REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

'Gastarbajter' Niko: Kovača očekuju opsežni radovi na Volkswagen Areni

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 17:27

Hrvatski stručnjak dobit će potpuno slobodu u novom klubu

Nakon što je koncem prosinca dobio otkaz u Monacu, odlučio je uzeti time out. U svom stilu, izbjegavao je bilo kakve medijske istupe jer mu je bio potreban mir. Ali i sabiranje dojmova nakon godine i pol provedene u Kneževini.

Silenzio stampa je prekinuo dva i pol mjeseca kasnije kada je za Bild ispričao kakvi su mu budući planovi, ali i kako je doživio otkaz.

„Bilo je to vrlo intenzivno razdoblje, pogotovo kada igraš svakog trećeg dana, dosta putuješ i u međuvremenu gledaš druge utakmice, skautiraš protivnike i stvaraš analize. Stoga sam si nakon epizode u Monacu kazao da je vrijeme da se malo odmorim, da mogu učiniti sve što sam želio a jednostavnog zbog opusa posla nisam mogao u posljednje vrijeme“, rekao je tada Kovač pa dodao:

„Nemam namjeru preuzeti klub usred sezone. To je moja odluka. Dakle, do ljeta sigurno neću raditi, a onda ću sjesti i sa zainteresiranim klubovima vidjeti kakve imaju planove, ideje, vizije i možemo li naći zajednički, ambiciozni interes u svemu tome“, pričao je hrvatski stručnjak.

A u međuvremenu su ga povezivali s Fenerbahçeom, ali i Herthom, klubom za koji je u karijeri odigrao 242 utakmice. U jednom trenutku se ozbiljno zavrtjela ta priča o povratku u Berlin, ali Kovač je ostao dosljedan sebi i svojim riječima. Uzeo si je vremena, odlučivši pričekati projekt koji odgovara njegovim precizno utvrđenim parametrima. I onda je stigao poziv Wolfsburga, s jasnim uputama o korištenju.

Kako je to Bild slikovito sročio „Ovo je vaše gradilište, gospodine Kovač!“ Gastarbajter Niko, dakle, dolazi sa šljemom na glavi, nacrtom u rukama i sa sobom na bauštelu vodi brata Roberta kako bi odradili opsežnu rekonstrukciju kluba koji je zapeo u prosječnosti njemačkog nogometa. Kovači će svoje građevinske radove započeti u svlačionici koju će olakšati većih ugovora starijih igrača, pa promovirati nekolicinu mladih iz domaćeg uzgoja, a u tom smjeru će ići i njihova ovoljetna transferna politika s geslom: kupujmo mlado i jeftino.

Zatim će se, kako je Bild naveo, poraditi na fizičkoj spremi igrača, a koja protekle sezone nije bila na zadovoljavajućoj razini. O tome je nedavno pričao i direktor kluba Jörg Schmadtke.

„Problem s fitnessom nas je pratio tijekom cijele sezone“, istaknuo je Schmadtke.

Kondicijska priprema je jedna od omiljenih Kovačevih disciplina i sigurno da će ljetne pripreme za sve koji se nađu u Wolfsburgu u tom trenutku biti paklene. Od lopte će vjerojatno samo vidjeti medicinke, a najčešće će u trku morati osvajati obližnja brda i vrhove. Sada se već sa sigurnošću može reći da će Wolfsburg biti među najspremnijim momčadima u ligi iduće sezone.

A tko se neće pridržavati rigoroznih zahtjeva bit će ubrzo odstranjen, jer Kovač će imati potpunu slobodu u procjeni kadra.

Sljedeće pitanje kojim se Kovač mora pozabaviti je stil igre. A o tome će i ovisiti ljetni šoping. Kovač će tražiti potentne igrače koji imaju trkačku moć i koji će biti u stanju pritiskati protivnika i juriti u kontranapade.

Kada se sve zbroji, Kovača očekuju sati i sati pred pločom za crtanje. Konkurencija u Bundesligi je odmaglila daleko naprijed, pa Wolfsburg sada mora krupnim koracima grabiti kako bi se dokopao europskih pozicija, što je ujedno i želja Kovačevih poslodavaca. Izuzmemo li iz te priče minhenski Bayern, cijene ostalih klubova u vrhu njemačke lige oslikavaju kolika je razlika u odnosu na Wolfsburg. Tako Transfermarkt dortmundsku Borussiju procjenjuje na preko 560 mil. eura, RB Leipzig je vrijedan 466, a Bayer Leverkusen 434 milijuna eura. Wolfsburg? Tek 237. Niko se prihvatio velikog izazova.


Tagovi

BundesligaWolfsburgNiko Kovač

Ostale Vijesti