Matija Habljak/PIXSELL;REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Matija Habljak/PIXSELL;REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Josip Šutalo za Germanijak: “Mogao sam kupiti samo 12 ulaznica, tisuću mi ne bi bilo dovoljno”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 29.05.24. | 09:30

Stoper reprezentacije među prvima je stigao na pripreme za EURO nakon turbulentne sezone u Ajaxu

Iza Josipa Šutala teška je sezona. Svega je bilo u toj prvoj inozmenoj u Ajaxu, tako da mu je dolazak na pripreme reprezentaciji svojevrsni odmak od turbulencija u Nizozemskoj.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Ma ne bih rekao da je teška. Bila je čudna u neku ruku. Prva u inozemstvu pa mi je bilo malo izazovno za prilagoditi se. Imali smo uspona i padova, nije sve bilo posloženo kako treba, pa je stigla kriza rezultata. No, na kraju je sve to završilo na korektan način. Zadovoljan sam igrom momčadi koja se digla, bila je uigranija ali i svojom igrom. Valjda je trebalo vremena da sjedne sve to na svoje mjesto”, iskren je Josip Šutalo koji je među prvima našao na piku. Dosta su ga kritizirali u toj početnoj fazi.

“Bilo je dosta toga. Ne mogu reći da me nije diralo. Pa nisam robot. Osjeti to čovjek, ali ne možeš izaći iz te kože. Našao sam u tim kritikama dodatnu motivaciju koja me tjerala da se podignem. Na kraju sam to i napravio”.

Dok pričamo na terasi Hilton Costabelle, ispred nas se pruža fantastičan pogled na Kvarnerski zaljev, Opatiju i Učku

“Najviše mi nedostaje ovakvo vrijeme. Nikako da se priviknem na klimu u Nizozemskoj. Stalno neka kiša, a kada se konačno pojavi sunce, za deset minuta ga više nema”, priznaje Šutalo koji je kratak odmor između finiša sezone u Nizozemskoj i početka priprema proveo kod svojih u Čapljini.

“Nisam se nešto previše odmarao, ali dobro je došlo malo biti sa svojima. Malo se napuniti pozitivnom energijom”.

U okružju reprezentacije redovito vlada sklad i harmonija…

“Uvijek je lijepo doći ovdje, vidjeti prijatelje. Ne mogu reći da sam došao vidati rane jer sam se i u Amsterdamu odlično osjećao, ali jasno je da u reprezentaciji vlada neka posebna atmosfera”.

Ajax je izborio Europu, okupljanje je 19. lipnja. Šutalo i Sosa sigurno će dobiti dodatni odmor…

“Kamo sreće da bude što kasnije jer to bi značilo da smo daleko otišli u Njemačkoj”.

Dalić je rekao da Gvardiola vidi na beku, što sugerira da je najbliži stoperskom tandemu Šutalo-Erlić.

“Čuo sam to na izbornikovoj press konferenciji, no nismo još pričali o tome u reprezentaciji pa ne mogu sada detaljnije o razmišljanjima izbornika i stožera. No, jasno da sam spreman na svaku odluku i zamisao koja se stavi pred mene”.

Nije tajna da se najbolje snalazi s Erlićem. Odigrali su nekoliko dojmljivih partija skupa.

“Igrao sam najviše s Gvardiolom i Erlićem s kojim se razumijem, par utakmica s Vidom. S Pongračićem nisam niti jednu, ali ne sumnjam da bi se snašli. Ponavljam, ne znam tko će igrati, ali jasno je kako igra cijele momčadi utječe na pojedince, kao i da se radi o redom sjajnim stoperima pa sam siguran da bismo dobro funkcionirali u svakom paru”.

S kojim očekivanjima Josip Šutalo putuje u Njemačku.

“Uvijek ona osobna očekivanja stavljam u drugi red. Znam da su ljudi navikli na polufinala, ali to su izvanserijski uspjesi. Vidite u svakim kvalifikacijama da se ni plasman ne smije uzeti zdravo za gotovo i ne smijemo zaboraviti da je već to uspjeh jer je daleko najvažnije biti dio cijelog tog spektakla – zamislite da sada nismo dio tog Eura. Naravno, iako je skupina vjerojatno najjača na turniru, nadamo se prolasku dalje i to nam je prvi cilj. Onda ćemo vidjeti što dalje nosi natjecanje. Imamo dobre rezultate, iskustvo igranja na turnirima i mislim da se imamo čemu nadati. Puni smo samopouzdanja i to nekada bude jako bitno na tom putu do ostvarenja ciljeva”.


Grupa je klasično minsko polje...

“Kako nama, tako i njima. Još samo Francuske nedostaje umjesto Albanije pa da bude klasično polufinale u skupini”, nasmijao se Šutalo pa nastavio:

“Volim igrati protiv jakih momčadi a mislim da je to i inače odlika Hrvatske. Prilika je to da se dokažeš i dodatni motiv. No, nismo mi ti koji se moramo bojati. Dokazali smo se na puno utakmica da znamo i možemo”.

A puno će značiti i podrška s tribina. Pola Hrvatske bi htjelo biti ovo ljeto u Njemačkoj a zivkanje i povlačenje za rukav za ulaznice je svakodnevna pojava.

“Da, puno je zainteresiranih i potpuno razumijem. Katar je bio daleko, Njemačka je praktički tu blizu. Ako ih je bilo toliko u Rotterdamu, onda je jasno koliko bi htjelo u Berlin. No, teško je objasniti da nemamo ulaznica. Eto, prema broju nastupa imam pravo na kupnju 12 ulaznica, a tisuću da ih imam ne znam je l' bi bilo dovoljno”, iskren je Šutalo koji voli igrati u takvoj atmosferi.

“Tko ne voli? Lakše je igrati kada osjetiš svoje ljude da te guraju energijom s tribina”.

Kraj smo ostavili za HNL. Iz Nizozemske se redovito gledala naša liga…

“Kad god smo stigli, gledali smo utakmice. Bilo je zanimljivo. Dinamo se mučio, ali na kraju je presudilo to iskustvo koje imaju i taj mentalitet pobjednika. Iako, niti u jednom trenutku nisam sumnjao u ovakav rasplet”, zaključio je Josip Šutalo.



Tagovi

Josip ŠutaloHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024AjaxVatreni

Ostale Vijesti