Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Germanijak doznaje: Osijek forsira Beljin transfer do kraja kolovoza, njegov je izbor Gladbach ili - ostanak u Gradskom vrtu!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 21.08.22. | 13:55

Beljo je i u Maksimiru pokazao klasu, zabio je već četiri gola u pet utakmica ove sezone i jasno je da na njemu Osijek neće izgubiti novac niti ako ostane još jednu sezonu. Međutim, čelnici kluba pustili su glas da je Beljo na prodaju, da su otvoreni za dogovor do kraja prijelaznog roka. Odlazak u Mönchenglasdbach i dalje je živa opcija, iako sam Beljo nema ništa niti protiv ostanka u Osijeku. Naravno, s obzirom kako je ušao u sezonu nije isključeno da se javi i neka nova opcija, neki novi klub

U sjeni Dinamove uvjerljive pobjede (5:2), pripreme za uzvrat s Bodo/Glimtom i nastavka Osijekove rezultatske krize, ostao je u maksimirskom derbiju Dion Drena Beljo. Premda je mladi Osijekov napadač ponovno pokazao klasu, golgeterski njuh te potvrdu, ako je netko uopće sumnjao, kako lanjska partija u Istri i 15 HNL golova nisu bili slučajnost i bljesak, nego tek početak. Ove je sezone već na četiri gola, toliko je, recimo, Mierez zabio čitave prošle sezone. U svim natjecanjima!

Beljo je, praktički, dobio dvije lopte u šesnaestercu i obje pospremio u mrežu. Ili, još bolje, dvaput je bio na pravom mjestu. Prvo je nakon udarca Krisitjana Lovrića i Livakovićeve obrane lopta došla baš njemu, a on je beskompromisno, snažno i precizno pogodio pod gredu. No, bilo je zaleđe, gol je poništen. A onda je izjednačio, nakon centaršuta Miloša. Navlačio se s Lauritsenom i u tom navlačenju sjajno se, poput iskusnog lisca, izborio za mjesto i glavom svladao Livakovića. Beljo je, jednostavno, napadač, golgeter, koji gotovo svaku šansu pretvara u gol. A k tome i sudjeluje u igri, vraćao se po loptu, proigravao suigrače. Tek mu je 21 godina, a već je sazrio i spreman je za prave stvari, ovo što on prikazuje više nije šala.

"Vjerujem da će doći na razinu najvećih europskih klubova. Vidjet ćemo hoće li klubovi koji ga žele dovesti, izdvojiti iznos koji tražimo za njega. Prije sam rekao 10 milijuna eura, no vjerujem da bi se vlasnici kluba, koji odlučuju o njegovoj prodaji, zadovoljili sa sedam ili osam milijuna eura uz određene bonuse. No, ponavljam, o tome odlučuju vlasnici, ne ja, iako sam sportski direktor", kazao je nakon utakmice Nenad Bjelica.

I, otvorio pitanje, što će do kraja prijelaznog roka biti s Beljom, hoće li doista napustiti Osijek u rekordnom transferu? Prema informacijama Germanijaka, a tragom onoga što je rekao Bjelica, glavni Osijekovi ljudi na čelu s predsjednikom Ferencom Sakaljem spremni su prodati Belju do kraja ovog prijelaznog roka! Odnosno, ne da su spremni, nego je Osijek taj koji forsira transfer. S raznih strana iz menadžerskih krugova stižu informacije da je Osijekov predsjednik pustio glas kako će klub podići rampu za Beljin odlazak i za dosta manju odštetu od 10 milijuna eura, zapravo, da je Osijek spreman na dogovor sa svakim ozbiljnim kupcem.

Zašto se Osijeku toliko žuri? Nakon šokantnog ispadanja iz Europe jasno je da neće biti novca od UEFA-inih nagrada, klubu treba novac, i za dovršetak stadiona na Pampasu, koji je glavni projekt i cilj za ovu sezonu, ali, i oppćenito za nogometni život i pokrivanje troškova momčadi. Kako trenutno u svlačionici nema drugog igrača, kojeg Osječani mogu prodati za ozbiljan novac, Beljo je jedina 'zlatna koka', koja može donijeti blagostanje u klupsku blagajnu. Drugi je razlog, neugodno iskustvo s Ramonom Mierezom. Podsjetimo, Osječani su, odnosno Bjelica, prije godinu dana odbili oko šest milijuna eura za Argentinca, nakon što su ga otkupili od Alavesa, vjerujući kako će mu cijena rasti. Međutim, nakon toga se Mierez ugasio, prošle sezone praktički nestao, sasvim izgubio na cijeni i ponude više ne stižu u Gradski vrt. Mađarski vlasnici strahuju da se s Beljom ne bi ponovio taj slučaj, smatraju da je bolje sad zaraditi, nego riskirati i potencijalno opet propustiti priliku za veliki transfer. Iako, Beljo i Mierez nisu za usporedbu, mladi napadač je veći potencijal, igrač budućnosti, kojemu će cijena, ostane li zdrav, sigurno rasti. A ionako Osijek na njemu ne može izgubiti, jer u njega praktički ništa nije ni uložio. I dan danas Beljo ima najmanji ugovor u Osijekovoj svlačionici, na snazi mu je i dalje ugovor koji je potpisao prije dvije godine.

Osijek, dakle, s jedne strane forsira transfer iz financijskih razloga, a s druge, bez Belje bi ova momčad izgubila svog najboljeg igrača, strijelca koji je u pet utakmica zabio četiri gola i pokazao da je sposoban ponoviti prošlu sezonu, on je jedna od rijetkih svjetlih priča Osijeka ove sezone. A kakva je situacija s potencijalnim transferom? Poznato je da je Beljo na meti Borussije Mönchengladbach, njemački je klub jako zagrijan za dovođenje Osijekova napadača i ta priča je još uvijek vrlo živa i do kraja prijelaznog roka mogla bi se realizirati. Pogotovo ako Osijek doista spusti cijenu.

A kako razmišlja sam napadač? Kako saznajemo, njemu i ljudima iz njegove blizine, sviđa se projekt kluba iz Mönchengladbacha, ne bi imali ništa protiv tog transfera, jer taj ga klub želi da bi igrao i odmah bi dobio priliku, a opet, ne bi bio pod pritiskom da mora u prvoj sezoni skidati rekorde. Međutim, niti Beljo niti njegovi savjetnici ne žele transfer bilo kamo pod svaku cijenu, pogotovo ne u sam smiraj prijelaznog roka, kad su prvenstva već počela, momčadi su formirane i nije lako izboriti se za mjesto u najjačim ligama. Beljo je, ionako, dosad u karijeri često išao uzvodno, umjesto odlaska u Italiju izabrao Treću HNL, umjesto jačih ponuda odlučio se za Osijekov razvojni projekt, umjesto čekanja prilike u Gradskom vrtu, otišao na posudbu u Istru... Svaki se taj potez pokazao uspješnim, stoga Beljo nema ništa protiv još jedne prave sezone u Osijeku, svjestan da mu transfer i lige Petice neće pobjeći. I, ako na kraju ne ode u Mönchengladbach, gdje bi ga čekalo mjesto, Beljin bi izbor bio - Osijek. U idućih desetak dana očekuje se veliki crescendo ove priče, mogući su svakvakvi raspleti. I rekordan Osijekov transfer i Beljin ostanak u Gradskom vrtu! Možda i uz novi ugovor?

Najbolja bi opcija za sve stranebio 'Gvardiolov poučak', odnosno da neki klub kupi Belju i ostavi ga na posudbi do kraja sezone. No, u takav rasplet ipak je teško vjerovati. Također, nije isključeno da se pojavi i neki novi klub, ali zasad je dvojba - Gladbach ili Osijek!


Tagovi

OsijekDion Drena BeljoBorussia Mönchengladbach

Ostale Vijesti