Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Hoće li se Hajduk dodatno internacionalizirati i hoće li Vitali Gattusa dirati?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 20.09.24. | 08:01

Splićani imaju novog direktora nogometnih operacija koji bi klub s Poljuda trebao vratiti na europsku kartu

Predstavljanje novog direktora nogometnih operacija Hajduka, Francuza Françoisa Vitalija pretvorilo se u 'rešetanje' predsjednika Ivana Bilića, a najvažnija stvar koju smo doznali jest da trener Gennaro Gattuso ipak može biti smijenjen.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Hajdukov čelni čovjek priznao je da napravo lapsus prošli put i to ne mali rekavši kako talijanskog stručnjaka ne može smijeniti novi sportski direktor. Sportski direktor je u međuvremenu postao direktor nogometnih operacija iz prostog razloga što nema potrebitu licencu za obnašanje tog posla u Hrvatskoj, pa je eto dobio novu funkciju.

Iskustva ima, radio je u Lilleu, a bio i na plaći grupacije koja drži Manchester City. Kako će se uklopiti u Hajduk koji bi trebao biti narodni klub, tek ćemo vidjeti, treba čovjeku dati dva prijelazna roka kako bi se vidjelo za što je sposoban. Istina, njegov prethodnik Nikola Kalinić nije dobio tu priliku, pa se poljudski klub okrenuo stranoj pameti.

Nije prvi put, jer sportskom politikom Hajduka upravljali su prošlosti Šveđanin Jens Andersson, Portugalac Mario Branco i Litavac Mindaugas Nikoličius. Vjerujemo da je Vitalii vješt trgovac i da će znati iskoristiti blagodati ovog podneblja koje još uvijek rađa talente, a kako će u to uklopiti svoj 'know-how', vidjet ćemo ove zime.

Gattusa dok ima rezultat ne smije dirati, barem tako logika nalaže, no osebujni Kalabrez sa svjetskom karijerom nogometaša, neće se dati 'sedlati'. O čemu je razgovarao s predsjednikom Bilićem, ostalo je nerazjašnjeno, vjerojatno će on sam otkriti nešto više na konferenciji za medije uoči Gorice.

Činjenica je da je slavio u Derbiju te na svoj način ujedinio svlačionicu nakon odlaska Kalinića te ne namjerava otići, a otkazivanje suradnje skupo bi stajalo Bijele.

Dakle, gledat ćemo još Gattusa na Poljudu, jer je s Rijekom prvi na ljestvici, ima tri pobjede u nizu, a ispadanje u Europi je 'preživio'. Sada Hajduk dovodi Vitalija kako bi zajedno s vladajućom garniturom klub mogao namaknuti sredstva od transfera za funkcioniranje bez Europe.

Po Bilićevim riječima, skautska služba je posložena, Vitali bi je trebao oplemeniti svojim kontaktima po svijetu i zanimljivo će biti u kojemu će pravcu Hajduk ići u zimskom prijelaznom roku kada direktor nogometnih operacija treba dovesti nekoliko pojačanja.

Također, radit će se i na prodaji nekog mladog igrača na sličan način kao u slučaju Luke Vuškovića kako bi igrač ostao na Poljudu, a novac bio namaknut, što je očigledan znak da u blagajni nedostaje sredstava. Rokas Pukštas, Bruno Durdov, Dominik Prpić i Niko Sigur spadaju u one koji bi se mogli 'utopiti' kako se ne bi živjelo samo od prodaje dresova i kvalitetnog marketinga koji ne prati sportski rezultat.

Pohvalno je što će se u novoj klupskoj strategiji osvajanje bodova naći na prvom mjestu, jer koje sve klubove gledamo po europskim natjecanjima koji se ne mogu mjeriti s Hajdukovom poviješću, to je frustrirajuće...

Vidjet ćemo odakle će biti igrači koji će u narednom prijelaznom roku doći u Hajduka, jer spominjali su se zemljopisni pojmovi poput Afrike, Brazila, Južne Amerike, Francuske, Belgije, Dalmacije i Hercegovine.

Hajduk će se dodatno internacionalizirati, a intrigira i ideja koja je ostala u zraku o suradnji s drugim klubovima iz regije. U Široki Brijeg, Radomlje i Solin koji su bili ranije partneri, nije otišao nitko. Pretpostavka je da će Hajduk tražiti nove sredine za razvijanje igrača, pa se tako spomenulo i Dugopolje, a mogla se i Croatia iz Zmijavaca, kao klubovi koji su u drugom rangu hrvatskog nogometa, te su iz Dalmacije.

Ima u Dalmaciji igrača i trenera za barem još dva kluba u HNL-u osim Hajduka i Šibenika, vidjelo se to svojevremeno na primjeru Splita i dok je Zadar bio u eliti, no očigledno je da ovo stanje odgovara najviše Bijelima jer nemaju konkurenciju, ali eto se Šubićevac probudio uz kapital iz inozemstva.

Hoće li Vitali pronaći rješenje pronalaska kluba u kojemu će se igrači od 16. do 18. godine razvijati u seniorskom nogometu, ostaje za vidjeti, jer nitko ti neće dati platformu za promociju igrača bez financijskog interesa...



Tagovi

HajdukFrançois VitaliIvan BilićGennaro GattusoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti