Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Jedan hrvatski izbornik pobijedio je De la Fuentea. A tada je bio prvak Europe

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 12:00

Španjolski izbornik pobijedio je Hrvatsku na Euru U21 prije dvije godine. No, prije osam godina izgubio je na turniru u Japanu od generacije danas, uglavnom, nepoznatih igrača

Luis De la Fuente i danas je u Španjolskoj pod sumnjama, dio javnosti i nogometnih stručnjaka smatra da nije idealan izbor za izbornika 'Furije'. No, s obzirom da Španjolci iz godine u godinu rade smjenu generacija, logičnim su smatrali da klupu preuzme trener, koji je vodio mlađe kategorije i s njima bio uspješan. Tako De la Fuente ima u životopisu europske naslove s U19 i U21 reprezentacijom, prvi iz 2015., a drugi iz 2019. A prije dvije godine, dok je još vodio U21 na svom drugom Euru, u četvrtfinalu je naišao na Hrvatsku. Pamtimo dobru tu utakmicu, izabranici Igora Bišćana, golom Luke Ivanušeca stigli su do izjednačenja (1-1) u sudačkoj nadoknadi, a onda je u produžetku Puedo svojim drugim pogotkom ipak poslao Španjolce u polufinale. Tako da De la Fuente ima 1-0 protiv Hrvatske u službenim, natjecateljskim utakmicama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, jedan hrvatski izbornik ipak ga je uspio pobijediti. Na turniru u Japanu 2015. igrala je Hrvatska U19 reprezentacija, izbornik je bio Ferdo Milin. Turnir se igrao u kolovozu, samo mjesec dana nakon što je upravo Španjolska pod De la Fuenteom postala europski prvak u tom uzrastu. Termin nije bio službeni, klupska sezona već se zahuktala i nijedan od dvojice izbornika nije mogao računati na najbolju postavu.


"Bila je to mješavina B i C reprezentacije Hrvatske.", priča nam Ferdo Milin. Svi koji prate nogomet iz te momčadi znat će na prvu tek dva igrača, Karla Leticu i Kristijana Jakića, oni malo bolji poznavatelji sjetit će se Matije Fintića, koji je bio kapetan, Tina Kulenovića, Frane Maglice, Tina Matića, Ennija Travaglije, Ivana Božića, Bože Mikulića..., bili su tu i Frane Bitunjac, Ivan Vujica, Luka Grubišić, Bruno Bilić, Marin Jurić, Ivan Lucić, Marko Matić i Matko Budan. Dobar dio tih igrača danas je, uglavnom, nepoznat široj javnosti. S druge strane, nije ni Španjolska imala najbolju momčad, a u selekciji De la Fuentea isticali su Unai Simon, koji je u toj utakmici bio na klupi, Igor Zubeldia i Mikel Oyarzabal. Španjolci su vodili 1-0 od 21. minute, golom Enriquea Pereza, izjednačio je Tin Matić u 66. minuti, a pobjedu Hrvatskoj donio je Travaglia u sudačkoj nadoknadi (igralo se 2X 40 minuta).


"Imali su Španjolci posjed lopte od valjda 80 posto, dominirali su, a onda smo mi u završnici zabili dva gola i pobijedili. Sjećam se da je De la Fuente skakao oko klupe, nije mogao doći k sebi što mu se dogodilo, haha.", kaže Milin. Hrvatska je kasnije i osvojila turnir, pobijedila je momčad Shuzuoke te reprezentaciju Japana. I tako se jedan, naizgled, nepotreban izlet u Japan pretvorio u pobjednički.

"Tada sam se uvjerio u kvalitetu Kristijana Jakića, bilo mi je jasno da će postati odličan igrač. I Letica je sjajno branio, tada su ga mnogi primijetili.", rekao je Milin.

Eto, jednu zaboravljenu generaciju i nekoliko zaboravljenih igrača izvadili smo iz naftalina, nije to bila važna i velika pobjeda, ali se piše da je De la Fuente ipak izgubio od Hrvatske. Makar na revijalnom turniru u Japanu.



Tagovi

Luis de la FuenteHrvatska nogometna reprezentacijaFerdo MilinLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti