zakačili, ali nije bilo ništa 'vau'. Mi smo u Udinama vodili 1-0 i ja u posljednjim minutama uklizao uz aut-liniju i nabio loptu još dalje da ne mogu oni doći do nje i brzo izvesti ubačaj sa strane. Onda je Gattuso skočio na mene, gubili su, htjeli na brzinu izvesti aut, a ja napucao loptu. Bila je to klasična reakcija. Poslije smo se lijepo pozdravili kao da ništa nije bilo, možda zato što su oni izjednačili u 94. minuti za 1-1“.

Da kojim slučajem Hajduk u prvoj utakmici ne izbori pozitivan rezultat, teško će onda Ružomberk na punom Poljudu izdržati?

„Oni nikada nisu igrali pred toliko ljudi, najviše što su vidjeli publike je kod nas dok sam bio u Dunajskoj Stredi , ali to je osam do 12 tisuća navijača, Nisu naviknuti ni blizu uigrati pred 30-35 tisuća ljudi, još uz veliku buku. Prošle sezone su eto uzeli taj Kup, dobili Slovan u polufinalu kada su ih izneadili, zabili iz jedine prigode, a bili su podređeni u toj utakmici, ali tko te pita. Tako jedino mogu dobiti i Hajduk, da Bijeli imaju loš dan, promaše deset prilika, a oni jednu uspiju iz nekog odbijanca Drugačije ne vidimo kako dobiti. Ružomberok doma i u gostima, to su dvije različite momčadi. Bit će to dobro, vjerujem u Hajduk“, zaključio je Balić.



Tagovi

Andrija BalićHajdukRužomberokDunajská StredaUdineseMilanGennaro GattusoSerie AKonferencijska ligaHrvatska nogometna ligaintervjuIvo KatušićZlate Moravce

Ostale Vijesti