Reuters
Reuters

Dva najbolja Osijekova strijelca protiv Dinama kasnije su nosila plavi dres, a dva najbolja Dinamova strijelca protiv Osijeka ranije su nosila bijelo-plavi dres...

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 20.08.22. | 16:04

Evo i malo 'trivije' pred večerašnji derbi između Dinama i Osijeka na Maksimiru.

Dok kratimo vrijeme do početka utakmice između Dinama i Osijeka na Maksimiru u 21.05, donosimo vam jednu 'pitalicu': Znate li nabrojati najbolje Osijekove strijelce u sudarima protiv Dinama?

Kao dodatnu pomoć možemo navesti da su obojica u kasnijoj karijeri nosila dres zagrebačkih plavih. Ako vam niti to nije dovoljno, evo još jedan 'hint'. Jedan je bio Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva, a drugi je igrao u brojnim klubovima na dva kontinenta te je i naš današnji gost u rubrici 'Humanitarni listić u podne'.

Riječ je, dakako, o Davoru Šukeru i Goranu Ljubojeviću. Kada smo potonjeg pitali zna li odgovor na spomenutu pitalicu, na prvu je rekao: "Iskreno, nemam pojma". Međutim, nakon male pomoći, došao je do točnih odgovora.

Obojica su po četiri puta kao igrači Osijeka zabijali Dinamu. Šukeru su za ta četiri pokušaja trebala, doduše, samo četiri nastupa (zabio je i dva pogotka u 3:1 pobjedi Osijeka na Maksimiru 1989.), a Ljubojević je do te brojke stigao u 12 utakmica, no istovremeno se može pohvaliti da je Plavima zabio u tri utakmice u nizu.

Što se pak bivših igrača Osijeka u Dinamovom dresu tiče, uvjerljivo najbolji strijelac Plavih protiv svojeg bivšeg kluba je Igor Cvitanović sa 16 pogodaka (u 20 nastupa), Goran Vlaović zabio ih je 10 (u samo šest nastupa), Josip Tadić tri, a Davor Šuker i Goran Ljubojević po dva. Jednom su mrežu Osijeka tresli Dionizije Dvornić, Josip Gutzmirtl, Vlado Kasalo, Alen Petrović, Dumitru Mitu i Marko Lešković.

Prema tome, dva najbolja Osijekova strijelca protiv Dinama (Šuker i Ljubojević) kasnije su nosila plavi dres, a dva najbolja Dinamova strijelca protiv Osijeka (Cvitanović, Vlaović) ranije su nosila bijelo-plavi dres (napomenimo kako je 10 golova Osijeku u dresu Dinama zabio i Tomislav Šokota, ali u više nastupa nego Goran Vlaović).

Dinamo i Osijek kroz povijest su odigrali 148 utakmica, od čega Plavi imaju 95 pobjeda, 32 utakmice završile su neriješeno, a Osijek je slavio u 21 susretu. Gol-razlika je 294-124 u korist Dinama.

Večeras se na Maksimiru igra jubilarni 100. susret ova dva kluba u HNL-u. Dinamo za sada ima 65 pobjeda, 23 utakmice završile su neriješeno, a Osijek je slavio u 11 susreta, od čega tri puta na Maksimiru.

UOČI UTAKMICE:

HNL, 6. kolo

Petak, 19. kolovoza

Slaven Belupo – Gorica,2:1

Subota, 20. kolovoza

Varaždin – Šibenik, 18.30

Dinamo – Osijek, 21.05

Nedjelja, 21. kolovoza

Istra 1961 – Rijeka, 18.55

Hajduk – Lokomotiva 21.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLGoran LjubojevićDavor ŠukerGoran VlaovićIgor Cvitanović

Ostale Vijesti