National Soccer Hall of Fame
National Soccer Hall of Fame

FOTO Legendu Hajduka čekale tisuće obožavatelja u Kući slavnih, a on se nije pojavio

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 07.05.23. | 16:05

Osam puta bio je izbor prve momčadi za sve MISL, šest puta MVP lige, šest puta najbolji strijelac lige i sedam puta prvak lige

Iz dišpeta ili nekog drugog razloga nekadašnji napadač splitskih Bilih, Slaviša Žungul, nije se pojavio na velikoj svečanosti koja je, između ostalog, bila organizirana i njemu u čast.

Naime, Nacionalna nogometna kuća slavnih uvela je sedam novih članova, šest članova 2023. i jednog iz 2022. DaMarcus Beasley, Landon Donovan, Lauren Cheney Holiday i Kate Sobrero Markgraf i bivša trenerica američke ženske reprezentacije Jill Ellis i zajedno su sa Žungulom postali članovi Kuće slavnih generacije 2023. Bivša članica američke reprezentacije Hope Solo ušla je u Kuću slavnih nakon što je prošle godine odgodila prijem. Kuća slavnih također je odala priznanje Grantu Wahlu kao posthumnom dobitniku medijske nagrade Colin Jose za 2023., kojom se odaje počast novinarima čije su karijere dale značajan dugoročni doprinos nogometu u Sjedinjenim Državama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Službena stranica objavila je izjave svih primljenih članova, a na to dodala kako legende Hajduka nije na ceremoniji bilo.

"Napadač koji je prebjegao iz Jugoslavije 1978. kada je bio zvijezda u usponu u jugoslavenskoj reprezentaciji, Žungul je igrao 11 sezona u Major Indoor Soccer League za New York Arrows, Golden Bay Earthquakes, San Diego Sockers i Tacoma Stars. Osam puta bio je izbor prve momčadi za sve MISL, šest puta MVP lige, šest puta najbolji strijelac lige i sedam puta prvak lige (četiri s New Yorkom i tri s San Diegom)", napisali su i dodali:

"Žungul nije mogao prisustvovati subotnjem događaju."

Drugi su članovi prisustvovali događaju i o ovom velikom pritznanju dali izjave. Branič i vezni igrač, Beasley je upisao 126 nastupa za američku mušku reprezentaciju između 2001. i 2017. i bio je prvi Amerikanac koji je igrao na četiri svjetska prvenstva. Igrao je 11 sezona u Major League Socceru, s jednim izborom za najbolju XI i dva naslova Lamar Hunt US Open Cupa.

"Bez moje obitelji ne bih bio ovdje", rekao je Beasley. “Ne mislim ovdje, na pozornici. Mislim kao osoba. Moja obitelj ostaje sa mnom. Bili su na svakom Svjetskom prvenstvu, u svim zemljama u kojima sam igrao. Ovdje se radi o obitelji.”

Napadač i vezni igrač, Donovan je upisao 157 nastupa za američku mušku reprezentaciju , uključujući tri Svjetska kupa i jedne Olimpijske igre. Donovan je drugi iza Cobija Jonesa na popisu svih nastupa za reprezentaciju, a njegovih 57 golova za USMNT izjednačio ga je s Clintom Dempseyem kao vodećim u povijesti. Donovan je igrao 15 sezona u MLS-u, sa sedam najboljih XI selekcija, a kada se umirovio, bio je najbolji strijelac MLS-a svih vremena.

"Uvijek sam pokušavao imati na umu one koji su došli prije i doslovno su nam postavili temelje", rekao je Donovan. “Generacije prije nas dale su nam priliku da budemo ovdje i ja sam im zahvalan. Dio našeg posla bio je učiniti ga boljim za sljedeću generaciju. Kada stojite u zgradi poput Kuće slavnih, shvatite da smo puno radili da bismo došli do ove točke.”

Trener koji je vodio američku žensku reprezentaciju do naslova Svjetskog kupa 2015. i 2019., Ellis je vodio USWNT sedam godina (2012. i 2014.-2019.). Također je bila trenerica američke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu za žene do 20 godina 2010. godine.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


“Imao sam veliku sreću i blagoslov u nogometu da sam doživio nevjerojatne uspone,” rekao je Ellis. "Ali vremena koja su bila teška, pogreške, bolni trenuci bili su jednako važni."

Vezni igrač koji je igrao u američkoj momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo za žene 2015., Holiday je nastupio 133 puta za USWNT i odigrao pet profesionalnih sezona s dvije najbolje XI selekcije. Također je igrala na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. i osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine.

"Kad igraš, ne razmišljaš o Kući slavnih," rekao je Holiday. “Nisam igrao da bih postao član Kuće slavnih. Htio sam pobijediti na Olimpijskim igrama i osvojiti zlatne medalje i osvojiti Svjetski kup, tako da mislim da je ovo samo trešnja na vrhu.”

Branič koji je redovito igrao u američkoj momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo za žene 1999., Markgraf je odigrao 201 utakmicu za američku žensku reprezentaciju između 1998. i 2010., uključujući nastupe na tri Svjetska prvenstva i tri Olimpijske igre. Osim Svjetskog prvenstva 1999., Markgraf je igrao za američke timove koji su osvojili zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine.

"Ne radi se o meni, nego o ljudima koji su mi pomogli da napravim ovo putovanje", rekao je Markgraf. "Najvažniji dio je kako sam došao ovdje, a ne bih bio ovdje bez svoje obitelji."

Solo je između 2000. i 2016. igrala za 202 međunarodne reprezentacije kao vratarka za žensku reprezentaciju SAD-a, osvojivši dvije zlatne olimpijske medalje i Svjetsko prvenstvo za žene. Osvojila je Zlatnu rukavicu, koju dodjeljuje FIFA, kao izvanredna vratarka na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. i 2015. godine.

“Imam cijeli život uspomena ispunjenih najvećim usponima i najnižim padovima”, rekao je Solo. Sve što sam imao ostavio sam svojoj zemlji, svojim timovima, svojim trenerima, Savezu i navijačima.

Cjeloviti rezultati glasovanja za 2023. i potpune informacije o izborima i postupcima kvalificiranja dostupni su na NationalSoccerHOF.com . Izbornim procesom upravlja osoblje Nacionalne nogometne Kuće slavnih prema smjernicama za izbor i podobnost koje je utvrdio Upravni odbor Kuće slavnih. (g)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Slaviša ŽungulKuća slavnih

Ostale Vijesti