Zeljko Hladika/PIXSELL
Zeljko Hladika/PIXSELL

INTERVJU – Josip Brezovec: Od prve sekunde Dinamo mora tražiti gol, Rijeka? Nikad ih ne otpisujte

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 25.08.21. | 08:18

Nekadašnji veznjak Dinama, Rijeke, a čak i moldavskog Šerifa u razgovoru za Gremanijak najavio je današnji ogled Plavih lavova protiv Šerifa. Uvijek nasmijani Breza i sam još uvijek igra, u Poletu ima ulogu igrača/sportskog direktora, a iako je na razini da bi i sad mogao pomoći nekom prvoligašu, projekt ambicioznog trećeligaša ga je toliko zainteresirao da nas ne bi iznenadilo da tamo ostane još godinama.

Dinamo i Rijeka preostala su dva hrvatska predstavnika u europskim natjecanjima. Modri su sebi zakomplicirali put u grupnu fazu Lige prvaka teškim porazom od Sheriffa u Tiraspolu. Rijeka s druge strane dočekuje PAOK na Rujevici nakon 1:1 u Grčkoj za prolaz u skupine Konferencijske lige, a moglo je biti i 1:0 za Riječane u Solunu da nije nesretno nakon kornera mladi Niko Galešić pogodio u svoju mrežu.

Mnogi se uoči ova dva uzvrata pitaju što možemo očekivati? Sheriff je već izbacivanjem Crvene zvezde i rušenjem snova navijača Dinama i beogradskog kluba o ponovnom susretu pokazao da nije bezazlena ekipa. Pobjeda od 3:0 protiv Dinama u Tiraspolu dala je samo potvrdu snage ove ekipe. Rijeka je više puta u europskim natjecanjima pokazala da nije momčad za otpisati, a odgovore na pitanje s početka pasusa dao nam je nekadašnji veznjak Dinama, Rijeke i Sheriffa Josip Brezovec. Ovaj 35-godišnji veznjak još uvijek aktivno igra nogomet u trećeligašu Polet iz Svetog Martina na Muri, a svoje viđenje i očekivanja u ove dvije utakmice rado je podijelio s nama.

Krenuli smo s Dinamom. Dojam je da nitko već dugo nije 'razbio' Modre kao Sheriff u prvoj utakmici. Od prve minute igrači Sheriffa bili su motiviraniji, rastrčaniji, agresivniji, okomitiji i s više želje i žara za pobjedom. Igrači Dinama su u pojedinim trenucima izgledali izgubljeno što su domaći na kraju naplatili s tri zgoditka. Zasigurno jedna od najlošijih utakmica u novije vrijeme koju će Modri trebati opravdati jednom od najboljih.

„U nogometu je uvijek sve moguće. Iznenađenja su uvijek moguća. Mene je Sheriff iznenadio i mislim da je ovo najbolja ekipa Sheriffa u povijesti. Pogodili su s pojačanjima i u ovoj utakmici im nije igrao najbolji igrač. Mene su jako pozitivno iznenadili, ali kako sam rekao u nogometu je sve moguće. Dinamu najviše nedostaje Arijan Ademi i ako on bude zdrav za sljedeću utakmicu sve je moguće. Dinamo je u prvoj utakmici podbacio i odigrali su jako lošu utakmicu, ali to ne znači da Sheriff nije dobar. Mislim da su igrači Sheriffa u prvoj utakmici imali veću želju. Sve druge lopte su bile njihove, dueli, bili su kompaktni, baš prava europska ekipa“

Brezovec je sa Sheriffom igrao skupine Europske lige, a od tada ovaj klub se nije plasirao u skupine nekog europskog natjecanja. Sada imaju priliku ostvariti da to bude Liga prvaka, dok je Europska liga u džepu.

„Mi smo imali isto jako dobru ekipu, a Sheriff nije od tad igrao skupine europskih natjecanja. Ove godine ulaze u skupine ili Lige prvaka, ili Europske lige. Mi smo u toj sezoni 17/18. u grupi Europske lige osvojili devet bodova koliko je imao i Kopenhagen pa nismo dalje išli zbog gol razlike. Do ove današnje ekipe Sheriffa ta je ekipa bila prava europska. Bio je tad tu sad bivše krilo Hajduka Jairo, pa BiH reprezentativac Mateo Sušić, stoper Ante Kulušić i još dosta dobrih igrača. Napravili smo tada strašan uspjeh izbacivši u playoffu Legiju pa smo u grupi igrali s Kopenhagenom, Lokomotiv Moskvom i Zlinom. Imali smo jedan poraz i ispali na kraju u grupnoj fazi.“

Kao igrača Brezovca krasi vrlina da uvijek daje maksimum i iznad toga za momčad, agresivnost, oštra duel igra i kontinuirani pritisak na protivničke igrače. Zapravo sve ono što je nedostajalo Dinamu u prvoj utakmici. Upravo je pritisak na protivnički šesnaesterac jedan od načina kako on vidi da bi Dinamo mogao okrenuti ovih 3:0 iz Tiraspola.

„Sigurno ima priliku, ali moraju biti više opasniji. Po meni Petković mora biti više u 16 i Oršić blizu gola. Moraju napraviti pritisak, a u prvoj su mi utakmici bili nigdje. Negdje između. Onaj prvi šut prvo poluvrijeme od Oršića van kaznenog prostora i Majerova šansa kad je Cristiano to spasio. Dakle, moraju preseliti igru na njihovu polovicu i napraviti pritisak. Jednostavno od prve sekunde tražiti gol onako kako je Dinamo naviknuo navijače na Maksimiru. Onda se mogu nadati, ali moraju i biti iza oprezni jer smo vidjeli kako je Sheriff opasan iz kontre. Puno su dobili povratkom Luvannora iz Emirata koji je jako dobar igrač, a Cristiano, s kojim sam igrao je jedan od najboljih bekova što se i vidjelo. Mene uopće nije iznenadio i čudim se kako je još uvijek u Sheriffu.“

Cristiano je u prošlom susretu bio ponajbolji igrač Sheriffa, a o njemu samo riječi hvale ima i Brezovec.

„Mislim da je tek on ostao od te naše generacije. Mene je oduševio kad je došao na prvi trening. On je igrač sjajnih kapaciteta i može igrati u bilo kojoj ligi što se i vidjelo u ovoj utakmici.“

U Rijeci je ostavio veliki trag gdje je pod ugovorom bio četiri godine, a momčad s Kvarnera nakon 1:1 u Grčkoj dočekuje PAOK u četvrtak na Rujevici. Zanimalo nas je kako Brezovec vidi što njegov bivši klub može u ovoj utakmici.

„Rijeka je Rijeka, i Rijeku se nikad ne otpisuje u Europi. To se pokazalo u zadnjih nekoliko sezona. Rijeka ima to iskustvo u europskim utakmicama svake godine i kad svi misle da će ispasti oni opet uđu u grupnu fazu. Kao kad smo izbacivali Kopenhagen, Stuttgart, pa kasnije i Sheriff i druge. To znači da se Rijeku ne može nikada otpisati rano. Ja mislim da će i sada proć jer imaju to u sebi. Imaju dobru ekipu i odličnog trenera. Mislim da na Rujevici nitko nije favorit protiv Rijeke i to se dosta puta pokazalo.“

Brezovec nije dočekao duplu krunu s Rijekom jer je na početku te sezone zamijenio Rujevicu za Tiraspol. Bez obzira na izostanak duple krune, ostao je miljenik navijača Rijeke. Povukao usporedbu tadašnje momčadi i ove danas.

„Krenuo sam u pripreme s ekipom koja je osvojila duplu krunu i onda sam otišao malo prije prvog kola HNL-a u Sheriff. Rijeku bi ja ovako opisao u nekoliko faza. Prva je kad je došao Kek i kad smo osvojili Kup, Superkup i ušli dvije godine zaredom u grupe Europske lige. To je tad bila jako velika stvar, a još šlag na tortu bila je ta dupla kruna. Onda je došao Igor Bišćan koji je napravio opet novu generaciju i vrhunski rezultat. I sad Tomić radi velike stvari i blizu je skupina u Europi. Kada bi sve to podcrtali, Rijeku krasi zajedništvo. I to imaju sve ove godine i to je put do uspjeha. Kad je i pun stadion sve je lakše. Armada je uvijek 12. igrač i na Rujevici nema favorita. Uvjeren sam da će oni proći PAOK.“

Nogometnu karijeru nastavio je u ambicioznom trećeligašu Polet iz Svetog Martina na Muri. Prošle sezone zamalo su im izmakle kvalifikacije za viši rang, a ove godine idu istim putem – prema vrhu.

„Prošle godine nas je malo zeznula korona pa smo imali nekoliko karantena i mislim da bi bili prvi da toga nije bilo. Sad je to nebitno i treba Ždralovima čestitati na prošlogodišnjem prvom mjestu. Ove godine smo napravili vrhunski prijelazni rok. Došli su nam jako kvalitetni igrači, mladi i iskusni. Na ovom području Međimurje-Varaždin smo napravili jako dobru selekciju. Došao nam je Glavica iz Varaždina koji je jako dobar igrač. Pa Marko Šarić koji je s Rijekom imao profesionalni ugovor i po meni možda najbolji igrač 3. lige. Tu je i Leonard Mesarić, a iz Varaždina nam je došao još mladi veznjak Luka Mezga te Ivan Dolovski. Imamo dosta dobro posložen kadar. To se već vidjelo u prvom kolu protiv Podravine u gostima gdje smo slavili s 4:0. Ambicije su sigurno prema prvom mjestu. Vidjeli ste koliko se ulaže u infrastrukturu od kampa do natkrivenog stadiona. Prioritet predsjednika Miroslava Novinščaka je da se prvo napravi infrastruktura i onda polako da se razvijaju nove ambicije. Na pravom smo putu i ne želimo preskakati stepenice. Idemo korak po korak prvo sve posložiti pa onda dalje. Vrijeme će pokazati, ali ova ekipa ima glavu i rep te sve preduvjete za uspjeh.“, zaključio je Brezovec.


Tagovi

Josip BrezovecDinamo ZagrebŠerifSheriffLiga prvakaNK PoletPolet Sveti Martinintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti