Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Gattusov Hajduk 'gazi' dalje, Talijan radi sjajan posao

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 09:04

Prvi krug prvenstva Bijeli su završili na prvom mjestu, a utakmica sa Šibenikom pokazala je da su sve trenerove ideje bile ispravne

Hajduk je završio prvi krug na prvom mjestu nakon pobjede 4-0 nad Šibenikom, priuštio je trener Gennaro Gattuso zadovoljstvo navijačima.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zadovoljan je bio poslije uvjerljivog trijumfa u kojemu nije na raspolaganju imao Rokasa Pukštasa jer ga je kaznio zbog individualnog treniranja dan prije utakmice. Nije to prvi put da je Gattuso pokazao da neće biti iskakanja iz tračnica po pitanju klupske discipline, pa je na taj način samo podignuo budnost svoje momčadi.

Idealno je počeo susret ranim pogotkom, prvijencem Ivana Rakitića koji puno znači Gattusovu Hajduku za stabilnost veznog reda, a sada ga je 'poljubio' gol što njemu nije strano, jer u Barceloni je često zabijao iz drugog plana.

Utakmica sa Šibenikom bila je slika Gattusova rada u proteklom razdoblju, jer sjajan gol dao je i Bruno Durdov, treći ove sezone. Šesnaestogodišnjak je već gotovo godinu dana u procesu prve momčadi, ali je procvjetao kod Gattusa, postao moćno Hajdukovo oružje i novi projekt za unosno prodaju jednog dana, jer radi se o velikom talentu.

Posebna je priča Anthony Kalik, Hajukova 'katica' za sve kojega je Gattuso forsirao najprije na krilu, pa potom i na polušpici. Premda je australski Hrvat bio poznat po svojim defenzivnim osoboinama, talijanski strateg mu je pronašao i napadačke sklonosti, pa je tako i on upisao svoj prvijenac ove sezone, naplatio veliku energiju i trku sjajnim pogotkom. Normalno bi na toj poziciji igrao neki igrač plemenitija kova, no Gattuso koji je i sam u karijeri bio 'razarač' odlučio se za Kalika i to mu se isplatilo. Igrač koji je bio najčešće pričuva, sada je važan čimbenik u njegovoj taktici. Kritizirali su ga mnogi, više dok je bio na krilu nego u sredini, ali Kalik je sve trpio i radio uz potporu trenera, pa sad i on može biti važno oružje, dok je Pukštas izvan prvih 11.

Naravno da čitava priča nije mogla proći bez Marka Livaje, činilo se da neće zabiti protiv Šibenika, no trener ga je u igri držao dao kraja, pa je zabio sedmi gol sezone u prvenstvu, vodeći je na listi strijelaca.

Gattusov Hajduk 'gazi', u derbijima se prilagođava, a u manjim utakmicima ipak nešto više riskira, pa je onda prvo mjesto te skor od šest pobjeda i tri remija, rezultat zbog kojega treneru treba skinuti kapu. Međutim, on stalno zasluge daje igračima, no činjenica ga je da ga oni slijede. Podignuo im je vrijednost, ustrajan je u svojim idejama koje donose rezultata.Stanka je došla u vrijeme kada su u sjajnoj formi, međutim nakon toga će imati četiri utakmice s na papiru lakšim suaprnicima, prije gostovanja u Osijeku pa potom i Derbija s Dinamom na Poljudu.

Važno je za Gattusa da utiša euforiju koja je prošlih sezona znala biti uteg Hajduku i pustiti ga da radi, jer donio je profesionalizam i autonomiju svojom osobnošću velike face svjetskog nogometa.



Tagovi

HajdukNK ŠibenikGennaro GattusoIvan RakitićBruno DurdovAnthony KalikMarko LivajaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti