Kovač treći Hrvat na klupi Bayerna

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.04.18. | 09:27

Prethodna dva su udarila temelje bavarskog kluba.

Niko Kovač trebao bi preuzeti minhenski Bayern na kraju ove sezone, a ta je vijest jučer obišla cijeli nogometni svijet. Sjajni rezultati s Eintrecht Frankfurtom koji je, uz dužno poštovanje, limitirana ekipa nisu prošli neopaženo pored uprave bavarskog giganta.

Bivši hrvatski izbornik dobro poznaje klub u kojem je proveo dvije godine (2001.-2003.), dobio je podršku sportskog direktora Hasana Salihamidžića i Ulija Hoenessa, zatim i Karl Heinz Rummeniggea, a prema pisanju dobro upućenog Bilda trebao bi biti predstavljen već do kraja mjeseca. Koliko su Bavarci „zagrizli“ pokazuje podatak da će Eintrachtu isplatiti 2,2 milijuna eura odštete za Kovača koji će biti treći Hrvat na klupi Bayerna.

Udo Lattek, Ottmar Hitzfeld, Louis Van Gaal, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti samo su neki od trenerskih velikana koji su vodili Bayern, no slobodno se može reći da su Zlatko Čajkovski i Branko Zebec „udarili temelj“ ponosa Bavarske.

Čajkovski je u Munchen stigao 1963. godine kada je Bayern bio u drugoj ligi i to kao prvak Bundeslige s Kolnom sezonu prije. Čajkovski je uveo Bayern u Bundesligu godinu kasnije, a u sezoni 1965/1966 osvajaju DFB kup, prvi trofej nakon devet godina, uz prosječnu starost momčadi od samo 22 godine. Iduće sezone (1966./1967.) ponavljaju isti uspjeh te osvajaju prvi europski trofej u povijesti – Kup pobjednika Kupova. U finalu su s 1:0, pred skoro 70 000 gledatelja u Nurnbergu, svladali škotski Glasgow Rangers nakon produžetka, a Čajkovski se upisao u povijest Bayerna.

Kroz tadašnju momčad i pod paskom Čajkovskog dokazali su se legendarni njemački igrači, vratar Sepp Maier, branič Franz Beckenbauer i napadač Gerd Müller, tada 20-godišnjaci, a bili su poznati pod nadimkom „Osovina“. 

Manjak uspjeha u sezoni 1967./1968. značio je odlazak legendarnog Čika, nakon pet godina, kojeg je naslijedio još jedan Hrvat – Branko Zebec. Zebec je u Munchen došao kao trener koji je s Dinamom osvojio Kup velesajamskih gradova 1967. godine. Ofenzivnu taktiku svog prethodnika Zebec je zamijenio opreznijim stilom igre što se isplatilo odmah u prvoj sezoni. Bayern pod Zebecom osvaja prvenstvo i Kup te postaje prva momčad u povijesti Njemačke koja je osvojila dvostruku krunu.

To prvenstvo, 1968./1969., bilo je prvo za minhenski klub nakon čak 37 godina i Zebec je u prvoj sezoni ispisao povijest kluba. Iduća sezona nije bila ni izbliza tako uspješna, ispali su u prvom u prvoj rundi Lige prvaka od St. Etiennea, a već u ranoj fazi sezone Zebec je objavio da neće produžiti ugovor s Bayernom. Nije dočekao kraj sezone, 13.ožujka napušta klub i na klupi ga je zamijenio Udo Lattek.

Iz priloženog se vidi kakav su utjecaj na razvoj kluba imali hrvatski treneri. Kovača u Munchenu vide kao rješenje za klupu na duže vrijeme i na njemu je da pokaže što zna i može. Mi ne sumnjamo u njega iako će mu Heynckes ostaviti veliku hipoteku. Uostalom, kao i Guardioli 2013. godine.

(FOTO: Reuters, Pixsell, Screenshot)


Tagovi

Branko ZebecZlatko ČajkovskiNiko Kovač

Ostale Vijesti