Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Španjolci su pod pritiskom, već traže novog izbornika, a mislim da se Luka još neće oprostiti

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 08:15

Uzet ćemo im posjed, siguran sam u to. A kad Španjolskoj uzmeš posjed, onda si napravio veliki korak prema pobjedi

U Španjolskoj sam na odmoru, ovdje ću pratiti i finale. Ne mogu reći da sam ovdje osjetio neku euforiju, ali ne znam kakva je atmosfera u većim gradovima, ne mogu reći koliko navijači dišu za Ligu nacija i pobjedu nad Hrvatskom. No, teško da su gladniji i željniji trofeja od nas, vidi se to i po broju ljudi koji dolaze u Rotterdam na finale, po broju navijača na tribinama i to je sigurno energija, koja će nas nositi prema pobjedi. Imamo veliku priliku, imamo odličnu reprezentaciju i vjerujem da ćemo večeras osvojiti Ligu nacija. Štoviše, ako sam uoči utakmice s Nizozemskom rekao da su izgledi 50:50, sad bih nama ipak dao osjetniju prednost. Ne, nisu Španjolci slabi, odigrali su dobru utakmicu protiv Italije, međutim, mislim da smo mi trenutno po mnogim stvarima u prednosti, da smo u boljoj formi, uigraniji, više momčad nego oni, uigraniji smo. I uza tu navijačku podršku s tribina, sigurno imamo veće šanse.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Gledajući medije u Španjolskoj, vidim da postoji pritisak, da Liga nacija jest bitna, jer Španjolci žele trofej. Oni su naviknuli osvajati, a već dugo nisu, bili su i prošli put u finalu ovog natjecanja, nisu uspjeli i zato sad žele do kraja, I inače je njihov mentalitet takav da nikoga i ništa ne podcjenjuju, u svakoj utakmici idu maksimalno, tako će biti i večeras. Inače, kad već govorim o pritisku, reći ću da vidim kako u medijima već traže nasljednika izborniku De la Fuenteu, ako ne osvoji Ligu nacija. Nisu, izgleda, baš zadovoljni s njim, nema neki jaki CV iza sebe, Španjolska vrvi dobrim trenerima i jakim imenima i tu se već počelo pričati kako bi mogao dobiti nasljednika. U svakom slučaju, sve nam to govori koliko Španjolci ozbiljno shvaćaju ovu utakmicu u Ligu nacija.

Španjolska je prednost u ovom finalu što je to reprezentacija koja ima puno iskustva u finalima. Ne ovi igrači, tu je puno novih, mladih imena, ali, jednostavno, taj pobjednički mentalitet zapisan je u DNK reprezentacije i svaki igrač koji uđe u momčad vrlo brzo ga prihvati i nastaviti tako razmišljati. Tako je i sad, bez obzira što neki od tih igrača nisu dosad imali prilike igrati finala i osvajati trofeje sa Španjolskom, ipak imaju taj pobjednički mentalitet. U konačnici, sve su to igrači, koji igraju u velikim klubovima, koji su odigrali već dosta velikih utakmica. No, ponavljam, vidim nas na jednoj visokoj razini, vidim sjajnu hrvatsku reprezentaciju i vjerujem da ćemo pobijediti. Pogotovo, opet ću istaknuti taj naš vezni trio, kakav nema nijedna reprezentacija svijeta. Kad su oni u formi, a protiv Nizozemske su bili pravi, onda je Hrvatska favorit. Ja sam prilično uvjeren da ćemo mi Španjolcima uzeti posjed lopte, a kad Španjolskoj uzmeš posjed, već si napravio veliki dio posla prema pobjedi. Što se tiče početnog sastava, ne vidim razloga za neke promjene, može taj sastav biti isti kao protiv Nizozemaca, a Petković opet džoker s klupe. Ne bih previše o tome, izbornik i suradnici sigurno su dobro analizirali Španjolce, u pitanju su tek nijanse je li bolji ovaj ili onaj, ovisno o umoru. A što se umora tiče, opet kažem, naša velika prednost jest i dan više odmora, u ovakvim utakmica to može puno značiti.

Nemam insajdersku informaciju što je odlučio Luka Modrić, hoće li se oprostiti od reprezentacije nakon finala. Ali, po nekom mojem osjećaju, mislim da će nastaviti do Europskog prvenstva. Istina, ima logike oprostiti se od reprezentacije sa zlatom, otići u velikom stilu, mogu to razumjeti, no, nekako mi još logičnije zvuči da ostane još godinu dana. Pogotovo što ne mora igrati sve utakmice, može ga se i u kvalifikacijama malo poštedjeti, s obzirom da bi doista bilo čudo da se ne plasiramo na Euro. Tako će ga štedjeti i u Realu, igrat će samo najvažnije utakmice, mogao bi stvarno doći na Euro svjež i odmoran. Zato mislim da se neće oprostiti, ali, tko zna... U svakom slučaju ima i Luka veliku priliku osvojiti zlato, Hrvatska je za mene stvarno favorit u ovom finalu.

Još riječ-dvije o Daniju Olmu. Zna se koliko sam sretan zbog njega, i ponosan, drago mi je da je postao standardni reprezentativac. Sjećam se kad me u Dinamu zvao Molina iz Saveza, moj bivši suigrač i pitao što mislim o njemu, treba li ga zvati u U21 reprezentaciju. Tada sam mu rekao da će Olmo za godinu dana biti A reprezentativac, bio je malo sumnjičac. Ali, pokazalo se to točnim, Olmo je vrlo brzo to i postao, a vjerujem da će uskoro i zaigrati u većem klubu od Leipziga, jer to zaslužuje. Želim mu puno sreće, kao i uvijek, ali večeras ipak svi želimo hrvatsko zlato!



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti