REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Kreće nova Liga nacija: Branitelji naslova glavni favoriti, Nijemci, Talijani i Švicarci kreću u smjenu generacija

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 05.09.24. | 09:30

Neke europske reprezentacije doživjele su brojne promjene u odnosu na Euro 2024.

S današnjim utakmicama u tri divizije Lige nacija započet će četvrto izdanje ovog UEFA-inog natjecanja u kojem su naslove do sada osvajali Portugal (2019.), Francuska (2021.) i Španjolska (2023). Treće izdanje natjecanja doživjelo je i promjene u formatu. Tako će iz A divizije po dvije najbolje reprezentacije svake skupine izboriti nokaut fauzu, pretposljednja će igrati doigravanje za ostanak u A diviziji, a posljednja će ispasti u niži rang.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Što se B, osvajači skupine izborit će viši rang, drugoplasirane momčadi igrat će kvalifikacije za viši rang (protiv trećeplasiranih momčadi iz više divizije), a posljednje momčadi svake skupine past će u nižu diviziju (C). U trećem rangu procedura je slična. Prvi prelazi u B diviziju, drugi igra doigravanje za viši rang (protiv trećeplasiranih iz B divizije), a trećeplasirane momčadi ostaju u C diviziju. Dvije najslabije rangirane četvrte momčadi past će u posljednju diviziju, a preostale dvije igrat će doigravanje za ostanak protiv drugoplasiranih momčadi dvije skupine D divizije. Posljednja, D divizije sastoji se od šest momčadi, po tri u svakoj skupini. Osvajač skupine prelazi u C diviziju, druga momčad skupine igra doigravanje za C diviziju. Posljednje momčadi ostaju u najnižem rangu.

Tekuća Liga nacija bit će povezana s UEFA-inim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. Naime, 12 osvajača kvalifikacijskih skupina za Mundijal 2026. direktno će se plasirati u SAD, Kanadu i Meksiko, dok će 12 drugoplasiranih momčadi igrati dodatne kvalifikacije u kojima će se pridružiti i četiri najbolje momčadi Lige nacija, a koje se nisu plasirale na SP ili završile u dodatnim kvalifikacijama.

Najveći favorit za naslov u tekućem izdanju su, dakako, Španjolci. La Roja je na impresivan način osvojila Europsko prvenstvo, sa svih sedam pobjeda s time da su na putu do naslova pobijedili odlikovanu Hrvatsku, Albaniju, branitelja naslova Italiju, Gruziju, domaćina Njemačku, svjetskog viceprvaka Francusku i europskog viceprvaka Englesku.

Španjolska je na Euru djelovala impresivno, a Oscar de La Fuente u odnosu na Euro za prve dvije utakmice (Srbija i Švicarska) ne može računati na veterane Nacha i Jesusa Navasa koji su se oprostili od reprezentacije, Alvara Moratu, Unaia Simona i još neke rotacijske igrače. Svi ostali nositelji igre i dalje su dio kadra, a Španjolce veseli i oporavak mladog Pedrija (Gavi još uvijek nije zaliječio ozljedu).

Velike promjene u odnosu na Euro doživjela je Njemačka. U sastavu Elfa više nema Tonija Kroosa, Tjhomasa Mullera, Ilkaya Gundogana i Manuela Neuera. Julian Naggelsmann prilično je pomladio kadar u kojem se, ne računajući vratare Marca-Andrea Ter Stegena i Olivera Baumanna, nalazi tek jedan igrač stariji od 30 (Pascal Gross). Uz to, Nagelsmann za prve dvoboje protiv Mađarske i Nizozemske neće moći računati na Antonija Rudigera i Leroya Sanea.

U najuži krug kandidata za naslov ulazi, dakako, i Francuska od čijeg se dresa oprostio svjetski prvak Olivier Giroud, a Didier Deschamps za rujanske dvoboje protiv Italije i Belgije neće moći računati niti na Pavarda, Fofanu, Rabiota, Camavingu i Comana.

Osim Nijemaca, u smjenu generacija krenuli su i Talijani. Luciano Spalletti za susrete protiv Francuske i Izraela nije pozvao Barrellu, Jorginha, Chiesu, Darmiana, Scamaccu, odnosno posljednje ostatke igrača koji su 2021. odveli Azzurre na krov Europe.

Dosta promjena u odnosu na Euro dogodilo se i u reprezentaciji Hrvatske, aktualnog viceprvaka. Marcelo Brozović i Domagoj Vida oprostili su se od nacionalnog dresa, a zbog ozljeda je otpao priličan broj igrača (Vlašić, Juranović, Stanišić, Erlić, Majer...).

Velike promjene doživjela je i reprezentacija Švicarske od čije su se reprezentacije oprostili 'veterani' Shaqiri, Schar i Sommer.

Što se tiče suparnika Hrvatske u A skupini A divizije, od reprezentacije se oprostio Pepe, a za rujanske susrete s Hrvatskom i Škotskom poziv nisu dobili Goncalo Ramos, Fabio Conceicao, Matheus Nunes i Danilo Pereira. Od preprezentacije Poljske oprostili su se Wojciech Szczesny i Kamil Grosicki, a od Škotske Callum McGregor.

Kakvo je stanje u ostalim divizijama?

U drugom rangu nalaze se neke jake europske reprezentacije. U skupini B se tako nalaze četiri sudionika Eura (Češka, Ukrajina, Albanija i Gruzija). Jaka će biti i skupina s Austrijom, Norveškom, Slovenijom i Kazahstanom, dok je dojam kako su Turci najveći favoriti skupine u kojoj se još nalaze Wales, Island i Crna Gora. Ipak, uvjerljivo najveći favorit drugog ranga natjecanja je reprezentacija Engleske koja je dobila i prilično laganu skupinu, s Finskom, Irskom i Grčkom.

Nakon što je dvaput vodio Tri lava do finala Eura, Gareth Southgate napustio je užarenu klupu. Funkciju v.d.-a izbornika trenutno obnaša Lee Carsley koji za susrfete s Irfskom u Dublinu i Finskom u Londonu nije pozvao Bellinghama, Walkera, Shawa, Toneya, Gomeza i Ramsdalea, a od reprezentacije se oprostzio i Kieran Trippier.

Najjače momčadi C divizije su Švedska, Slovačka (nalaze se u istoj skupini) i Rumunjska.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Liga nacijašpanjolska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti