Luka Stanzl/PIXSELL, Reuters/Tony O'Brien
Luka Stanzl/PIXSELL, Reuters/Tony O'Brien

Knez Mislav postaje Svetac: Gdje će igrati, tko mu je konkurencija, a protiv Cityja bi mogao debitirati! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 05.01.23. | 15:31

Sveci su u užasnoj situaciji, trenutno su posljednja momčad prvenstva te bi osim Oršića uskoro trebali dovesti i nigerijskog napadača iz Ligue 1. Ćaleta-Car će mu pomoći u prilagodbi, a zbog njega će na trajno na klupi preseliti razočarenja Elyounoussi i Djenepo koji zajedno ove sezone imaju dvije asistencije u Premier ligi!

Iako službena potvrda tek treba stići, sve je gotovo, Mislav Oršić ostvarit će svoje snove i okusiti čari Premier lige. Dinamo je prihvatio ponudu Southamptona, trenutno posljednje momčadi lige, koja je na kraju iznosila šest milijuna eura fiksno uz dodatna dva milijuna eura kroz bonuse. Iako je Oršić jedan od onih igrača za koje će u Dinamu reći da nemaju cijenu, ova odšteta na kraju se pokazala prihvatljivom te su Plavi odlučili svojoj legendi omogućiti da do kraja ostvari svoje snove.

Prije godinu dana, baš u ovo vrijeme, pričalo se o Burnleyju. Ide – ne ide i tako par dana, da bi onda ipak prelomio da 'to nije to'. Burnley, objektivno, nije klub veličine Southamptona, iako se sada Sveci nalaze u praktički identičnim problemima kao Mislavov nesuđeni klub prije godinu dana. Odluka da ostane pokazala se sjajnom, kako za njega, tako i za klub. Ali i za reprezentaciju! Oršić je došao na SP prepun samopouzdanja, nije mu bio problem biti u sjeni 'zvijezda', ali je zato, svaki put kad je to bilo potrebno, zabljesnuo i na terenu napravio 'nešto veliko'. Bez Mislava Oršića, koji je asistirao Petkoviću za gol protiv Brazila i koji je zabio pogodak za 2:1 protiv Maroka u utakmici za 3. mjesto, Vatreni se u Hrvatsku ne bi vratili s odličjem.

Stadion St Mary's bit će njegov novi dom. Navijači će ga tamo dočekati kao spasitelja, ali da će imati lagan zadatak – neće sigurno. Klub se trenutno nalazi na posljednjem mjestu prvenstvenog poretka, ali kad se traži nešto dobro u cijeloj priči, onda je to činjenica da im je 'sigurna zona' udaljena tek tri boda, a 13. Leicester svega pet bodova. Budući da je do kraja sezone ostalo još 20 kola, nepotrebno je isticati da se sve može okrenuti.

Ako gledamo negativne strane Mislavovog odlaska u Englesku, onda treba reći da Sveci plaćaju danak katastrofalnom ljetnom prijelaznom roku. Oršić mora 'isporučiti' odmah, velika su očekivanja stavljena na njegova leđa te sve ono što su drugi 'zeznuli', on sad mora ispraviti. Sveci možda nisu prodali ono najbolje što su imali, ali su zato zakazali u kupovini. Više od 80 milijuna eura potrošili su za odštete, a nijedan od igrača nije se pokazao pravim pojačanjem. Najbolji strijelac Svetaca ove sezone je Che Adams (4), koji možda ima desetku na leđima, ali i dalje nije uspio zamijeniti Dannyja Ingsa. Ward-Prowse spada među najbolje izvođače prekida na svijetu, dobar je vezni igrač, dok su svi ostali debelo ispod premijerligaškog prosjeka.

Navijači su zbog lošeg ulaska u sezonu zazivali odlazak Ralpha Hasenhüttla. Dobio je otkaz 55-godišnji Austrijanac, na njegovo je mjesto početkom studenog instaliran Nathan Jones koji je radio veoma dobar posao na klupi Lutona, ali veoma brzo se pokazalo kako nije trener taj koji je problem ove momčadi. Jones je u prvih pet utakmica na klupi Svetaca upisao jednu pobjedu (Lincoln City – Liga kup) te četiri poraza (Liverpool, Brighton, Fulham, Nottingham Forest – Premier liga) što je Upravi jasno sugeriralo da ove zime moraju dovesti pojačanja ako ne misle sljedeću sezonu igrati u Championshipu. Mislav Oršić bit će prva siječanjska kupnja Southamptona, a nakon njega bi se trebao dogovoriti i dolazak Nigerijca Terema Moffija koji je također veoma blizu dolaska na St Mary's. Jones je u Lutonu preferirao sustav 3-4-3 ili 3-4-1-2, dok je su sada Sveci pod njegovim vodstvom svih pet utakmica započeli u drugačijim sustavima. On se, dakle, traži, što u prijevodu znači da bi taktiku mogao podrediti najboljim igračima svoje momčadi. A Oršić će to sigurno postati, iste one sekunde kad stavi svoj potpis na ugovor.

Računamo li na dolazak Moffija kao 'gotovu stvar', dojam je da bi Sveci u drugom dijelu sezone mogli igrati u sustavu 3-4-3 gdje bi Oršić zauzeo poziciju lijevog krila, odnosno lijevog napadača. Che Adams, koji se pokazao nedovoljno kvalitetnim da predvodi napad Southamptona, mogao bi preseliti na klubu, dok bi u sredini vezne linije trebali biti kapetan Ward-Prowse i Levia ili Diallo.

Perraud će igrati lijevo, Kyle Walker-Peters desno, dok bi obrambeni trojac trebali biti Salisu, Bella-Kotchap i Duje Ćaleta-Car ili Lyanco.

Zasad je najveći upitnik tko će na poziciju desnog krila, odnosno desnog napadača. Nije nemoguće da se Jones odluči za sustav 3-4-1-2 u kojem bi Moffi i Oršić trebali funkcionirati kao povremeno u Dinamu Petković i Oršić. U tom slučaju bi poziciju ofezivnog veznjaka prigrlio Aribo koji je pokazao kako ima kvalitetu, ali je isto tako neki njegov veći učinak izostao…

Zanimljivo, Southampton ima, barem na papiru, najveću konkurenciju baš na mjestu lijevog krila. Edozie, Djenepo i Elyounoussi imaju kvalitete, ali ove sezone su sva trojica u potpunosti podbacila. Uostalom, tako nešto nije teško zaključiti, spomenuti trojac zajedno ima okruglih nula postignutih pogodaka i dvije asistencije! Oršić, dakle, nema konkurenciju…

Transfer hrvatskog reprezentativca je gotova stvar, a iako bi čak do kraja dana na društvenim mrežama engleskog kluba mogla osvanuti njegova slika s dresom Southamptona u rukama, za Svece sigurno neće debitirati 7. siječnja kad ih očekuje utakmica u FA kupu protiv Crystal Palaca.

U sklopu četvrtfinala Liga kupa, Sveci četiri dana nakon Palacea na domaćem terenu dočekuju Manchester Coty, što u ovom trenutku djeluje kao idealan ogled za debi Mislava Oršića. Možemo samo zamišljati kakav bi heroj navijača bio kad bi izbacio Građane iz Liga kupa. Ali, to čak i nije tako nerealno, zar ne? Ako je mogao ove godine 'riješiti' Plavce u Ligi prvaka, zašto onda ne bi Građane u Liga kupu?

Mislav Oršić je u Maksimir ušetao kroz vrata za poslugu, a odlazi kao jedan od najvećih u povijesti kluba. Kad bi mu dinamovci napravili špalir kakav zaslužuje, vjerojatno bi isti bio od Zagreba do Southamptona. Ako Svecima bude podario samo 30 posto onoga što je dao Dinamu, njegov će se dolazak okarakterizirati velikim poslom kluba. Svoju igračku veličinu već je dokazao, mi smo mu se dovoljno dugo divili, vrijeme je da sada Englezi krenu uživati u njegovim majstorijama…

Oršić (i Moffi) u Southamptonu:

Opcija 1 (4-3-3)

 

Opcija 2 (3-4-3)

 

Opcija 3 (3-4-1-2)


Što sve treba znati o Southamptonu:

Klub osnovan: 21. studenog 1885.

Nadimak: The Saints (Sveci)

Stadion: St Mary's stadion (izgrađen 2000.)

Vlasnik kluba: Sports Republic (Rasmus Ankersen osnivač, glavni investitor Dragan Šolak)

Trener: Nathan Jones (49)

Trofeji: FA Cup (75./76.), Treća liga (59./60), Liga kup (09./10.)

Himna: When the Saints Go Marching In

Klupske boje: Crveno-bijela

Najveće pobjeda: Northampton Town 11:0 (prosinac 1901.)

Najveći poraz: Leicester 0:9 (listopad 2019.)

Igrači rekorderi: Terry Paine (815 nastupa, 1956.-1974.), Mick Cane (228 pogodaka, 1966.-1977., 1979.-1982.),

Rekordni transferi: Ulazni - Danny Ings (Liverpool) 25.1 milijuna eura, izlazni – Virgli van Dijk (Liverpool), 84.65 milijuna eura



Tagovi

Mislav OršićSouthampton

Ostale Vijesti