REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Kalkulacije: I dalje ovisimo o sebi, a svim srcem navijamo i za Španjolce

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 19.06.24. | 16:56

Hrvatska je u ludoj utakmici remizirala, ali i dalje sve ima u svojim nogama. Nadamo se pogurancu La Roje, a dobro bi nam došla i pobjeda Italije.

Imamo dvije loše i dvije dobre vijesti. Krenimo s lošima: Hrvatska nije slavila niti u svojoj drugoj utakmici na Euru u Njemačkoj (odnosno u petoj utakmici na velikom natjecanju igranom na njemačkom tlu). Hrvatska je u jednoj prilično 'ludoj' utakmici nadoknadila zaostatak za Albanijom, a onda i prosula pobjedu golom u sudačkoj nadoknadi.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Okrećemo se dobrim vijestima: Hrvatska niti dalje ne zna za poraz u drugoj utakmici velikog natjecanja i, ona puno bitnija dobra vijest, Hrvatska i dalje ovisi sama o sebi!

Nakon dva kola Hrvatska je posljednja na ljestvici s jednim osvojenim bodom. No, ako u posljednjem kolu (ponedjeljak, 24. lipnja) pobijedimo Italiju u Leipzigu Hrvatska bi (vjerojatno) osigurala drugi krug kao jedna od najboljih trećih reprezentacija, a možda i kao druga reprezentacija skupine.

Još bolje ćemo moći kalkulirati nakon utakmice između Španjolske i Italije u četvrtak u Gelsenkirchenu (21 sat). Naravno, Hrvatskoj bi u toj utakmici trebala navijati za Španjolce, a pobjeda ili barem remi La Roje dobro bi nam došao i u zadnjem kolu protiv Albanije. Kada bi Španjolska pobijedila Italiju i Albaniju, a Hrvatska Azzurre, Vatreni bi skupinu završili kao drugi.

Kada bi Španjolska i Italija remizirali (četiri boda), a Hrvatska pobijedila Italiju (uz najmanje remi Španjolske protiv Albanije), Vatreni bi prošli kao drugi zbog boljeg međusobnog omjera s Italijom.

Naravno, postoji i mogućnost da sve četiri reprezentacije na kraju imaju po četiri boda. Za takav ishod Španjolci i Talijani moraju remizirati, a potom Hrvatska i Albanija moraju slaviti u posljednjem kolu. Tada bi se gledala gol-razlika, a tu Hrvatskoj, zbog 0-3 poraza od Španjolske šanse nisu baš prevelike za prolaz...

Doduše, ne bi nam loše sjela niti pobjeda Italije u dvoboju protiv La Roje. Tada bi Azzurri imali zagarantirano barem drugo mjesto, i u zadnjem kolu bi možda kalkulirali sa sastavom i odmorili ključne igrače, a Španjolska bi imala imperativ pobjede protiv Albanije.

No, o tom potom. Hrvatska je, tješimo se, prejaka reprezentacija da ne bi slavila u tri utakmice u nizu, a najbolja vijest je ta da u posljednjem kolu za Dalićeve izabranike, zapravo, nema kalkulacija. Remi nam ne znači ništa, a pobjeda nam je imperativ. Dakle, Hrvatska u ponedjeljak mora pobijediti Italiju od koje ćemo imati 30 sati više odmora. (N.R.)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Talijanska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti