Luka Batelic/PIXSELL
Luka Batelic/PIXSELL

Germanijak doznaje: Tihomir Novak vraća se u hrvatsku reprezentaciju!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 11:45

Povratničke utakmice legendarni igrač trebao bi odigrati protiv najjače azijske reprezentacije

Hrvatska futsalska reprezentacija od 14. rujna do 6. listopada sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu. Pripreme Futsal Vatrenih počinju 17. kolovoza, gotovo mjesec dana prije početka turnira. Nakon okupljanja u Velikoj Gorici, reprezentativci će se zaputiti u svoju standardnu pripremnu bazu u Prelogu u kojem će provesti nekoliko dana prije nego što će odletjeti u Teheran u kojem će, 24. i 26. kolovoza, odigrati dvije prijateljske utakmice protiv reprezentacije Irana, tradicionalno najjače azijske reprezentacije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iran je početkom godine na Tajlandu stigao do svojeg 13. naslova prvaka Azije (Japan ima četiri naslova), svladavši u finalu domaćina turnira Tajland (ujedno i suparnika Hrvatske na Mundijalu) s 4-1. Iranci su na svih 17 kontinentalnih smotri osvojili medalju, osim 13 zlata imaju po dva srebra i dvije bronce. Riječ je ne samo o najjačoj azijskoj reprezentaciji već i jednoj od najjačih reprezentacija svijeta koja je, između ostalog 2016. osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji.

Gepardi, kako glasi nadimak iranske futsalske reprezentacije, bit će sjajna provjera za naše reprezentativce i odlična prilika da provjerimo gdje stojimo u odnosu na najjače reprezentacije turnira. Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini s Brazilom, Tajlandom i Kubom.

A iz hrvatskog tabora stiže jedna velika vijest. U reprezentaciju se, nakon dvije i pol godine odsustva vraća Tihomir Novak koji će krajem listopada proslaviti 38. rođendan. Novak je jedan od najboljih hrvatskih futsalaša svih vremena. Za reprezentaciju je upisao 104 nastupa i zabio 37 pogodaka, a krunu svoje uspješne karijere trebao bi, dakle, imati na Svjetskom prvenstvu, prvom na koje se Hrvatska plasirala nakon 2000. godine.

Nakon ispadanja u skupini Eura 2022., izbornik Mavrović odlučio se na pomlađivanje reprezentacije. U nacionalnu selekciju pozive više nisu dobili Novak, Josip Suton, Žarko Luketin, Matej Horvat, Vedran Matošević, Davor Kanjuh, igrači koji su bili nositelji reprezentacije u prethodnim godinama.

Pomlađena hrvatska reprezentacija, u kojoj su i dalje igrali neki nositelji stare garde, poput dva kapetana Franca Jelovčića i Daria Marinovića, izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo svladavši Poljsku u dodatnim kvalifikacijama. Mavrović je sve vrijeme bio vjeran igračima koje je koristio u doigravanju kako ne bi narušavao dobru kemiju koja se stvorila unutar momčadi.

No, svojim igrama, kako na proljeće 2023., tako i na proljeće 2024. Tihomir Novak natjerao je izbornika da ga pozove u kadar reprezentacije te će Hrvatska u Uzbekistan otputovati pojačana za legendarnog futsalaša kojem mnogi navijači 'tepaju' kao 'Luki Modriću hrvatskog futsala'

Novak, napomenimo, nije pozvan u reprezentaciju na temelju starih zasluga (Novak je u karijeri osvojio osam naslova prvaka Hrvatske, dva naslova prvaka Slovenije i jedan naslov prvaka Češke, kao i brojne malonogometne turnire). Iako se na kraju šampionske 2022./23. sezone podvrgnuo operaciji koljena, zbog čega je propustio praktički cijelu jesen 2023., Tihomir Novak bio je najbolji igrač prošlog doigravanja u kojem je vodio Dinamo do drugog uzastopnog naslova. Novak je s 11 pogodaka bio najbolji strijelac doigravanja od čega je devet pogodaka zabio u polufinalu i finalu. Obrambeno je u finalu neutralizirao najboljeg prošlosezonskog strijelca lige Antonija Sekulića (prešao u Anderlecht) te je svojim igrama i kvalitetom, ne samo starim zaslugama i iskustvom, zaslužio avionsku kartu za Uzbekistan.

Popis svih putnika za kamp u Prelogu, kao i za utakmice u Teheranu, HNS će objaviti u narednim danima na svojim službenim kanalima.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Tihomir Novak

Ostale Vijesti