Potpredsjednik kluba Vitomir Mijić / foto: Prigorski.hr, Križevci.info
Potpredsjednik kluba Vitomir Mijić / foto: Prigorski.hr, Križevci.info

Kraljevi sjevera najgledanija su momčad lige: "Imamo podršku glavnog sponzora za ulazak u viši rang"

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 30.12.23. | 08:00

Osim Varaždina i Slaven Belupa, sjever Hrvatske vapi za još jednom momčadi koja će predstavljati regiju u 2. NL. Sjajan posao rade u gradu podno Kalnika, koji je na dobrom putu da postane treća sila na sjeveru

Duži niz godina nogometni sjever Hrvatske na životu u najvišem rangu održavaju Slaven Belupo i Varaždin. Dvojac je to koji i ove sezone dobro kotira u elitnom razredu hrvatskog klupskog nogometa, no prave regionalne potpore kao da im nedostaje. Nekad su članovi HNL-a bili klubovi poput Međimurja ili Mladosti 127, no danas u prva dva razreda, osim spomenutog koprivničkog i varaždinskog kluba, nedostaje još jedan klub sa sjevera koji bi se izdvojio kao treća sila regije. Ipak, ako zavirimo u Drugu nogometnu ligu, odnosno treći rang natjecanja, stanje se drastično mijenja. Prvo mjesto iznenađujuće drži Radnik iz Križevaca, s istim brojem bodova kao i Opatija, dok je na trećoj poziciji Mladost iz Ždralova, naselja u sklopu Bjelovara.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I dok kod, primjerice, Mladosti, treće mjesto ne predstavlja iznenađenje s obzirom na ulaganja u momčad (kako seniorski, tako i omladinski pogon) i infrastrukturu, igre kojima je navijače počastio križevački Radnik nedvojbeno su najugodnije iznenađenje jesenskog dijela sezone. Momčad koja se tek ove sezone probila do Druge NL, nakon što je u dodatnim kvalifikacijama nadoknadila tri gola minusa iz prvog ogleda protiv požeške Slavonije, u 15 je odigranih kola upisala devet pobjeda te po tri remija i poraza.

Slavlje nakon pobjede protiv ŠibenikaSlavlje nakon pobjede protiv Šibenika

Osim prvenstvenih uspjeha, momčad je kreirala i najveći klupski uspjeh u Hrvatskom nogometnom kupu. Prvo su u pretkolu u gostima, nakon produžetaka, pobijedili Primorac iz Biograda na Moru, da bi u šesnaestini finala s 4-3, također nakon produžetaka, izbacili prošlosezonskog finalista Šibenik. Sve navedeno bio nam je i više nego dovoljan povod da popričamo s potpredsjednikom kluba Vitomirom Mijićem, koji nam je otkrio tajnu križevačkog uspjeha.

"Kad smo krenuli u sezonu, ostali smo bez glavnog, pomoćnog i kondicijskog trenera te trenera golmana. Praktički sam s godišnjeg odmora morao odrađivati dogovore s igračima i trenerima, a prethodna sezona nam se odužila zbog kvalifikacija za ulazak u Drugu NL. Da smo napravili dobar posao, otkrila je pripremna utakmica u Sloveniji protiv Krškog, koje je složilo vrlo jaku momčad. Njima som uspjeli zabiti sedam golova i tu smo naslutili da smo napravili dobar posao. Veliku snagu daje nam naša baza domaćih igrača, odnosno „zlatni rudnik”, kako bi to rekao naš najiskusniji pojedinac vratar Miroslav Koprić. Rang više htjeli smo zaigrati i zbog toga da naši dečki igraju jaču ligu jer su to zaslužili igrama i ponašanjem. Nešto novo je stavljeno pred nas, uspjeli smo to sasvim dobro i odraditi”, uvodno nam je rekao Mijić.

Proslava ulaska u Drugu NLProslava ulaska u Drugu NL

Objašnjava nam popularni Vito i kako je tekao uspon momčadi koja je prošle sezone osvojila naslov prvaka u 3. HNL Sjever, postala pobjednik Kupa Koprivničko – križevačke županije, dala najboljeg strijelca lige (Mihael Mladen) te uz spomenuti prolazak u doigravanju za popunu 2. NL, nogometaši Radnika iz Križevaca zasluženo su prozvani Kraljevima sjevera.

"U prvih mjesec dana sezone, nitko u klubu nije mogao pretpostaviti da ćemo biti jesenski prvaci, ali iz utakmice u utakmicu osjetio se pozitivan odnos trenera, igrača, uprave i navijača. Sve to samo se nadogradilo na sjajnu prošlu sezonu u kojoj smo osvojili prvenstvo i Kup, a dobrim igrama u ovoj sezoni izgradili smo samopouzdanje koje ti nitko ne može uzeti. Istaknuo bih i još jednu prekretnicu u ovoj sezoni, bila je to utakmica Hrvatskog nogometnog kupa protiv Primorca u Biogradu na Moru. Oni su dvije godine zaredom u egalu držali Osijek i Varaždin, koji su se jako namučili da ih prođu. Išli smo na taj dvoboj dan ranije, bila je sjajna atmosfera u autobusu, hotelu, na treningu i uspjeli smo izvući pobjedu u produžecima. Osjetili smo da momčad raste sa svakom utakmicom, treneri su sjajan posao radili na treninzima i utakmicama, kada tome dodamo samopouzdanje koje imamo, uz bazu koju čine domaći igrači koji su tu bili i prošlih sezona, sve skupa dalo je odličan rezultat”, pojašnjava Mijić.

Potpredsjednik kluba Vitomir Mijić i član uprave Matija HermanovićPotpredsjednik kluba Vitomir Mijić i član uprave Matija Hermanović

No, dodatnu snagu Križevčani crpe iz sinergije s navijačima. U slučaju Radnika, doista nije floskula reći da su im navijači 12. igrač. Naime, službene brojke jasno odaju koliku potporu uživaju popularni Kraljevi sjevera. Najgledanija su momčad Druge NL, na sedam domaćih utakmica gledalo ih je 3.600 gledatelja, odnosno više od 500 po utakmici. Ono što je dosta atipično za ovu ligu, imaju veliku podršku navijača i na gostovanjima.

"Zbog svega što smo napravili, ljudi nam daju podršku i broj navijača nam raste. Odemo na gostovanje u Siget, tamo dođe 200 naših navijača. Kada smo igrali Kup utakmicu u Gorici, bilo je 500 navijača iz Križevaca. Domaće utakmice svi jedva čekaju i atmosfera bolja ne može biti. Pozitivna energija s igrača prenijela se na navijače i cijeli grad konačno živi za nogomet. A šlag na tortu bila je utakmica i atmosfera na utakmici šesnaestine finala Kupa protiv Šibenika, kada smo nakon dva spektakularna pogotka Gogića i Mladena prošli nakon produžetaka. Teško mi je opisati atmosferu s te utakmice, mogu samo reći da sam sretan čovjek što sam to doživio”.

Stanje na vrhu prvenstvene ljestvice dosta je gusto. Radnik i Opatija imaju po 30 bodova, Mladost bod manje, dok Marsonia i Karlovac imaju 27 bodova. Opatija se pojačava za nadolazeće ispite, planiraju li u gradu podno Kalnika pojačanja za proljeće?

"Radimo na tome, trenutno sam u pregovorima s dva igrača, obojica igraju na napadačkim pozicijama. Druge klubove ne pratim, gledamo uvijek samo sebe. Nama je najbitnije da nas nitko od igrača ne napusti. Nakon zadnjeg treninga u jesenskom dijelu sezone, imali smo razgovor sa svim igračima i svi žele ostati u klubu i boriti se za prvo mjesto. Po meni je najbitnije zadržati ekipu koja radi dobar rezultat. Naša velika prednost je što u odnosu na početak sezone nemamo nepoznanica. Trener dobro poznaje igrače i obratno, krećemo kompletni i na vrijeme s pripremama za proljeće i to nam je najveće pojačanje u ovom trenutku.”

A ako se jesenska forma prenese i na drugi dio sezone, podrška uprave za odlazak u viši rang neće izostati.

"Glavni sponzor nam je dao podršku za ulazak u Prvu nogometnu ligu, ako se prilika ukaže. Podržavaju nas u svemu što radimo. Troškovi po meni nisu puno veći, a ipak je u pitanju viši rang natjecanja, pa ako nam se pruži prilika, sigurno ćemo je uzeti. Glavni sponzor, kojeg predvodi Mirko Habijanec, stoji iza nas i ogromna nam je potpora.”

Gradski stadion Križevci / foto: NK Radnik Gradski stadion Križevci / foto: NK Radnik

A što je s uvjetima za viši rang? Stadion i svlačionice su nedavno obnovljeni, no postoji problem sa stanjem glavnog i pomoćnog terena.

"Nismo još previše proučavali koji su uvjeti za igranje Prve NL, ali s postojećim uvjetima nisam zadovoljan. Umjetna trava nam nedostaje, imamo i problem s glavnim terenom, odnosno drenažom. Dat ćemo sve od sebe da i tu nešto promijenimo, ovaj grad i klub to zaslužuju. Bez dobrih uvjeta i dobre škole nogometa ne možemo napraviti pravi iskorak. Odmah bih pristao da ne idemo u viši rang, ali da poboljšamo uvjete”, za kraj nam je rekao Mijić.

Za kraj dodajmo da se prvenstvo u Drugoj nogometnoj ligi nastavlja krajem veljače. Radnik u prvom proljetnom kolu očekuje domaći dvoboj protiv Bjelovara, a križevački klub će kroz dva tjedna započeti s pripremama.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Druga NLDruga nogometna ligaNK Radnik Križevci

Ostale Vijesti