Goran Kovačić/PIXSELL
Goran Kovačić/PIXSELL

Gattusov Hajduk ne bira sredstva za doći do cilja

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 30.09.24. | 08:01

Strateg Splićana odabrao je taktiku iz talijanskih udžbenika i uzeo bod na Rujevici koji može puno značiti u utrci za prvaka

Koliko će 'nula' na Rujevici značiti Hajduku u konačnici, tek će se vidjeti, no činjenica je da Gennaro Gattuso još nije izgubio utakmicu u HNL-u.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I ovu je pripremio kako je ne bi izgubio, zadovoljni su bili jedni i drugi, a možda najviše Dinamo, jer mu nitko nije odveć pobjegao pobjedom.

Bilo je skeptika kada je postalo jasno da će od početka igrati na desnoj strani Šimun Hrgović i Bruno Durdov, jer jednome je 20, a drugom tek 16 godina, ali splitska obrana je izdržala.

Nisu puno kreirali prema naprijed, Marko Livaja nije uspio zabiti šestu u nizu u prvenstvu, ali je s Anthonyjem Kalikom, koji je dobio prednost ispred Rokasa Pukštasa, pritiskao riječki posljednji red.

Teško je nabrojati ozbiljnje Hajdukove prilike osim Hrgovićeve u prvom dijelu te još pokušaja Filipa Uremovića u nastavku i jedne Livajine situacije. Da je Uremović kojim slučajem zabio, bila bi to njegova predstava iz snova, a i ovako je bio najbolji od Splićana, zajedno s Dominikom Prpićem nije dopustio da Ivan Lučić, koji nije imao puno posla, primi pogodak.

Nije ga primila ni Rijeka, pokazala je zašto ima najbolju obranu u ligi koja je samo jednom vadila loptu iz mreže u prvenstvu.

Da Hajduk nema Ivana Rakitića, vjerojatno bi gubio ovakve utakmice, ali njegovo iskustvo je neprocjenjivo, premda mu je 36 godina, on je klasa za HNL, igrač koji je prošao puno derbija u karijeri, pa je tako donio stabilnost Gattusovoj momčadi.

Zna talijanski strater koliko mu Raketa znači u spuštanju prema natrag i organizaciji igre jer ima mirnoću i ne može ga impresionirati nijedan ambijent. Gattuso voli reći kako kod njega igraju najbolji i oni koji zasluže, pa je tako Kalik imao opet mjesta u sastavu, jer svojom trkom i zalaganjem radi za momčad, no nedostaje kreacije. Svjesno je Hajduk išao na tu varijantu znajući da im igra i bod na teškom gostovanju. Gattuso je primijenio znanje iz talijanskih udžbenika te ostao neporažen na Rujevici u ratničkom okršaju bez puno rizika s obje strane.

Pred Bijelima je sad Šibenik koji moraju dobiti prije reprezentativne stanke, završiti prvi krug pri vrhu, a onda im u drugom na Poljud dolaze i Dinamo i Rijeka.

Za dobiti momčad Marija Carevića, koji se spominjao kao Gattusov nasljednik, trebat će više napasti na Poljudu, morat će se mijenjati taktika pa bi Durdov i Stipe Biuk trebali više biti na suparničkoj polovici.

Ponavlja Gattuso da nema lake utakmice u Hrvatskoj i u pravu je, ali odlično brodi u HNL-u, ispadanje iz Europe i jedini njegov poraz, onaj od Ružomberoka, prebacili su fokus samo na domaća natjecanja.

U Maksimiru je ispisao diplomski rad pobjedom protiv Dinama, sad nije izgubio na Rujevici pokazavši da nije važno kako doći do cilja te da su sva sredstva dopuštena.



Tagovi

HajdukHNK RijekaJadranski derbiGennaro GattusoFilip UremovićIvan RakitićMarko LivajaAnthony KalikHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti