Ivica Banović. Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Ivica Banović. Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Mlade zvijezde i manje poznata lica protiv sjajnog sina bivšeg Dinamova stopera

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.09.24. | 09:30

U sjeni dvoboja na Allianz Areni igrat će protiv istog protivnika i Dinamovi juniori u Youth ligi

Dinamo ima - dva od dva. U dvije dosadašnje utakmice u Youth ligi ili, kako je znamo nazivati, juniorskoj Ligi prvaka, Dinamo je slavio u Münchenu. Prvi put 2015., u natjecanju po skupinama, Modri su pobijedili 2-1. Za momčad Marija Cvitanovića golove su zabili Ivan Božić i Josip Brekalo, a igrali su još Šemper, Iharoš, Kalaica, Soldo, Vujica, Šunjić, Knežević, Moro, Olmo....na klupi su bili Tin Kulenović, Gojak, Fintić, Lovren, Đurasek... Pet godina kasnije sastali su se juniori dva kluba u osmini finala, svjedočili smo tada epskoj borbi u Bayernovu kampu. Vodili su Modri 2-0, Bavarci izjednačili na 2-2, a onda je Dinamo, koji je s klupe vodio Igor Jovićević, pobijedio nakon sedam serija jedanaesteraca.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U toj smo utakmici vidjeli neka danas jako dobro poznata imena. Za Dinamo su, primjerice, igrali Gvardiol, Šutalo, Franjić, Janković..., za Bayern Musiala, Dajaku, Tillman... A danas (utorak, 16 sati) na istom mjestu odigrat će se i treći čin ovog 'klasika'. Dinamovi juniori, u sjeni nastupa seniora na Allianz Areni, krenut će u svoj put Youth ligom. U spomenute dvije generacije igrale su brojne buduće Dinamove zvijezde, a i obojica trenera, Mario Cvitanović i Igor Jovićević imali su čast voditi i prvu momčad. Pred Ivicom Banovićem i njegovim mladićima tek je sad pravo dokazivanje, iako su dva trofeja, naslov prvaka i pobjedu na 'Ramljaku' već osvojili.

"Ima dosta izostanaka, ali koga nema bez njega se može. Bit će to jedno odlično iskustvo, igrati u prelijepom Bayernovom kampu", rekao je Ivica Banović, koji je Dinamo i lani vodio u Youth ligi, ali u onom drugom dijelu ždrijeba, jer prva momčad nije igrala Ligu prvaka.

"Nekoliko je igrača tu od lani, ali meni je to iskustvo posebno značilo, jer znam kakve nas momčadi očekuju. Njima 80 posto momčadi igra seniorski nogomet, očekuje nas, recimo, drugoligaška momčad hrvatske lige, po čvrstini, po jačini. Jako su talentirani, čeka nas odlična utakmica. Ali, teško je išta detaljno pripremiti, jer oni će spuštati igrače iz druge momčadi, pitanje je u kakvom će sastavu istrčati protiv nas", dodao je Banović.

A koga na raspolaganju ima Dinamov trener? Od široj javnosti poznatih imena tu su Branko Pavić, Leon Jakirović, Marko Zebić, Tomas Baković i Patrik Horvat, koji su već prošli pripreme prve momčadi, neki čak i debitirali za seniore. Osim tih mladih zvijezda tu je i dosta manje poznatih lica, primjerice, protiv Bayerna bi trebao zaigrati Saudijac Hussain Al Taha, koji je u Dinamo došao na prijedlog Romea Jozaka, koji u Arabiji radi na razvoju nogometa. Nije on jedini, ima tu još igrača, kojima će ovo biti prvi 'upad' pred ozbiljna svjetla reflektora, na velikoj sceni. Nema, pak, u momčadi Mikića, zbog ozljede, kao ni Šunte i Ćutuka, dok će Miljak, koji se tek oporavio od ozljede, u utakmicu krenuti s klupe.

Zanimljivih lica bit će i u Bayernovoj momčadi. Vratar, 17-godišnji Leon Klanac ima hrvatske korijene, tu je i njegov vršnjak Ljubo Puljić, branič, koji je prije godinu dana došao u Bayern iz Osijeka i igra standardno na Bayernove juniore. No, uskoro bi se najviše moglo pričati o najmlađem igraču na popisu, Roku Mijatoviću! Njemu je tek 16 godina, sin je bivšeg Dinamova stopera Andre Mijatovića, koji je trener u Hannoveru, a već godinama živi u Ingolstadtu, nakon što je dugo igrao u Njemačkoj. Mijatović je isto stoper, izrastao je već preko 190 cm, a s obzirom na svoju visinu vrlo je brz i tehnički potkovan. Zato velo često igra i zadnjeg veznog, a iako je čak tri godine mlađi od nekih suigrača, već standardno igra za U19 momčad. Mijatović slovi za jednog od najvećih talenata Bayernove Akademije, programiran je kao buduća zvijezda kluba, a već je odradio i nekoliko treninga s prvom momčadi. Nije čak isključeno da bismo ga u nekim utakmicama Lige prvaka mogli vidjeti i na klupi prve momčadi! Inače, iako je rođen u Njemačkoj i Nijemci su ga vrbovali u svoje selekcije, Mijatović je izabrao Hrvatsku te je član naših mladih reprezentacija. Još jedan igrač, koji bi u budućnosti mogao biti dragulj hrvatskog nogometa!

MOGUĆI SASTAV DINAMA:

Rajić - Ladan, Zebić, Jakirović, Šepić - Hussain, Pavić, Baković - Pfeifer, Andrić, Horvat. Trener: Ivica Banović.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoUEFA Youth LeagueBayern

Ostale Vijesti