Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Od ponora do pobjede, Baturina i Kaneko za preokret u nadoknadi. Maksimir slavio kao da je Liga prvaka!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 29.10.23. | 19:05

Dinamo je do 94.minute gubio 0-1 od Lokomotive, a onda u samoj završnici uspio potpuno okrenuti rezultat za delirij u Maksimiru

Tresao se Maksimir kao da je finale Lige prvaka, dugo nije na ovom stadionu jedna 'obična' pobjeda u HNL-u, protiv Lokomotive proslavljena kao ove nedjelje! Dinamo je golovima u sudačkoj nadoknadi, u četvrtoj i sedmoj minuti nakon 90. preokrenuo dvoboj, 0-1 vratio u 2-1 i uzeo tri boda. Uz takvo slavlje, uz toliko emocija, uistinu, kao je to pobjeda koja donosi naslov. No, ako znamo što je sve Dinamo prošao u ovoj utakmici, što prolazi od početka sezone i zadnjih tjedana, onda je takav izljev emocija potpuno razumljiv. Još u 90.minuti Žilinski je imao priliku zabiti za 0-2, promašio je veliki šansu, a onda prvo Baturina, potom i Kaneko, bacili su Maksimir u delirij. Negativan niz je prekinut, a tko zna, možda baš ovakva pobjeda okrene sve i vrati Dinamo u trijumfalno razdoblje. Znaju pobjede u ovakvim utakmicama biti prekretnica sezone.

Kockao se s početnim sastavom Sergej Jakirović. Veliko je pitanje koji su točno dobitni brojevi, koji su to igrači, koji išta mogu jamčiti, ali ipak je Dinamov trener iznenadio nekim odlukama. Prvo, promijenio je vratara, umjesto Nevistića, na gol poslao Zagorca. Razmišljao je o tome Jakirović i prije Viktorije Plzen, međutim, onda se ipak odlučio za Nevistića i javno prije utakmice kazao da stoji iza Nevistića, da mu treba podrška i da on ostaje 'jedinica'. Protiv Čeha je on čak i dobro branio, skinuo jedan zicer, bila je to obrana koja mu je trebala za samopouzdanje. Nije on kriv što je u nastavku akcije Dinamo primio gol s bijele točke. Za utakmicu s Lokomotivom, po našem mišljenju, nakon toga nije bilo razloga za promjenu golmana, ali valjda je Jakirović imao neki razlog. Daleko od toga da je upitan kvaliteta Danijela Zagorca, raspravljamo samo o tajmingu...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Odlučio se Jakirović i za Theophilea, Menala, Kulenovića, Baturina je opet zaigrao na lijevom krilu, što svakako nije njegova pozicija. U svim tim rotacijama potpuno su ispali Špikić, Bernauer i Drmić, nisu bili niti u zapisniku! I, što god da je bila Jakirovićeva ideja, već u četvrtoj minutu pala je u vodu. Veliki kiks Bulata na centru, vraćao je loptu Periću, ali loše, Tuci je presjekao, krenuo prema Zagorcu i rutinski ga matirao, Lokomotiva je bila u plusu. I dobro, dogodi se, ni prvi ni zadnji put, imao je Dinamo pred sobom još cijelu utakmicu da se trgne, vrati, okrene ishod. Međutim, ono što je zabrinjavajuće za Modre jest da se do 35. minute, praktički, nisu probudili. Jalova inicijativa, lopte unazad prema stoperima, bez ideje, sporo. Štoviše, da su Lokomotivini igrači bili imalo koncentriraniji i odlučniji u završnici, mogli su i povećati prednost, Dinamo je djelovao kao ispušena lopta i u obrani i u napadu. Ako istaknemo da je najbolji igrač Modrih u tim trenucima bio Theophile, koji je već mjesecima izvan natjecateljskog ritma, onda smo sve rekli.

Tek u zadnjih 10-ak minuta prvog dijela Dinamo je postao malo konkretniji. Udarac Bulata s 20-ak metara sjajno je obranio Čavlina, Ademi je pucao preko gola, jednom je probao i glavom kao i Perković. Bili su to, uglavnom, ubačaji u gužvu, više-manje ho-ruk pokušaji, Dinamo je pokušavao na silu. Ipak, u nastavku je pritisak Modrih postao konkretniji, opasniji. Mijenjao je Jakirović na poluvremenu, ušli su odmah Ljubičić i Vidović, nešto kasnije Kaneko i Emreli, stezao se obruč oko Lokomotivina šesnaesterca. Ustala je iz letargije i publika, "hoćemo pobjedu" sinkronizirano su vikale obje tribine, redali su se pokušaji. Ademi glavom, Vidović u blok, Ljubičić snažno po zemlji, opet je obranio Čavlina, isprobao je udarac i Ristovski, Baturina pokraj gola.

A uz Čavlinu, svakako treba istaknuti još jednog igrača Lokomotive. Moreno Živković, mladi stoper Dinama na posudbi na Kajzerici vrhunski je odradio posao u obrani, praktički bez greške i još jednom pokazao da bi uskoro mogao biti dobitak i za Dinamo. Možda već na zimu, tko zna, s obzirom na situaciju u Maksimiru. A u 75.minuti činilo se da je Dinamo napokon došao korak do izjednačenja. Sudac Fran Jović nakon duela Bartoleca i Vidovića pokazao je na bijelu točku, Dinamovi igrači već su se pripremali za izvođenje kaznenog udarca, Sergej Jakirović na klupi je otpio gutljaj vode, očekujući olakšanje. Međutim, nakon intervencije iz VAR sobe, Jović je odlučio pogledati snimku i poništio je svoju odluku! Kontakta je bilo, ali očito nedovoljnog intenziteta za najstrožu kaznu. Ni to se nije okrenulo na Dinamovu stranu.

Trajao je taj pritisak do samog kraja, sudačka nadoknada od devet minuta, ali najveću priliku opet je imala Lokomotiva. Žilinski je imao zicer, 'okrenuo' je Ljubičića, ispred sebe imao samo Zagorca, ali pucao je pokraj gola. Bilo je to prije isteka 90.minute, mogao je dečko iz Gajnica do kraja zakucati Dinamo! 'Nema predaje, nema predaje!, orilo se s tribina u tim trenucima, Dinamovi igrači uistinu su jako željeli taj gol, Sučićev je udarac, koji je na putu do vrata promijenio smjer zaustavio je Čavlina. Nakon toga korner i - Baturina. Kakav udarac - pod gredu! Kao da je u njemu bio nakupljen sav bijes, ljutnja zbog svega što Dinamov prolazi ove sezone i što je prošao u ovoj utakmici. Čavlina nije imao šanse. A ni to nije bilo sve, u sedmoj minuti nadoknade, Ljubičić je sjajno proigrao Kaneka, Japanac je zabio svoj prvi gol za Dinamo u HNL-u. Za potpuni trans na Maksimiru, za veliko slavlje. Dinamo je iščupao pobjedu, ali zasluženo, ovaj put je Dinamo doista zaslužio trijumf. Krvario je, pritiskao, promašivao, bio na rubu ponora, no nakon toliko pokušaja ipak pobijedio.

Dinamo – Lokomotiva 2-1

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 3.900. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Dominik Benković (Zaprešić). VAR: Ante Čuljak (Zagreb). AVAR: Bojan Zobenica (Velika Gorica).

DINAMO: Zagorac – Ristovski, Theophile-Catherine, Perić (od 46. Ljubičić), Perković – Mišić, Ademi (od 85.Sučić), Bulat (od 46. Vidović) – Menalo (od 57.Kaneko), Kulenović (od 57.Emreli), Baturina. Trener: Sergej Jakirović.

LOKOMOTIVA: Čavlina – Bartolec, Živković, Mersinaj, Milićević – Bubanja, Marić – Krivak (od 85.Fetai), Mudražija (od 46.Žilinski), Goričan (od 85.Bulatović) – Tuci (od 64.Čop). Trener: Silvijo Čabraja.

Strijelci: 0-1 – Tuci (4.), 1-1 – Baturina (90+4.), 2-1 – Kaneko (90.+7, Ljubičić)

Žuti kartoni: Zagorac (Dinamo); Bubanja (Lokomotiva);

Crveni kartoni: -



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaHNL

Ostale Vijesti