REUTERS
REUTERS

FOTO/VIDEO Pirej je gorio! Big Boss sada može umrijeti, više od ovoga – ne ide! “Živio Thrylos, živio Pirej, živjela Grčka!”

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 30.05.24. | 09:21

Apsolutna ludnica u Pireju!

“U svakom razgovoru s igračima inzistirao sam na tome da je ovo maraton. Susreli smo se putem s brojnim preprekama, nije bilo lako, ali mogu reći da je bilo vrijedno”, emotivno je za početak istaknuo trener Olympiacosa, 63-godišnji José Luis Mendilibar, koji je sezonu otvorio Europskim superkupom i tijesnim porazom od Manchester Cityja koji je sa 6-5 (1-1) bio bolji od njegove Seville nakon boljeg izvođenja s bijele točke, da bi sada kasnim pogotkom Marokanca Ayoub El Kaabi sezonu zatvorio minimalnim slavljem protiv Fiorentine i osvajanjem Konferencijske lige!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Podsjetimo, Mendilibar je prošle sezone sa Sevillom osvojio Europsku ligu, bio mu je to prvi trofej u trenerskoj karijeri, da bi sada uspio u nemogućoj misiji na klupi grčkog velikana kojeg je preuzeo u veljači ove godine. Zanimljivo, Olympiacos je postao prva momčad koja nije iz pet najvećih svjetskih liga da je unazad 10 godina osvojila europski trofej...

Budući da nakon Europske lige sada ima i Konferencijsku ligu, novinari su pokušali od Mendilibar doznati je li mu plan napasti i Ligu prvaka sljedeće godine kako bi kompletirao hat-trick?

“Ne razmišljamo o Ligi prvaka već o Europskoj ligi. Ali, sve u svoje vrijeme... Imamo pravo sanjati, ali prvo ćemo dobro proslaviti. Za mene osobno je ovo sjajan nastavak na prošlu sezonu. Jako sam sretan. Znam koliko Olympiacosu znači ovaj trofej, njihov prvi europski u klupskoj povijesti... Ovo je nešto što smo ostvarili svi mi zajedno!”

Kao prekretnicu svi ističu Maccabi s kojim se grčka momčad suočila u osmini finala. U prvom ogledu, koji se odigrao u Pireju, Olympiacos je izgubio 1-4! Mnogi su mislili da je tu kraj, ali u uzvratu, igranom u Bačkoj Topoli na stadionu TSC-a, Olympiacos je nakon 90 minuta vodio s 4-1, da bi onda moralno uništene Izraelce, koji su vjerovali da u Srbiju idu samo ‘odraditi’ posao, u produžecima ‘riješili’ veteran, Stevan Jovetić i Youssef El Arabi, što u prijevodu znači da je Olympiacos sa 6-1 uspio okrenuti njihovo ogromno vodstvo iz prvog ogleda. Senzacija nad senzacijama...

“Postoje neki trenuci u životu koji su toliko teški da možeš ili odustati od sve ili da se nastaviti boriti. Kad smo išli u Srbiju, išli smo pobijediti. Htjeli smo pokazati da ono što su svi vidjeli od nas u prvoj utakmici nije naše pravo lice. Nastavili smo se boriti i onda se sve okrenulo. Istina, teško je bilo mobilizirati igrače nakon poraza u prvoj utakmici, Nakon pola sata igre bili smo u zaostatku tri pogotka... Nitko nije mogao znati kako će izgledati ta utakmica u Srbiji, ali na kraju smo uspjeli slaviti i tako sve okrenuti. Stvarno sam sretan i ponosan.”

Apsolutni heroj ovog ogleda je Ayoub El Kaabi, 30-godišnji Marokanac koji je u svojoj prvoj sezoni u dresu grčkog velikana skupio 33 pogotka i tri asistencije u 50 nastupa, s tim da će ovaj 33. sigurno pamtiti do kraja svog života.

“Još uvijek ne mogu doći k sebi. Oduševljen sam. Obećali smo sami sebi da ćemo pustiti zadnji atom snage na terenu. Puno mi znači ovaj trofej. Proslavit ćemo ovaj uspjeh kao jedna velika obitelj.”

Njegova životna priča je zaista nevjerojatna, a Olympiacos uvjerljivo najveći klub čije boje brani u svojoj karijeri. Igrao je u Kini, dvije sjajne sezone odradio je u turskom Hataysporu, a prije dolaska u Pirej se kratko vrijeme zadržao u katarskom Al-Saddu. Sjajna sezona, nevjerojatno efikasna, mogla bi ga usmjeriti prema najvećim svjetskim ligama, ali kad znamo tko je ‘big boss’ Olympiacosa, onda znamo da se transfer dogoditi neće. Pa taman došao Real Madrid ili Manchester City po njega.

“Konferencijska liga mi puno znači. Želim se zahvaliti svime, od suigrača i trenera pa sve do navijača. Jako smo svi sretni, nedostaje mi pravih riječi da to sve opišem. Ostajem li i sljedeće sezone? Ne znam. Ne mogu vam reći što će se događati u budućnosti. No, o tome sada ne želim razmišljati. Želim slaviti i to je sve”

Možda Ayoub El Kaabi zaista ne zna ostaje li ili ne, ali odgovor na to pitanje ima kontroverzni Evangelos Marinakis, grčki poduzetnik, televizijski mogul i vlasnik Olympiacosa od 2010. godine. Da ne nabrajamo sve njegove kontroverze, dovoljno je reći da je Marinakis ‘opasan igrač’. Pričalo se o namještaju utakmica, o navodnom krijumčarenju droge... No, ništa mu se nije dokazalo. Ljudi koji su htjeli svjedočiti protiv njega bi često zbog ‘nesretnih okolnosti’ na kraju od toga odustali. Neki jer su doživjeli ‘prosvjetljenje’, drugi bi priznali da su lagali, a ima i mnogih koji su prije dolaska do suda umrli. Prirodnim i ne nasilnim putem, jasno... Ima velikog političkog utjecaja, medijske stupce puni praktički svaki dan, a osim Olympiacosa, vlasnik je i Nottingham Foresta te Rio Avea. Nepotrebno je isticati da mu je ovaj trofej s Olympiacosom, klubom kojeg obožava još otkako je dijete, uvjerljivo najdraži.

Olympiacosovo slavlje, naravno, nije završilo u Ateni. Pirej je cijelu noć gorio! Ali, cijelu noć! Par minuta prije nego što je sat otkucao 5.00, na središnjem gradskom trgu pojavili su se igrači i predsjednik kluba. Pjevalo se, baklje su se palile, a inače grlati Evangelos Marinakis ipak nije puno toga pričao. Sa svakim se igračem još jednom posebno izgrlio, svakom je još jednom posebno čestitao, a onda je kratko istaknuo.

“Naš ludi san postao je stvarnost. Za Olympiacos, za Pirej, za Grčku. Uživajmo, veselimo se, skačimo i plačimo. Velike pohvale našim igračima i našem sjajnom treneru koji nam je dao snagu da nastavimo sanjati kad je bilo najteže. Živio Thrylos, živio Pirej, živjela Grčka!”

Olympiacos je tako postao prva grčka momčad koja je osvojila neko europsko natjecanje, njihov uspjeh Grcima je vratio dva predstavnika u Ligu prvaka, a navijači kluba još nekoliko dana neće doći na k sebi. I neka je tako, zaslužili su! Kako je završilo slavlje, pitate se? Ne znamo ni mi, javit ćemo kad završi... (I.A.S.)


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

OlympiacosKonferencijska liga

Ostale Vijesti