@Reuters
@Reuters

Ende. Šta ostaje posle Lowa i od čega kreće Her Flik?

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 30.06.21. | 14:58

I kako će puno toga ponovo zavisiti od Bayerna...

ENDE. Nakon 15 godina. Nije da najavljeni rastanak nije imao tužan ton i nije da je neuspjeh bio toliko neočekivan - daleko od toga da je usporediv sa šokom u Rusiji od prije tri godine - ali Nijemci sigurno ne mogu sakriti svoje razočaranje.

Tog ljeta, nakon fijaska na Svjetskom prvenstvu, požurili su biti pravi Švabi, kako bi ostali vjerni sustavu i kontinuitetu, pokušali pokazati stabilnost, pa su Yogi Lowu produžili ugovor bolje i brže. Nekoliko tih ukočenih osmijeha, ruku pod ruku, idemo dalje. Kao da se ništa nije dogodilo, a ne da je svjetski prvak izletio sa Svjetskog kupa kao ispaljen iz topa.

I nemojmo se lagati, bilo nas je dovoljno da smo im se u tom trenutku divili ili im barem zavidjeli, uz neizbježni zaključak: opet će biti svjetski prvaci.

U ovo drugo ne sumnjamo. Vjerojatno u to nitko ne sumnja. Ali u odluci da je Low trebao ostati ...

Naravno, lako je nakon bitke. Znate kako to već ide.

Zato su činjenice: Joachim Low imao je sjajnih prvih deset godina na njemačkoj klupi. Pet turnira, pet puta je stigao barem do polufinala, osvojio je naslov svjetskog prvaka 2014. godine, nokautiravši na tom putu domaćina Brazil s onih spektakularnih 7: 1.

I opet činjenice: Posljednje tri godine Lowa na klupi reprezentacije bile su razočaravajuće. Preliminarno kolo Svjetskog kupa, ispadanje u osmini finala Eura, samo dvije pobjede u sedam utakmica u glavnim finalima ... Napokon, poraz od najvećeg rivala u velikoj natjecateljskoj utakmici nakon više od dva desetljeća.

Njemački mediji navode - posljedice velikog samozavaravanja.

"I sam Low i vodstvo DFB-a okupljeni oko menadžera Olivera Bierhoffa trebali su priznati da se pravi kraj dogodio prije nekoliko mjeseci. Čak i nakon Španjolske (0:6), najkasnije nakon Makedonije (1:2). Stefan Kunz, Ralph Rangnick i Thomas Tuchel bili su spremni preuzeti palicu. Svaki navijač u zemlji smatrao je da je vrijeme za promjenu. Tada je stigla najava odlaska i DFB je živio u nadi da će trener biti oslobođen svih briga, s novi pozitivni medijski val uspijeva ponovno pronaći pobjedničku komponentu. Zabluda".

A onda nešto konkretno ...

"Prije svega, Low je pokazao koliko može biti tvrdoglav, inzistirajući na tome da Joshua Kimmich treba igrati ofenzivnog braniča. A onda je Thomas Muller vraćen u reprezentaciju u zadnji čas, nije igrao ni blizu onoga što igra u klubu, na poziciji na kojoj je nepotreban i kasni prijelaz na sustav s tri u obrani, upitne promjene, pogodak u svakoj od četiri utakmice"...

Sa zaključkom: "Šteta što su ovo posljednji dojmovi iz doba Lowa".

I doista, Nijemci nisu ništa dobili s Kimmichom na desnom boku, a sigurno su izgubili prisebnost u struku na sredini, gdje se očekivalo da će veznjak Bayerna igrati u tandemu s Tonijem Krossom.

S druge strane, negdje se znalo da je Yogijeva najveća dilema gdje Mullera "ugurati". I bez obzira koliko se, kao logično rješenje, nametnuo da igra u skladu sa Saneom i Gnabryijem - kao centralni, s klasičnim špicom ispred; u formaciji koja mu je prošle sezone donijela epitet najboljeg asistenta u Europi - donesena je odluka da se žrtvuje Bayernov trozubac radi Robina Gossensa. I opet, nije lako optužiti Lowa za braniča Atalante. Bio je jedan od onih koji su zaslužili barem prolaznu ocjenu. Ali crv sumnje ostaje kako bi Njemačka funkcionirala s Mullerom u pravom položaju. Jer nesporno je da je on nogometaš utjecajniji u igri od Robina Gossensa.

Kicker se najdetaljnije pozabavio pogreškama Yogija Lowa. Urednički dojam: iskusni strateg nije baš strateg, u slobodnom prijevodu ...

"Low nije stručnjak za aktivno vođenje igre. I to je pokazao jučer na Wembleyju. Ni u jednom trenutku nije pronašao rješenje za promjene koje je Southgate napravio. U završnoj fazi nije uspio smisliti ništa koherentnije od pozivanja Matsa Hummelsa da uđe u protivnički šesnaesterac i igra centarfora. Za to vrijeme Southgate je na teren poslao Jacka Grealisha, koji će donijeti odlučne impulse Englezima."

"Sedam primljenih golova u četiri utakmice jasno govori: zadnja linija nije bila dobro koordinirana, automatizmi nisu bili čvrsto usidreni. Isto se odnosi na ofenzivnu igru ​​koja je rijetko mogla kontinuirano prijetiti rivalu. Low mora priznati da je reaktivirao Mullera prekasno. I Hummels i da je u tom čekanju izgubio dragocjeno vrijeme za igru. I na kraju - koncept. Nerazvijen, nejasan, neisplativ za igrače poput Leroya Sanea, Sergea Gnabryija, Tima Wernera ".

Kritika ima u izobilju, ali i "puno sreće u daljnjoj karijeri" njemačkih kolega za Yogija Lowa.

A za novog trenera Flicka: "U ime svih Nijemaca, dobrodošli, Herr Flick. Radujemo se tome!"

Pa da vidimo što je ostalo iza Joachima Lowa ... Ili na što će Hansi Flick moći računati.

Barem trojica od 11 startera s jučerašnje utakmice protiv Engleske pod velikim su upitnikom za sljedeće akcije - Thomas Miller, Mats Hummels i Toni Kross. Činjenica da su za ovaj EURO također dobili "posebne pozivnice" od Mullera i Hummelsa gura ih u status odlazećih igrača, dok je Kross rekao da će o svojoj daljnjoj reprezentativnoj karijeri odlučiti nakon završetka turnira. Imajući u vidu kako je sve završilo za Nijemce, Bild je sinoć objavio službeno povlačenje veznjaka Real Madrida iz reprezentacije.

Najiskusniji od svih - Manuel Neuer, nije komentirao. Stoga zaključak da će njegov status ovisiti o formi. Eventualno i o formi Marka Andrea Ter Stegena, kojeg su mnogi vidjeli kao prvog vratara Manshafta na Svjetskom kupu u Kataru.

Low se počeo pomlađivati, na Flicku je da to nastavi. Velika prednost Flicka bit će u tome što u Kataru neće imati imperativ sjajnog rezultata. Nijemci su jasno postavili cilj - naslov na Euro 2024 na kojem su domaćini te finale Mundijala 2026.

S izuzetkom spomenutog odlazećeg trojca, kostur momčadi manje-više ostaje: braniči - Rudiger, Günther, Sule, Koch, Klostermann, Gosens; veznjaci - Kimmich, Neuhaus, Goretzka, Gundogan, Havertz; napadači - Gnabry, Sane, Werner.

Jedan od primarnih zadataka Flicka bit će promocija Kimmicha kao novog vođu, odnosno maksimalno prisiliti supertalentiranog Jamala Musijalu i Floriana Wirtza. Procjenjuje se da ako Wirtz nastavi putem kojim je krenuo, odlazak Tonija Krossa neće biti nenadoknadiv.

Ne bismo trebali zaboraviti neke momke koje je Low ovaj put preskočio, a s Flickom će zasigurno dobiti priliku nametnuti se poput Jonathana Taha, Thila Kehrera, Ridlea Bakua, Juliana Brandta, Juliana Draxlera ... Nitko osim Draxlera nije stariji od 25.

Naravno, izabrat će novog trenera za U21 momčad koja je ovog ljeta uzela novi europski naslov. Za sada se ističu sljedeća imena: Niklas Dorsch, Arne Meyer, Jonathan Burkart, Lucas Nmecha, Yusuf Mukoko.

A kako će Nijemci igrati pod Flickom, uvelike bi moglo ovisiti o Bayernu. Njegov favorit je definitivno 4-2-3-1 i od njega bi se trebalo očekivati ​​da to odmah primijeni. Mogao bi mu predstavljati problem ako se njegov nasljednik Julian Nagelsmann u Münchenu preseli na 3-4-2-1. Zašto bi reprezentativni sustav mogao ovisiti o Bayernu? Jednostavno i lako - Bavarci su prije dvije godine započeli postupak stvaranja momčadi čiju će okosnicu činiti šest, čak sedam, osam članova njemačke reprezentacije. Tu su već Neuer, Kimmich, Sule, Goretzka, Musijala, Gnabry, Sane. Neuhaus je meta, a u dogledno vrijeme dres momčadi iz Münchena trebao bi nositi i Wirtz. Takvi su dugoročni planovi.

Iskustva? Sad je barem jasno, Low je pogriješio što se nije prilagodio Bayernovom sustavu.

Herr Flick će to imati na umu.

Preuzeto s mozzartsport.com.


Tagovi

NjemačkaNjemačka nogometna reprezentacijaJoachim LöwHans-Dieter FlickThomas Müller

Ostale Vijesti