REUTERS/ Louiza Vradi
REUTERS/ Louiza Vradi
Dodo REUTERS/Bernadett Szabo
Dodo REUTERS/Bernadett Szabo

VIDEO Najtrofejniji grčki klub osvojio svoj prvi euro-trofej

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 29.05.24. | 23:40

Fiorentina je drugu godnu u nizu izgubila finale Konferencijske lige. Prošle sezone odlučujući pogodak primili su u 90., a ove u 117. minuti utakmice.

Olympiacos je u svojoj povijesti osvojio 47 prvenstava Grčke, 28 Kupova te četiri grčka Superkupa. Olympiacos do ove sezone nikada nije osvojio jedan euro-trofej. Nakon što su juniori kluba iz Pireja osvojili juniorsku Ligu prvaka, sada su seniori stigli i do osvajanja Konferencijske lige. I to na stadionu mrskog im rivala, atenskog AEK-a.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Fiorentina je prošle sezone izgubila u finalu od West Hama 1-2, a sada golom Ayouba EL Kaabija u 116. minuti utakmice. Violama je ovo bio peti poraz u šestom euro-finalu. Osim dva finala Konferencijske lige, Fiorentina je gubila u finalu Kupa prvaka 1957., Kupa pobjednika kupova 1962. i Kupa UEFA 1990.

Utakmica je bila vrlo izjednačena i izrazito čvrsta s malo prigoda na obje strane. Kada se činilo da će o pobjedniku odlučivati jedanaesterci, ukazao se marokanski napadač koji je spretno iskoristio dodavanje Santaga Hezzea i glavom zabio za povijesnu Olyjevu, ali i grčku titulu, budući da niti jedan klub iz Grčke do sada nije osvojio euro-trofej.

Trener Olympiacosa Jose Luis Mendilibar je tako razmaku od godine dana osvojio dva euro-trofeja. Prošle sezone vodio je Sevillu do naslova Europa lige, a sada je najtrofejniji grčki klub odveo na krov Konferencijske lige.

Prvo poluvrijeme potvrdilo je najave da će se večeras na AEK-ovom stadionu u Ateni sučeliti dvije vrlo izjednačene momčadi te da će o pobjedniku odlučivati nijanse. Recimo, Fiorentina je u prvih 45 minuta imala više udaraca na suparnički gol, ali obje momčadi uputile su dva udarca u okvir.

Zapravo, gotovo sve interesantno u prvoj dionici vidjeli smo u prvih 20-ak minuta dvoboja. Daniel Podence se na samom otvaranju našao u dobroj prilici za udarac, ali Pietro Terracciano lijepom reakcijom spašava svoja vrata.

Na suprotnoj strani odmah je probao Daniele Belotti, ali je iz izgledne šanse loptu poslao u gol-aut. Uzbuđenje je doseglo vrhunac kada je u 9. minuti Nikola Milenković zabio u praznu mrežu, ali gol je odmah poništen zbog evidentnog zaleđa.

Najveću priliku u prvom dijelu Viole su imale sredinom poluvremena, kada se Giacomo Bonaventura našao sam ispred Konstantinosa Tzolakisa, mogao ga je pitati u koju mu stranu želi pucati, ali je umjesto u kut, pucao ravno u vratara Olympiacosa!

Probao je potom Podence direktno iz kornera matirati vratara Fiorentine, ali Terracciano se nije dao smesti.

S obzirom na otvaranje utakmice, očekivali smo jedan vrlo otvoreni dvoboj, s pregršt šansi na obje strane. Međutim, posljednjih 20-ak minuta prvog dijela momčadi kao da su se dogovorile usporiti ritam i odlučile se na pragmatičniji pristup, odnosno čekanje pogreške suparnika.

Nastavak je nastavljen u ritmu druge polovice prvog dijela. Čak je bio još i slabiji, budući da su se momčadi orijentirale na prekidanje suparničke igre - prekršajima. Bilo je dosta duela, sudara, samim time i 'valjanja' po terenu i gubljenja vremena...

Ipak, što je utakmica odmicala, to su se ipak i momčadi malo više počele otvarati. Fiorentina je veliku šansu propustila u 69., kada je lopta stigla do usamljenog Christiana Kouamea. No, napadač iz Obale Bjelokosti reagirao je jako loše, te je Tzolakis, unatoč efektnoj paradi, s lakoćom obranio njegov udarac.

Olympiacos je u nastavku bio nevidljiv sve do 80. minute, kada je Vicente Iborra glavom pucao kraj gola, a ubrzo je ponovno probao opasni Podence, ali je pucao preko gola.

Ipak, s obzirom na to da je sve, još tamo od 25. minute 'mirisalo' na nulu u prvih 90 minuta i odlazak u produžetke, to se na kraju i dogodilo.

A niti produžeci nisu bili uzbudljiviji od drugog poluvremena utakmice. U prvim produžecima vidjeli smo tek jednu dobru prigodu, udarac Stevena Jovetića s ruba kaznenog prostora kojeg je Terraccioano jako obranio.

Fiorentina je zaprijetila u 110. minuti, ali Jonathan Ikone nije uputio najsnažniju loptu prema Tzolakisu.

I kada se činilo da će prvaka odlučiti raspucavanje jedanaesteraca, Hezze je ubacio loptu s lijeve strane, a junak Olya El Kaabi glavom s(p)retno poentira za pobjedu. Oglasio se VAR, ali bilo je sve čisto. Olympiacos je osvojio drugo izdanje Konferencijske lige.

Gol s utakmice možete pogledati OVDJE (ArenaSport).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Konferencijska ligaOlympiacosFiorentina

Ostale Vijesti