Slavko Midžor/PIxsell
Slavko Midžor/PIxsell

Jakirović je dobio dva nova igrača, ali infarktna pobjeda nije riješila sve Dinamove probleme

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 09:15

Bez obzira na trijumf u sudačkoj nadoknadi, koji bi mogao okrenuti sezonu, Dinamova igra i dalje ima rupe i upitnike i trener mora tražiti odogovre

Ne kaže se bezveze da takve utakmice i takve pobjede donose naslov prvaka. Dinamo je bio do grla u glibu, Žilinski je 'okrenuo' Ljubičića i prijetio da u 90.minuti riješi utakmicu i Modre gurne još dublje u provaliju. No, promašio je, Dinamo je duboko udahnuo i u sudačkoj nadoknadi, u četvrtoj i sedmoj minuti dodatka, iščupao pobjedu (2-1) protiv Lokomotive. Dinamo i Sergej Jakirović osvojili su tri boda, a u toj su pobjedi na vidjelo izašli još neki pozitivni efekti.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo, način na koji su Dinamovi igrači proslavili gol, kako su najstariji slavili s mlađima, kako su svi izgrlili strijelca Takura Kaneka, pokazuje da u svlačionici ne postoji nikakav problem u međusobnim odnosima. Momčad je homogena, zajednički diše i živi za pobjede, trudi se pronaći način za izlazak iz krize. I primjeri Martina Baturine i Marka Bulata, koji su bili upitni za utakmicu, štoviše, Jakirović ih nije želio staviti u igru, sve dok sami nisu to od njega tražili, otkriva tu želju, motiv i glad za pobjedama, ali i da Jakirović nema problema s odnosom igrača prema njemu. Bez obzira na negativan niz, koji je prethodio ovoj pobjedi, Dinamov trener nije izgubio podršku među igračima, a to je često najvažniji preduvjet za ostanak na klupi. Iz svega što smo vidjeli u nedjelju jasno je da Jakirović uživa povjerenje svlačionice.

Drugo, Jakirović je u ovoj pobjedi dobio dva 'nova' igrača, koje može koristiti u rotaciji. Kevin Theophile-Catherine odigrao je utakmicu na visokoj razini, kao da nikad nije otišao iz Dinama i kao da nije zadnji put igrao prije više od pola godine. Zapravo, KTC-ova izvedba protiv Lokomotive velika je pljuska svim ostalim Dinamovim stoperima, jer kad igrač koji je tako, usput, došao u momčad bude bolji od drugih, onda se moraju zapitati. Takuro Kaneko, pak, zabio je svoj prvi HNL gol za Dinamo, pobjednički, a i s nekoliko je poteza prije pogotka pokazao da 'ima nešto'. I da bi nakon teške adaptacije mogao biti koristan u rotaciji. Zaslužio je veću minutažu, a onda je na njemu da pokaže koliko doista vrijedi. Već je sad ostavio dublji trag u Dinamu od legendarnog mu zemljaka Kazua Miure, koji je došao pompozno, a nikad nije zabio gol za Modre. Kaneko je, definitivno, priča dana ili tjedna u Maksimiru, njegovo iskakanje od 'anonimnosti', do junaka, kao da simbolizira taj preokret, koji je Dinamo napravio protiv Lokomotive. Od potpune provalije do pobjede, koja bi mogla sve okrenuti. Kako Dinamu tako i Kaneku! Spomenimo i još dvojicu, koji nisu novi i koji su uvijek 'tu negdje', ali nikako da dobiju ozbiljnije uloge; Petar Sučić i Mauro Perković dali su Jakiroviću povoda za razmišljanje, trebaju li u idućim utakmicama imati širu minutažu.

No, sve te pozitivne stvari ipak nisu do kraja otklonile probleme i upitnike, kojih je Dinamova igra i dalje prepuna. Jakirović je sad napravio i malu pomutnju s vratarima, nakon utakmice kazao da želi imati dva spremna golmana i time, na neki način, potvrdio da Nevistić više nema zajamčenu 'jedinicu'. Je li Zagorac sad u prednosti? Nismo dobili definitivan odgovor. Zatim, Baturina. Spomenuli smo već da je sam želio igrati, na kraju bio i Dinamov junak, ali, zbunjujuća je odluka da igra na krilu, desnom ili lijevom, svejedno. Jakirović pokušava sve svoje najbolje vezne igrače (Bulat, Ademi, Mišić, Baturina) ukopiti zajednički u momčad, ali u toj ideji žrtvuje Baturinu na krilu, što nikako nije njegova idealna pozicija. Martin je i protiv Lokomotive pokazao da se mnogo bolje snalazi u sredini i tamo i treba igrati! Ostaje upitnik i iznad Dinamove izvedbe u prvom dijelu, zašto je momčad bila onako nemoćna i bezidejna, zašto Dinamo ne može svih 90 minuta ili barem veći dio susreta odigrati na višoj razini. Što s napadačima, ostalo je i to pitanje nakon utakmice, kao i ono ima li Jakirović napokon jasnu sliku o momčadi, tko može, tko ne može iznijeti Dinamo do zime ili će još uvijek kombinirati, pokušavati, rotirati, davati minute i onima koji ne zaslužuju!?

Da zaključimo, Dinamu je pobjeda protiv Lokomotive donijela više od tri boda, pogotovo na psihološkom planu. No, daleko od toga da su svi problemi odjednom nestali i da je Jakirović dugoročno ostavio iza sebe sve dvojbe. Pobjeda jest dala zalet, ali Dinamo mora biti bolji nego u nedjelju, konkretniji, s jasnijom idejom i više automatizama u igri. Jer, i ova je utakmica mogla drugačije završiti, srećom po Modre, ovaj put je ipak otišla na njihovu stranu. Ali, i dalje je to ples po rubu.



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaHNLSergej Jakirović

Ostale Vijesti