Action Images / Paul Childs
Action Images / Paul Childs

Kao mladića doveo ga je Wenger, igrao je za Brazil, bio na Malti, a sad je ostao bez kluba

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 28.09.21. | 18:35

Za Arsenal je igrao kada i Eduardo, a obojici su karijeru obilježile - ozljede

Kada je Brazilac Denilson kao 18-godišnjak u ljeto 2006. napustio redove Sao Paula i za pet milijuna eura potpisao za Arsenal, predviđala mu se velika karijera. Transfer je bio iznenađenje mnogima, no sam Arsene Wenger kazao je kako je mladić “nešto između Tomaša Rosickog i Gilberta”. Danas, 15 godina kasnije, jasno je da Denilson nije opravdao očekivanja. A sad je ostao i bez angažmana u brazilskom drugoligašu.

Jens Lehmann, William Gallas, Thierry Henry, Robin van Persie…sve su to igrači koje je mladić iz Južne Amerike upoznao kada je stigao u London. Debitirao je već u listopadu 2006. u susretu Liga kupa protiv West Bromwich Albiona, u kojem je bio među početnom jedanaestoricom. Legendarni Wenger sigurno ga je pratio tijekom U-17 Svjetskog prvenstva godinu ranije, na kojem je Denilson za Selecao odigrao šest utakmica, i odmah htio vidjeti kako će se snaći u klubu.

Zadovoljio je. S vremena na vrijeme igrao je u svoje prve dvije sezone, da bi tijekom 2008./09. u Premier ligi pored partnera iz veznog reda Cesca Fabregasa nastupio čak 37 puta, uz tri pogotka i sedam asistencija. Iduće je sezone u 20 ligaških nastupa stigao do tri zgoditka te isto toliko dodavanja za gol i postao član kluba 100 po broju nastupa među Topnicima u svim natjecanjima.

Međutim, dogodile su se – ozljede. Denilson je zbog zdravstvenih problema, ali i ulaska mlade senzacije Jacka Wilsherea u momčad, igrao sve manje i u ljeto 2011. odlazi na posudbu u matični Sao Paulo. Uprava je bila zadovoljna što se vratio i dvije godine kasnije trajno su ga bez odštete vratili u svoje redove.

Bio je to dobar potez, jer su ga u ljeto 2015. za više od tri milijuna eura uspjeli prodati u Al-Wahdu u UAE te tako zaradili nešto novca. Godinu dana kasnije, međutim, ponovno se vratio u Brazil, na posudbu u Cruzeiro. U proljeće 2017. morao je operirati koljeno, da bi u Emiratima kasnije zbog problema s fitnesom dobio papire i krenuo u potragu za novim angažmanom.

Pokušao je u Botafogu, ali izdržao samo šest mjeseci. A onda je, zanimljivo, prošle godine stigao na Maltu i potpisao za Sliemu Wanderers. Sigurno da je bio hit-igrač u prvoligašu koji je trenutno na zadnjem mjestu tablice, no nakon 15 nastupa ponovno spakirao kofere i krenuo put domovine.

Početkom ljeta došao je u drugoligaša Brasil-RS, no nakon samo dva mjeseca ponovno je – slobodan igrač. Danas 33-godišnji defanzivni veznjak prema Transfermarktu vrijedi 150 tisuća eura.


Tagovi

ArsenalBrazilengleska

Ostale Vijesti