Reuters
Reuters

Guardiola hvali neočekivanog junaka, a engleski mediji - Gvardiola

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.05.24. | 10:15

Manchester City sinoć je upisao pobjedu koja ga je dovela na milimetar od naslova.

Manchester City je s furioznim nizom od devet pobjeda stigao na korak do naslova prvaka. Deseta pobjeda u nizu, protiv West Hama ove nedjelje na Etihadu (17 sati), Građanima bi donijela 10. naslov u povijesti i četvrti u nizu, što još nije uspjelo niti jednom premierligaškom klubu, čak niti Cityjevom gradskom rivalu u eri Alexa Fergusona.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jučerašnja utakmica bila je prilično turbulentna. Erling Haaland početkom nastavka okrunio je lijepu akciju Manchester Cityja svojim 37. pogotkom u sezoni, a 'točku na i' postavio je u sudačkoj nadoknadi iz kaznenog udarca. No, između ta dva pogotka norveške gol-mašine, City je opasno živio. Pep Guardiola u 69. minuti suočio se s neočekivanim problemom. Zbog ozljede oka igru je morao napustiti prvi vratar Ederson kojeg je zamijenio rezervist Stefan Ortega.

Ovaj iskusni Nijemac španjolskog podrijetla (31) u Manchester City stigao je prije svije godine na mala vrata, kao legenda Arminie iz Bielefelda za koju je branio više od 200 utakmica. Ove sezone već je u 18 navrata mijenjao Edersona. U Premier ligi ovo mu je bio osmi nastup, u Ligi prvaka branio je u tri utakmice (u kojima je primio sedam pogodaka), branio je u engleskom Superkupu, Liga kupu (poraz od Newcatslea), a bio je i prvi vratar u svih pet utakmica FA kupa u kojem Građane očekuje finale protiv gradskog rivala, 25. svibnja na Wembleyju.

Sada je prisilno ušao umjesto Edersona i pri rezultatu 1-0 za svoju momčad zabilježio dvije velike obrane od kojih je posebno impresivna bila ona u 87. minuti kada je skinuo zicer Heungu Minu-Sonu. Ortega je, uz Haalanda, najzaslužniji za ključnu pobjedu Guardioline momčadi u borbi za naslov.

"Spasio nas je. To je realnost. Da nije obranio onaj udarac Sonu, Arsenal bi osvojio naslov. Nekada o tituli odlučuju nijanse. Kada govorimo o situacijama jedan na jedan, Stefan je jedan od najboljih golmana svijeta, ali i koje sam vidio u životu, što je potvrdio i u toj situaciji sa Sonom. To je ta njemačka kultura, ustani, nikada ne padni. On je izvanredan golman, svjetska klasa", nahvalio je španjolski trener njemačkog golmana kojem je otac Španjolac, a majka Nijemica.

Guardiola se okrenuo posljednjem kolu u kojem ih očekuje domaća utakmica protiv West Hama.

"Teniskim žargonom, serviramo za naslov u Wimbledonu. Sve je u našim rukama, ali u posljednjem kolu očekuje nas najteža utakmica. Sjetimo se pretprošle sezone i utakmice protiv Aston Ville, Aguerovog gola QPR-u 2012. Nisam smiren. Razmišljam o Michailu Antoniju, Jarrodu Bowenu, Jamesu Ward-Prowseu. Nama je Kevin De Bruyne zaradio blažu ozljedu zgloba. Ederson je napustio igru zbog problema s okom. Vidjet ćemo u kakvom ćemo sastavu izaći u nedjelju. Sada igrači imaju dan odmora, nakon čega ćemo se dva dana pripremati za posljednju bitku sezone. Utakmica će se odigrati u nabrijanoj atmosferi. To je dobro".

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić odigrali su svih 90. minuta. Kovačić je u 71. minuti dobio žuti karton zbog zadržavanja igre. Kovačić je dodavao sa 96-postotnom uspješnosti, a imao je i dva udarca, niti jedan opasan. Gvardiol, za promjenu, sinoć nije zabio, ali je odigrao sjajnu obrambenu utakmicu. Osvojio je svih šest duela u kojima se našao, imao tri oduzete lopte, dvije presječene i dva 'čišćenja'. Gvardiol je imao i četiri od četiri duge lopte te jedan vrlo dobar pokušaj u 40. minuti, ali je iz blizine pucao preko gola.

Engleski mediji ponovno su bili oduševljeni nastupom hrvatskom reprezentativca.

"Došao je s velikim utegom cijene koja je za njega plaćena. Trebalo mu je pola godine da se prilagodi, a sada, kada se u potpunosti uklopio, igra fenomenalno. Odličan je u obrani, sjajno čita igru. Riječ je o vrhunskom stoperu, ali kada igra na beku... to ga posebno ističe", rekao je BBC-ov komentator Mike Minay, na što se nadovezala njegova kolegica Natalia Pike:

"Često zaboravljamo da je igračima potrebna prilagodba na filozofiju Pepa Guardiole. Gvardiol je stigao kao stoper, a igra na poziciji lijevog beka. Ono što nitko ne može predvidjeti jest kakav će tek biti u budućnosti. Možete li zamisliti u kakvog će se tek igrača razviti nakon još jedne sezone pod Guardiolom?", zaključila je Pike.

S druge strane, situacija u redovima Tottenhama je prilično alarmantna. Iako su Spursi odigrali vrlo dobru utakmicu, ostali su bez bod(ova), samim time i plasmana u Ligu prvaka. A nakon izjava Postecogloua poslije utakmice, dojam je kako niti njegova budućnost na klupi Spursa nije najizvjesnija...

"Posljednjih 48 sati pokazali su da su temelji kluba jako krhki. Mora se očito vratiti na ploču i nacrtati neke stvari", prilično nejasno je rekao grčki Australac i dodatno 'pojasnio' konfuznu izjavu: "Vani, unutra, svugdje! Ovo je bila vrlo zanimljiva vježba. To su samo moje opservacije. Neću vam reći što mislim, to je samo za mene. Ja to moram učiniti. Očito sam krivo shvatio što je potrebno napraviti kako bismo postali pobjednička momčad. Znam što želim napraviti. No, morat ću napraviti neke preinake u nastojanju da dođem do tog cilja", zaključio je očito prilično frustrirani Postecouglou koji je ovim porazom ostao bez mogućnosti da svojoj momčadi u idućoj sezoni donese nastup u Ligi prvaka.

Tottenham u posljednjem kolu igra utakmicu za prestiž protiv budućeg drugoligaša Sheffield Uniteda. (N.R.)



Tagovi

Manchester CityTottenham

Ostale Vijesti