Matija Habljak / Pixsell
Matija Habljak / Pixsell

Kakva je sudbina Morena Živkovića?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 06.07.24. | 08:00

Jakirović ga je zimus vratio iz Lokomotive, no mladi stoper nije se naigrao u Maksimiru. A sad Modri dovode nove igrače na tu poziciju.

Jedno od pitanja uoči Dinamova odlaska na pripreme u Austriju i prvih pripremnih utakmica, na kojima će Sergej Jakirović brusiti formu igrača za početak sezone i dijeliti im pozicije u momčadi, glasi: 'Što će biti s Morenom Živkovićem?' Jer, taj je stoper nedavno napunio 20 godina, više to nije tinejdžersko doba, u kojemu se postavljaju takva pitanja, već je u godinama kad se čekaju odgovori. Možda ne konačni, jer ima igrača, koji sazriju još kasnije. Ali, svakako konkretni odgovori. Da bi ih se dobilo, treba igrati, skupljati minute i utakmice, griješiti i upijati lekcije. Pogotovo kad ste stoper u Dinamu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A koliko će Moreno Živković ove sezone igrati? Ili, kako mu omogućiti da igra što više? Podsjetimo, Sergej Jakirović prošle ga je zime vratio s posudbe u Lokomotivi. Naglo, baš u mjesecima kad je uhvatio seniorski, prvoligaški kontinuitet, kad su mnogi govorili da povratak u Maksimir nema smisla, bolje mu je ostati do kraja sezone na Kajzerici, a onda na ljeto doći u Dinamo kao igrač s 30-ak HNL utakmica u nogama, kao ozbiljna opcija. Jakirović je, možda malo i u panici u to kaotično maksimirsko vrijeme, povukao Živkovića u Dinamo, Modri su za to platili Lokomotivi 100 tisuća eura. Dinamov trener krenuo je s idejom da će Živković igrati, biti starter, međutim, stvari su od prvog dana krenule ukrivo. Baš je Lokomotiva na početku proljeća pobijedila Dinamo u Maksimiru (0-3), Živković je odigrao loše, kao i većina momčadi, zamijenjen je na poluvremenu.

"Budite sigurni, Živković će igrati i sljedeću utakmicu", kazao je tada Jakirović, stao iza mladog stopera i dao mu, doista, 90 minuta već protiv Istre. Međutim, u Europi ga nije koristio, kao ni u najvećim derbijima, kad se lomilo prvenstvo, Živković, koji jest u tim prvim utakmicama bio neuvjerljiv, što se i moglo pretpostaviti, do kraja sezone odigrao je još samo pet utakmica. U redu, oni, koji su kritizirali Jakirovićev potez i zagovarali ostanak u Lokomotivi do ljeta, došli su na svoje, drugi je dio nogometne javnosti, pak, razmišljao kako je, svejedno bolje se Živković vratio u Dinamo. Bez obzira na manji broj utakmica, ipak je trenirao s momčadi, prilagodio se na taj pritisak, na suigrače, dobio je šest mjeseci rada s momčadi i trenerom Jakirovićem i nema nikakvog razloga da novu sezonu ne dočeka spreman. Fizički i mentalno, za prvih 11 Dinama.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

No, svi se slažu u jednome, ove sezone Živković mora igrati. Nema više sjedenja na klupi, nema čekanja, jer s 20 godina ne smije provesti još jednu sezonu u drugom planu, bez adekvatne minutaže. I tu dolazimo do tog glavnog pitanja: 'Hoće li Živković igrati dovoljno?'. Dinamo je neki dan doveo novog stopera, Torrentea, a nije tajna da traži još jednog i da bi ga do kraja prijelaznog roka trebao dovesti. Tu su od ranije Theophile, Bernauer, Perković (on može igrati i beka), vraća se Perić, a uvijek stopera može igrati i Ristovski. Otišao je Boško Šutalo pa se jedno mjesto i otvorilo, ali, dolaze i mlađi, poput Jakirovića ili Zebića, koji će također dobivati minute u nekim manje zahtjevnim utakmicama. A Živković je tu negdje, između. Više nedovoljno mlad da bi polako ulazio i 'osjetio' seniorski nogomet, a još nedovoljno iskusan da bi rutinski imao mjesto u momčadi.

Ipak, situacija uoči priprema za njega ipak nije nemoguća. Torrente je imao dugu stanku i tek treba vidjeti u kakvom će se svjetlu predstaviti, Perić još nije na 100 posto i pitanje je koliko će uopće minuta dobiti u pripremnim utakmicama, drugi stoper još nije došao, Perković ima i nekih ponuda... Jasno je da Theophile neće moći igrati baš svaku utakmicu, sigurno ne u lanjskom ritmu i tu bi se mogao otvoriti prostor za Morena. Jasno, morat će se u iduća dva-tri tjedna nametnuti, skrenuti pozornost na sebe, malo 'raštimati' ustaljenu hijerarhiju. Jer, igrati mora, ako ne u Dinamu, onda negdje drugdje, ovo je godina u kojoj nema više vremena za čekanje. Ima li u Dinamu mjesta za njega kao ozbiljnu opciju, dokazivanje je, između ostalih, na njemu. I pripremama!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoMoreno ŽivkovićSergej JakirovićLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti