Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Lukas Kačavenda za Germanijak: Sa Šimićem bih se sporazumio i da tri godine ne igramo zajedno, a o prelasku u Dinamo ili inozemstvu u ovom trenutku ne razmišljam

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.09.21. | 08:20

Između utakmice hrvatske U21 reprezentacije protiv Azerbajdžana i gostovanja kod Finske porazgovarali smo s mladim hrvatskim reprezentativcem i igračem Lokomotive, Lukasom Kačavendom.

Jednog od najvećih talenta hrvatskog nogometa i mladu zvijezdu 1.HNL kontaktirali smo nakon posljednjeg prvenstvenog kola prije reprezentativne stanke. No, Lukas Kačavenda nam se ispričao i zamolio da ga kontaktiramo tek kad stigne na okupljanju mlade reprezentacije. Naime, morao je nadoknaditi školske obveze, imao je bitan ispit iz engleskog, predmeta koji bi mu, s obzirom na njegov talent i perspektivu, mogao biti prilično koristan u daljnjoj karijeri.

Kačavenda je nedavno krenuo u četvrti razred srednje škole, no unatoč 18 mu godina ima već 16 nastupa za seniorsku momčad Lokomotive, dva postignuta pogotka i upisanu asistenciju.

A sada je upisao i debi za Hrvatsku U21 reprezentaciju. Hrvatska je s 2:0 otvorila kvalifikacijsku grupu za plasman na U21 Euro 2023 pobjedom protiv Azerbajdžana. Lukas Kačavenda krenuo je u utakmicu od prve minute i bio odličan, sudjelovao je kod prvog gola Hrvatske i na kraju odigrao svih 90 minuta.

“Mislim da smo odigrali jednu jako dobru utakmicu i dokazali da smo barem klasu bolji od Azerbajdžana. Zadovoljan sam s pobjedom, možda smo mogli zabiti još pokoji gol da kvalifikacije otvorimo s još uvjerljivijom pobjedom”.

Igor Bišćan dao mu je priliku od prve minute, a Kačavenda ju je iskoristio. Zanimalo nas je što je Bišćan njemu i ostatku momčadi rekao nakon završene utakmice?

“Pohvalio je cijelu momčad, naglasio je da moramo nastaviti igrati ovako i da ćemo onda sigurno ostvariti cilj. Bio je zadovoljan s pristupom svakog pojedinca, tako i sa mnom".

Hrvatska U21 reprezentacija kvalifikacije nastavlja u utorak. Slijedi gostovanje u Finskoj o kojoj se malo zna, no apostrofira se da je ipak kvalitetnija mlada reprezentacija od Azerbajdžana, a još se igra na njihovom terenu...

“Svakako očekujemo još težu utakmicu, igramo u gostima, idemo na daleko putovanje, a čuli smo i mi da je Finska jača momčad od Azerbajdžana. Tako da će nam trebati maksimalan pristup. Ako ćemo igrati kao protiv Azerbajdžana siguran sam da ćemo pobijediti, a to je najbitnije”.

Ovog ljeta Lokomotiva je prodala svojeg drugog velikog talenta Roku Šimića u Red Bull Salzburg. Pamti se odlična završnica prošle sezone u kojoj su Šimić i Kačavenda predstavljali sjajan talent i uz pomoć iskusnih igrača osigurali Lokomotivi ostanak u ligi.

Sada su, nakon nekoliko mjeseci, Šimić i Kačavenda ponovno zaigrali zajedno.

“Mi smo već navikli jedan na drugoga. Vjerujem i da se nakon tri godine ponovno nađemo u istoj ekipi, da ćemo se sporazumjeti kao da nikada nismo prestali igrati skupa. Igramo zajedno od malena, poznajemo se u dušu, međusobne kretnje. I sada smo stalno u komunikaciji iako više ne igramo u istom klubu”.

Put Roka Šimića i Lukasa Kačavende bio je vrlo sličan. Oboje su prve korake započeli u Kustošiji, Kačavenda je neko vrijeme bio u Dinamu, a onda su se ponovno, u pionirskom uzrastu, susreli u Lokomotivi. Prošli su zajedno kadetski i juniorski pogon, a onda i zaigrali za seniore. Kačavenda je debitirao u 27. kolu prvenstva, na domaćoj utakmici protiv Hajduka (0:2).

“Ušao sam u igru oko 65. minute, bio je to čudan osjećaj. Nisam očekivao da ću već te sezone debitirati za seniore. Sve je to došlo nekako naglo. Iz juniora sam odradio brzi skok u seniore. Još sam debitirao u situaciji kada smo bili uvjerljivo zadnji i malo nam je tko davao šanse za ostankom. No, tu završnicu sezone odradili smo odlično, pobijedili smo glavne konkurente za ostanak i izborili smo cilj”.

Zeljko Hladika/PIXSELLZeljko Hladika/PIXSELL

Nakon grčevite borbe za ostanak u prošloj sezoni, Lokomotiva u aktualnoj igra jako dobro. Momčad s Kajzerice odradila je vrlo dobre pripreme na kojima je Kačavenda bio jedan od istaknutijih igrača. Lokomotiva je trenutno šesta s 10 bodova iz šest utakmica. Nakon tri pobjede i remija u uvodna tri kola, Lokosi su upisali minimalne poraze od Dinama i Gorice.

“Trener Silvijo Čabraja ima jako veliku ulogu u odličnom startu sezone. Tjerao nas je na treninzima i da na utakmicama vršimo visoki pressing koji nam je, po meni, i donio dosta bodova. Generalno sam zadovoljan s početkom sezone, izuzev ova zadnja dva minimalna poraza u kojima smo mogli ostvariti više. Osvojiti barem bod ili čak i više”.

Kačavenda je imao samo riječi hvale za oba trenera koja su ga vodila u seniorskom nogometu.

“Obojica su odlični treneri koji vjeruju mladim igračima. Samir Toplak nije s nama prošao pripreme no brzo smo se naviknuli na njegov stil igre i zahtjeve. Čabraja ima drukčiji stil igre i svi smo jako zadovoljni kako igramo i treniramo pod njime. Stvarno je užitak biti igračem Lokomotive u ovom trenutku”.

Naravno, kod Kačavene se nameće pitanje o njegovoj budućnosti. Hoće li po uzoru na svoje ‘prethodnike’ Lovru Majera i Luku Ivanušeca, prije njih Milana Badelja i Domagoja Antolića, s Kajzerice na Maksimir ili će, po uzoru na svojeg prijatelja Šimića, sljedeći korak napraviti prema inozemstvu?

“U ovom trenutku moram reći da ne razmišljam o transferu. Premlad sam igrač, a i ne mogu birati gdje ću završiti, tko će me tražiti i kako će klub reagirati na te ponude. Sa sigurnošću mogu reći da bih volio još nekoliko sezona ostati u HNL-u, razviti se i stasati kao igrač. A onda, što bude...”, rekao nam je Kačavenda i za kraj nam iznio očekivanja od reprezentativne i klupske sezone:

“Od reprezentacije je svakako cilj osvajanje grupe i plasman na Euro, a od Lokomotive borba za Europu. Mislim da imamo dovoljno kvalitetne igrače i osiguramo plasman među top četiri ili tri momčadi na kraju”.



Tagovi

Lukas KačavendaHrvatskaIgor Bišćan

Ostale Vijesti