Screenshot
Screenshot

Kaneko korak do Maksimira: Dinamo je bio njegov izbor, a imat će manju plaću nego u Japanu!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 12.07.23. | 17:28

Čeka se još samo konačna potvrda japanskog kluba, usmeno je sve dogovoreno i Kaneko bi početkom idućeg tjedna trebao stići u Zagreb

Takuro Kaneko, 26-godišnji Japanac na korak je do Dinama. Napisali bismo, zapravo, da je već sve gotovo i da će Kaneko definitivno odjenuti modri dres, ali poučeni iskustvom ovog prijelaznog roka, u kojemu je Dinamu u zadnji tren već propalo nekoliko dogovorenih transfera, ipak ćemo napisati da je - na korak. No, sve je dogovoreno, Kanekov klub Hokkaido Consadole Sapporo načelno je prihvatio Dinamovu ponudu, Kaneko je odmah rekao 'DA' i u ovom se trenutku čeka tek pismena potvrda Sapporove Uprave, koja bi i službeno trebala dati zeleno svjetlo i, na neki način, ispuniti obećanje koje je dala samom igraču. Naime, pri zadnjem produženju ugovora dogovoreno je da će klub podići rampu ako dođe ponuda iz Europe i ako Kaneko želi otići! Sad je došao taj trenutak, Japanci su ljudi od riječi i dogovora, stoga, prema informacijama iz samog Japana i razgovora s tamošnjim novinarima, može se zaključiti da nitko više i ne stavlja upitnik iza konačnog dogovora i da bi Kaneko uskoro trebao doći u Zagreb. Ali, kažemo, ajmo još puhati na hladno.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tko je, zapravo, Takuro Kaneko? Riječ je o igraču, koji je hit ove sezone u tamošnjoj J-ligi, četiri ili pet puta našao se u momčadi kola, igrao je u svih 20 utakmica prvenstva, koje je baš u tijeku, odigrao je gotovo sve minute. Samo je jednom u tih 20 utakmica izišao iz igre u 88.minuti. Zabio je osam pogodaka, tri s bijele točke, upisao četiri asistencije, u prošlom kolu prvi put je promašio kazneni udarac, pogodio je vratnicu. Kaneko je ljevak, hitar kao i većina Japanaca, odličan 'jedan na jedan', a prema statistici Sofascorea drugi je najbolji dribler lige, sa 62 posto uspješnih driblinga. Ne treba ni pričati o njegovim radnim navikama, profesionalizmu, to je nešto što se kod Japanaca, uglavnom, podrazumijeva. U Sapporu Kaneko igra u fromaciji 3-4-1-2 ili 3-4-2-1, trener Mihajlo Petrović, nekadašnji igrač Dinama, stavlja ga na poziciju 'wing backa', na desnoj strani, no, jasno je da u Dinamu neće igrati na tom mjestu. U Maksimiru ga pripremaju za krilo, može na obje strane, ali bolje se snalazi na desnom krilu, po principu kontra noge. Dakle, Taneko bi bio konkurent, prije svih, Dariju Špikiću, koji bi, u slučaju odlaska Luke Ivanušeca, mogao preseliti na lijevu stranu. Kažu oni koji su gledali Kaneka da se ističe i po velikom broju ubačaja s krila tijekom utakmice, što bi, pretpostavka je, u Dinamu moglo biti i od veće koristi nego u Japanu. Primjerice, statistika Sofascorea otkrit će i da je Kaneko treći u ligi po broju kreiranih velikih prilika (11). Dakako, ima taj igrač i mana, bilo bi čudno da ih nema, opet će isti izvor otkriti da je i u vrhu po količini izgubljenog posjeda. Opet, za Japanca je vrlo pristojne visine, 178 centimetara, što ga, uz brzinu, čini konkurentnim i u defenzivnim zadacima. Iza njega su 122 utakmice u J-ligi.

Inače, Kaneko ima i fakultetsku naobrazbu, a posebno je oko njegova dolaska zanimljiva jedna stvar. On dolazi na jednogodišnju posudbu, a Dinamo će imati pravo otkupa ugovora za godinu dana, cijeli posao Modre bi mogao stajati nešto više od milijun eura. No, zanimljivost je u tome, zapravo, raritet, što će Kaneko u Dinamu imati manju godišnju plaću nego u Japanu! Kako je to moguće? Jednostavno, japanski nogometaši ne odlaze iz Japana zbog novca, tamo imaju vrlo dobre ugovore, već zbog dokazivanja. Kad jednom odluče otići u Europu, onda ne biraju klubove zbog novca već zbog svojeg igračkog napretka. Tako je Kaneko, iako je imao ponude iz jačih liga, čak i iz Petice, ali iz klubova koji se ne bore za trofeje i ne igraju Europu, izabrao Dinamo. Procijenio je da to idealna iduća stepenica za njegov razvoj, odskočna daska za neku od jačih liga u idućem koraku. Naravno, pritom je puno pomoglo i što u Dinamu danas igraju prije svih Petković i Livaković, koji su bili važan dio reprezentacije na SP-u.

Tamo je Hrvatska, između ostalih, izbacila Japan, poslije, naravno i Brazil, time je ugled hrvatskog nogometa i Dinama u Japanu dodatno porastao, zato Kaneko nije dugo dvojio, kad je stigla ponuda iz Maksimira. Dobra je stvar za Igora Bišćana što će, dođe li Kaneko doista, dobiti igrača, koji nije došao u Dinamo 'pobrati pare' već motiviranog igrača, koji bez obzira što mu je 26 godina, želi uspjeti u Europi, nametnuti se japanskom izborniku, dosad nije imao tu čast, jednom je dobio pretpoziv.

Prema usmenom dogovoru, Kaneko bi trebao za Sapporo još odigrati utakmicu idućeg kola za vikend, tada u Japanu slijedi dvotjedna stanka i početkom tjedna trebao bi se pojaviti u Zagrebu, odraditi sve formalnosti i priključiti se momčadi. Prednost mu je što je u igračkom ritmu, u formi, neće ga Bišćan morati dugo čekati. No, iako je sve već dogovoreno, pričekajmo još taj formalan dogovor i papir iz Sappora, jer, ponavljamo, puno se toga mijenjalo tijekom ovog prijelaznog roka u Maksimiru iz minute u minutu. Dođe li Kaneko, bit će drugi Japanac u povijesti Dinamove prve momčadi, prvi je bio, dakako, legendarni Kazuyoshi Miura.



Tagovi

Takuro KanekoGNK DinamoIgor BišćanLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti