REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

Martinez otkrio sedam favorita za osvajanje Eura, a među njima nema Hrvatske: „Detalji će presuditi“

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 10:45

Iako igra s Hrvatskom pripremnu utakmicu, nije spominjao Vatrene, dapače, ne vidi ih niti kao jednog od sedam favorita za osvajanje Eura... Ali tako su nas i u Kataru Brazilci podcijenili pa im je Bruno Petković objasnio kako stoje stvari. Portugalci su se, čini se, također prijavili za predavanje koje drže Hrvati

Portugalski izbornik Roberto Martínez kaže da nema jasnog favorita za osvajanje ovoljetnog Europskog prvenstva i inzistira na tome da će mali detalji diktirati tko će osvojiti turnir u Njemačkoj.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dapače, Martínez vjeruje da postoji sedam favorita koji će biti okrunjeni naslovom prvaka kontinenta, dok Španjolac također smatra da njegova momčad mora rasti kako natjecanje bude odmicalo ako žele biti uspješni. Euro 2024. bit će Martínezovo prvo veliko natjecanje na čelu Portugala, kojeg je preuzeo prošlog siječnja, naslijedivši Fernanda Santosa nakon Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru. Govoreći za Rio Ferdinand's FIVE podcast, Martínez je otkrio da se sastao sa svim svojim novim igračima prije nego što je prošlog ožujka objavio svoj prvi sastav za kvalifikacije za Euro.

“Prije Portugala imao sam iskustvo Belgije. Ono što sam naučio je da ne mogu raditi sa grupom igrača, a da ih ne upoznam. Svi znaju igrače, svi ih mogu pratiti, sada imamo mogućnosti vidjeti sve što igrač radi, na treninzima, na utakmicama. Ali morate upoznati osobu koja stoji iza igrača. Tako sam dobio popis od 26 igrača Portugala i otišao sam upoznati svakog igrača. Za mene je bilo jako važno imati polazište sa svima. Imali smo dvije kvalifikacijske utakmice i od prvog sam dana morao upoznati igrače prije nego što ih pozovem u reprezentaciju.”

Seleção svoj put na Euru započinje u utorak 18. lipnja protiv Češke u Leipzigu. Ferdinand je sugerirao da su Francuska, Engleska i Portugal jasni predvodnici među favoritima za osvajanje Eura, ali Martínez vjeruje da je potencijalna skupina pobjednika veća.

“Biti u mogućnosti osvojiti veliki turnir ovisi o detaljima,” inzistirao je Martinez pa pojasnio:

“Postoji lažna percepcija pobjednika. Svi osjećamo da se pojavljuju i pobjeđuju 3-0 svaku utakmicu. Pogledajte Španjolsku, prvak svijeta 2010. Svi pričaju o najboljoj reprezentaciji ikada. Izgubili su prvu utakmicu. Imali su jedanaesterce s Paragvajem. Ti trenuci, Arjen Robben 1 na 1 u finalu. Mali detalji. Što vas priprema za male detalje, očekivanje neočekivanog, suočavanje s nevoljama. Ti aspekti dolaze s igrama, s time da ste zajedno. To je uzbuđenje kojem se radujemo. Imamo tri utakmice na Euru, a koliko možemo rasti u te tri utakmice, vidjet ćemo."

Iako igra s Hrvatskom pripremnu utakmicu, nije spominjao Vatrene, dapače, ne vidi ih niti kao jednog od sedam favorita za osvajanje Eura... Ali tako su nas i u Kataru Brazilci podcijenili pa im je Bruno Petković objasnio kako stoje stvari. Portugalci su se, čini se, također prijavili za predavanje koje drže Hrvati.

“Mislim da nema favorita. Mislim da postoji sedam reprezentacija koje su viša razina, a ovise opet o svom danu, sitni detalji mogu omogućiti napredak. Nijemci i Talijani idu na svaki turnir s uvjerenjem da bi trebali pobjeđivati. S te dvije reprezentacije ne morate gledati što se dogodilo u zadnje dvije godine. Kad su na turniru uvijek su konkurentni. Zatim Engleska, Španjolska, Francuska, Belgija i Portugal. Postoji sedam nacija za koje bi svaka za sebe trebala vjerovati da može daleko dogurati. Ali opet, to je ta lažna percepcija pobjednika. Veliki turniri se dobivaju vrlo malim detaljima", zaključio je.

Utakmica s Portugalom je na rasporedu u subotu od 18.45, a izravan prijenos možete pratiti na Novoj TV. (eg)

Oglas

Euro 2024, prvi krug

Skupina A

1. kolo

Petak, 14. lipnja

Njemačka – Škotska 5-1

Subota, 15. lipnja

Mađarska – Švicarska 1-3

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Njemačka – Mađarska 2-0

Škotska – Švicarska 1-1

3. kolo

Nedjelja, 23. lipnja

Škotska – Mađarska 0-1

Švicarska – Njemačka 1-1

Skupina B

1. kolo

Subota, 15. lipnja

Španjolska – Hrvatska 3-0

Italija – Albanija 2-1

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Hrvatska – Albanija 2-2

Četvrtak, 20. lipnja

Španjolska – Italija 1-0

3. kolo

Ponedjeljak, 24. lipnja

Albanija – Španjolska 0-1

Hrvatska – Italija 1-1

Skupina C

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Slovenija – Danska 1-1

Srbija – Engleska 0-1

2. kolo

Četvrtak, 20. lipnja

Slovenija – Srbija 1-1

Danska – Engleska 1-1

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Danska – Srbija 0-0

Engleska – Slovenija 0-0

Skupina D

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Poljska – Nizozemska 1-2

Ponedjeljak, 17. lipnja

Austrija – Francuska 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Poljska – Austrija 1-3

Nizozemska – Francuska 0-0

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Francuska – Poljska 1-1

Nizozemska – Austrija 2-3

Skupina E

1. kolo

Ponedjeljak, 17. lipnja

Rumunjska – Ukrajina 0-3

Belgija – Slovačka 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Slovačka – Ukrajina 1-2

Subota, 22. lipnja

Belgija – Rumunjska 2-0

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Slovačka – Rumunjska 1-1

Ukrajina – Belgija 0-0

Skupina F

1. kolo

Utorak, 18. lipnja

Turska – Gruzija 3-1

Portugal – Češka 2-1

2. kolo

Subota, 22. lipnja

Gruzija – Češka 1-1

Turska – Portugal 0-3

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Češka – Turska 1-2

Gruzija – Portugal 2-0



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Roberto MartinezEuro 2024

Ostale Vijesti