Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

INTERVJU – Mićo Martić: „Ovo je najbolje SP do sada, a Hrvatska se mogla bolje pripremiti za turnir“

Vrijeme Čitanja: 10min | sub. 05.10.24. | 12:14

Proslavljeni hrvatski trener futsala Mićo Martić u razgovoru za Germanijak najavio nam je finale SP-a između Brazila i Argentine, a dao nam je svoj sud o cijelom turniru, nastupu Hrvatske i rekao kako mu je bilo u Uzbekistanu. Otkrio nam je za kraj i koji je njegov favorit za osvajanje HMNL-a te nagovijestio koji su mu daljnji koraci u sadržajnoj karijeri.

Prvi put u povijesti momčadskih sportova u finalu jednog svjetskog prvenstva susrest će se Brazil i Argentina. U nedjelju, s početkom u 17 sati po hrvatskom vremenu (HTV 2), ove dvije sportske i futsalske velesile sastat će se u Humo Areni u Taškentu, u velikom finalu Svjetskog prvenstva u futsalu

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno

Prije pravog sportskog El Clasica, porazgovarali smo s proslavljenim hrvatskim trenerom Mićom Martićem koji je, posebno kada razgovaramo o futsalu, jedan od najzahvalnijih govornika koje smo mogli imati. Iako smo krenuli s finalom između Brazila i Argentine, dotaknuli smo se brojnih tema...

"BRAZIL JE FAVORIT, ALI ARGENTINCE KRASI POBJEDNIČKI KARAKTER"

„U četvrtfinalu me nekako bilo 'strah' da bi se u polufinale mogle plasirati četiri južnoameričke reprezentacije. No, Francuska je u tijesnoj utakmici pobijedila Paragvaj, a Ukrajina je na kraju 'razbila' Venezuelu. Polufinala su bila vrlo zanimljiva, na kraju su Brazilci i Argentinci na 'iskustvo', ali i kvalitetu pobijedili Ukrajinu i Francusku s 3-2 rezultatima“, rekao je Martić u uvodu finala u kojem se susreću najbolja reprezentacija svih vremena te uz, Portugal, najbolja u posljednjih osam godina...

„Argentincima će ovo biti treće finale za redom, što dovoljno govori koliko je ta generacija s Borutom, Brandijem, Vaporakijem, Sarmientom i Tabordom kvalitetna. Vodi ih sjajni mladi trener Matias Lucuix koji je dobro strukturirao momčad, a igračima ostavlja potrebnu slobodu da rješavaju utakmice. Već su osam godina u samom vrhu svjetskog futsala. Igrati tri finala u nizu je impresivan rezultat. Krasi ih veliki momčadski duh i pobjednički karakter. Iz svake situacije na terenu izvlače korist, rade konstantni pritisak na suce i to jako dobro“, rekao je Martić i nastavio:

„Brazil izgleda dosta drukčije u odnosu na zadnje Svjetsko prvenstvo u Litvi 2021. godine kada ih je u polufinalu zaustavila upravo Argentina. Xavier Marquinhos je shvatio grešku koju je tada radio, kada je u rotaciji koristio premalo igrača. Sada ih koristi više, no ima i dosta problema s ozljedama. Pito, Ferrão, Rafael, sva tri pivota su im načeti. No, vjerujem da će svi 'stisnuti zube' i odigrati finale“.

Prema kladionicama Brazil je priličan favorit, no mnogi očekuju čvrstu i izjednačenu utakmicu...

„Za mene su Brazilci isto favoriti jer su zadnji naslov osvojili 2012. U Kolumbiji su ispali od Irana na šesterce, a prije tri godine su osvojili broncu nakon poraza od Argentine u polufinalu. Brazilci su gladni, što se vidi na ovom turniru. Dyego je u top formi, a meni se posebno sviđa kako igra Arthur koji je napokon dobio pravu priliku u reprezentaciji. Najveću prednost Brazila vidim u njihovoj fizičkoj moći. Njihove igrače je jako teško proći jedan na jedan. Čudi me zašto ne igraju s većim pritiskom, jer su toliko moćni da bi u toj prvoj liniji pobrali hrpu lopti. No, oni vjeruju u svoju kvalitetu, da će zabiti više od protivnika. To im je do sada prolazilo, no vidjet ćemo kako će to izgledati u finalu protiv Argentine“.

U dva ovogodišnja susreta na Copa Americi, Brazil je slavio s 4-1 i 2-0 u finalu. No, u prethodna dva susreta, u polufinalu SP-a 2021. i finalu Cope 2022., slavila je Argentina.

„Velika je stvar ta što Argentina kroz cijeli turnir nije mijenjala dvoranu i hotel. Cijelo vrijeme igraju i treniraju u taškentskoj Humo Areni koja je udaljena 10-ak minuta od njihovog hotela. Brazil je prvih pet utakmica igrao u Buhari, koja je ipak drukčija sredina od velegrada poput Taškenta“.

Prije velikog finala u Taškentu igra se dvoboj za broncu, između tradicionalno jake Ukrajine i debitanta Francuske. Obje reprezentacije izgubile su polufinala s 2-3.

„Ukrajincima se otvorio ždrijeb jer su nakon izbacivanja Nizozemske u četvrtfinalu dobili Venezuelu koja je ranije iznenadila Španjolsku. No, Venezuelanci su bilo osjetno lošiji nego u utakmici protiv Španjolske. Koji je tome bio razlog, ne znam? Možda su previše proslavili pobjedu nad Španjolskom, ispuhali se emotivno i fizički. Francuska je, nakon one farse protiv Irana, imala jako dobar ždrijeb, Tajland i Paragvaj koje su jake reprezentacije, ali ipak nisu sami vrh svjetskog futsala. Očekujem jednu tijesnu i neizvjesnu utakmicu“.

"HRVATSKA U PRIPREMNOM PERIODU NIJE BILA POŠTENA PREMA SEBI"

Sada kada smo apsolvirali borce za medalje, stigli smo i do 'bolne' teme. Hrvatska je prošla skupinu nakon pobjede nad Kubom i dva poraza od Tajlanda i Brazila. U osmini finala prejaki su bili finalisti Argentinci.

„Za Svjetsko prvenstvo se moraš pripremiti. Znamo da su igrači igrali turnire preko ljeta, što mislim da nije ispravan put. Tko želi igrati turnire, neka igra turnire. Tko želi igrati Svjetsko prvenstvo, radit će kao luđak cijelo ljeto kako bi se spremio za Svjetsko prvenstvo. Mi nekako, kada god dođemo na veliko natjecanje, kao da sami tražimo razloge za neuspjeh. Mislim da smo se mogli bolje pripremiti za turnir, igrati puno hrabrije. Hrvatski futsal, posebno klupski, dosta napreduje i ne bih se iznenadio kada bismo ubrzo imali jedan klub na Final fouru Lige prvaka. No, naši igrači već danas moraju shvatiti kako u profesionalnom futsalu više nema mjesta za improvizaciju. Svjetsko prvenstvo nije neki jaki turnir, nego natjecanje na kojem nastupaju najbolji svjetski igrači, gladni da ostave dobar dojam“, rekao je Martić i zaključio temu o hrvatskoj reprezentaciji:

„Ne želim reći da kada krene utakmica naši igrači ne daju sve od sebe i da ne žele pobjedu. Ali, to nije dovoljno, jer nisi bio pošten prema sebi u pripremnom periodu. Futsal je danas na puno profesionalnijoj razini nego prije 24 godine kada je moja generacija igrala Svjetsko prvenstvo. Mislim da i HNS i stručni stožer mogu i moraju još bolje odraditi kvalifikacijski ciklus, inzistirati od igrača da se maksimalno posvete uspjehu reprezentacije. Kroz cijelu godinu, ne samo za vrijeme velikog natjecanja“.

"OVO JE NAJBOLJE SP DO SADA, NAPREDOVALI SU AZIJATI, AFRIKANCI..."

Prema izjavama brojnih analitičara i zaljubljenika u futsal, Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu bilo je jedno od najkvalitetnijih do sada...

„Pratio sam svako prvenstvo intenzivno i ovo mi je, što se tiče kvalitete, intenziteta futsala i iznenađenja, najbolje! Organizacija turnira je bila vrlo dobra. Mali problem je možda udaljenost između gradova, ali i udaljenost Uzbekistana tako da nije bilo previše navijača iz ostatka svijeta“, tvrdi Martić i nastavlja:

„Što se tiče igračkog napretka, sve se veći naglasak stavlja na fizički aspekt igre što je potvrda da idemo prema punoj profesionalizaciji sporta. Da bi bio pravi na terenu, tijelo ti mora biti u stanju podnijeti puno veće napore nego prije. Drugo, smanjena je igra s golmanom igračem. Golman se i dalje koristi, ali u drukčijem aspektu, kako bi pomogao momčadi pokrenuti napad, ali se odmah vraća na gol“.

Najviše iznenađenja vidjeli smo u osmini finala. Venezuela je svladala Španjolsku, Kazahstan je izbacio još uvijek aktualnog prvaka svijeta i Europe Portugal, a Maroko u jednoj odličnoj utakmici Iran...

„Žao mi je jer Maroko nije mogao računati na povrijeđenog Bilala Bakkalija, njihovog ponajboljeg igrača, kao i još dvojicu koji iz raznih razloga nisu doputovali u Uzbekistan. S njima bi, vjerujem, bili još i bolji, možda bi i pobijedili Brazilce. Na njih definitivno treba računati. Čuo sam da se žele kandidirati za domaćinstvo idućeg Svjetskog prvenstva, prvog u Africi koja još uvijek malo zaostaje za Južnom Amerikom, Europom i Azijom. No, Angola i Libija su ostavili jako dobar dojam na ovom turniru i potvrdili su da i afrički futsal strašno napreduje“, tvrdi Martić i nastavlja:

„Najveći pomak napravila je ta Centralna Azija. Kazahstan je postao velesila, a Afganistan i Tadžikistan su se pokazali u jako dobrom svjetlu. U Tadžikistanu je, recimo, futsal do prije nekoliko godina bio na dosta niskoj razini, no u posljednje vrijeme je buknuo u toj državi, zaljubili su se ljudi u taj sport i drago mi je da su Tadžiki bili konkurentni na svojem prvom Svjetskom prvenstvu. Tajland je bio stvarno dobar, odigrao je najbolje SP u povijesti“.

S druge strane, Europa je, kao najrazvijeniji futsalski kontinent, ostala na samo jednoj medalji i to brončanoj, a glavni favoriti za naslov, Portugal i Španjolska, ispali su u osmini finala.

„Europa se pokazala solidnom. Nizozemci su bili svojevrsno iznenađenje, dobri, nezgodni. Hrvatska je odigrala kako je, o tome smo već pričali. Osim Španjolske, pokleknuo je i Portugal, ali svakom dođe kraj, posebno nakon svega što su osvojili. Neki stariji igrači će sigurno napustiti reprezentaciju nakon turnira, ali Portugalci su već krenuli ubacivati mlade moderne igrače i oni će i dalje biti jaki. No, i stariji igrači sa sobom nose to iskustvo. To je jako bitno. Ne drže bez razloga Argentinci i Brazilci 'veterane' u momčadi“

I one najslabije reprezentacije pokazale su da u njima ima baruta.

„I Kuba je imala nešto za reći, vole igrati. Ok, neke stvari su im i dalje slabe, ali nije to više reprezentacija koju ćeš lagano pobijediti s 10 razlike. Generalno se futsal razvija, priča se o edukaciji. UEFA je tu najjača, ali i CONMEBOL, AFC prate ju u stopu. Sada se ozbiljnije priključuje CONCACAF, jedinio još Afrika šepa, a taj kontinent ima veliki potencijal. Osim Maroka, Libije i Angole, tu su još Egipat, Namibija, Mauritanija, Zambija, Mozambik koji dosta rade na razvoju futsala, dovode strane trenere, posebno Portugalce".

"UZBEKISTAN JE FASCINANTNA DRŽAVA"

Martić je i sam proveo nekoliko dana u Uzbekistanu, a Svjetsko prvenstvo je iskoristio i kako bi dodijelio nagrade Futsal Planeta za najbolje igrače, vratare i trenere svijeta, koje taj globalna futsalska web stranica dodijeljuje od 2000. godine!

„Uzbekistan je fascinantna država. Ima ih, kažu, 38 milijuna. Nevjerojatno je koliko imaju električnih auta. Kineskih, naravno. Svi taksiji su na struju ili na plin. Centar Taškenta je fantazija, milijunski grad, lijepo posložen, hotela kao u priči, fini, uredni. Jako je jeftino za nas Europljane. Hrana je dobra posebno za one koji vole meso. Ima ga u 100 oblika. Ljudi ugodni, delinkvencija na nuli. Ok, bilo je SP, blizu je Afganistan, dosta je izbjeglica, pa je sigurnost bila jača, ali imao sam samo dobre dojmove. Uzbeki su bliski s Kazacima, Turkmenima, Kirgizima, sa sličnom kulturom i jezikom. Recimo, sjajna atmosfera bila je na utakmici između Kazahstana i Argentine budući da je Taškent na samoj granici s Kazahstanom. Meni je Uzbekistan bio ugodno iznenađenje".

Mićo Martić i Pito, igrač Brazila i Futsal BarceloneMićo Martić i Pito, igrač Brazila i Futsal Barcelone

"NEMA RAZLOGA ZA DOLAZAK TOLIKO STRANACA U HMNL"

U nedjelju navečer spustit će se zastor na ovo, po mnogima, najbolje Svjetsko prvenstvo u futsalu do sada, a iduće nedjelje (13. listopada) utakmicama Superkupa u Zagrebu (domaćin Futsal Dinamo) započet će nova klupska sezona hrvatskog futsala, koja kreće nikada kasnije, ali i koja bi, zbog dolaska zvučnih domaćih i stranih imena u ligu, mogla biti nikad jača...

„Ne bih htio da nam se dogodi ono što se dogodilo Talijanima, da se previše okrenemo stranim igračima. Ljepota našeg futsala je u našim mladićima. Futsal Dinamo je dokaz toga. Igrač se kroz dobar trening i pristup može naučiti na 100 stvari. Nema razloga za dolazak toliko stranaka. To je linija manjeg otpora i odmičemo se od biti sporta. Bojim se da nam se ne dogodi stagnacija. Razumijem da strane trenere ne zanima tko je tko, oni žele da igraju najbolji. Ali, moramo paziti na naš sport. Najljepše je kada igraju domaći dečki koji su dobri. Svima u futsalu na neki način treba biti drago jer je Dinamo osvojio naslov s našim, hrvatskim igračima. To diže naš futsal".

Mnogu klubovi napravili su brojne promjene u igračkom kadru, neki su se pojačali, poput Torcide, Osijeka, Rijeke, Futsal Pule, a neki su se, popupt Olmissuma, Squarea, Crnice, naizgled oslabili...

"Očekujem izjednačenu borbu, neke su se ekipe promijenile. Enigme će biti Square, Crnica, pa čak i Makarska koja je promijenila okosnicu momčadi. Vidim da je i Olmissum ostao bez bitne igrače, posebno Sekulića i Hrstića. I Dinamo je izgubio Perića i Postružina, no vjerujem da će biti jako dobri, posebno nakon što sam ih gledao na utakmici protiv ukrajinskog Sokolija koje također trebam pohvaliti na pristupu i načinu igre. Obje ekipe su bile fantastične. Bit će interesantno vidjeti kako će Rijeka i Osijek reagirati, tu je i Torcida koja se značajno pojačala. Pula će sigurno biti top ekipa. Za Aureliju ćemo vidjeti kako će se snaći, ali kako Vinkovci i ljudi oko kluba rade pozitivno za Aureliju, vjerujem da će imati jako dobru sezonu i želim im svu sreću", rekao nam je Martić i za kraj otkrio tko je za njega najveći favorit predstojeće sezone:

"Ne kažem to zato što sam i sam dinamovac, nego je normalno da Dinamo sa statusom dvostrukog uzastopnog prvaka države i u novu sezonu ulazi kao prvi favorit za naslov".

"VJERUJEM DA ĆU UBRZO DOGOVORITI NOVI ANGAŽMAN"

Za kraj ovog sadržajnog razgovora zanimalo nas je koji su idući koraci u Martićevoj karijeri...

„Još sam službeno trener Litve s kojom imam ugovor do ožujka, iako više nisam član stručnog stožera reprezentacije. U Uzbekistanu, na SP-u, ponovno sam dobio veliku želju raditi i vjerujem da ću uskoro i dogovoriti konkretan angažman,“ rekao nam je za kraj ovog sadržajnog razgovora Mićo Martić.



Tagovi

Mićo MartićFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024hrvatska futsalska reprezentacijabrazilska futsal reprezentacijaargentinska futsal reprezentacijafrancuska futsal reprezentacijaUzbekistan

Ostale Vijesti