Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo s mislima na Bodo/Glimtu, ‘otpisani’ Bjelica mogao bi biti najopasniji (GRAFIKE)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 20.08.22. | 07:56

Teško je pronaći razlog zašto se ‘okladiti’ na Osijek. Osim jednog...

Dinamo i Osijek danas će se (21.05) 100. put od kada je HNL-a susresti u prvenstvenom okršaju. Dinamo je, dakako, puno uspješniji, pogotovo na svojem terenu, a u večerašnji derbi aktualni prvak i lider prvenstva ulazi kao veliki favorit, što potvrđuje i tečaj u našoj kladionici.

(1.60) Dinamo (3.80) Osijek (6.00)

Recimo, pred posljednji međusobni susret, odigran 8. svibnja na Maksimiru, tečaj na pobjedu Dinama je bio tek neznatno veći (1.70), tečaj na remi nešto manji (3.60), a tečaj na pobjedu Osijeka prilično manji (5.40).

Razlog je bio jasan, Dinamo je tada bio lider prvenstva, ali je iza njega bio neuspješan period rezultata i neuvjerljivih igara. Osijek je također bio u slabijoj formi, ali je još uvijek imao teoretske šanse za naslovom, a u dvoboj je ušao i s dvije vezane utakmice protiv Dinama bez poraza (1:1 na Maksimiru i 1:0 u Gradskom vrtu).

Dinamo je tada odigrao jednu od najboljih utakmica pod paskom Ante Čačića. U 9. minuti Ramonu Mierezu poništen je pogodak zbog igranja rukom, a potom je na terenu postojala samo jedna momčad. U 34. smo vidjeli dvije majstorije. ‘Loptu s očima’ Brune Petkovića i majstorsku završnicu Mislava Oršića. Do kraja poluvremena isključen je Jevgen Čeberko, a u nastavku je sve bilo riješeno golovima Darija Špikića i Luke Menala. Dinamo je stigao na milimetar do naslova, a Osijek se vratio u realnost – Bijelo-plavi su, unatoč ponajboljim rezultatima od kada je HNL-a, ipak bili daleko od titule.

Danas Dinamo djeluje još moćnije i bolje nego krajem prošle godine, a Osijek ‘nikad slabije’ od kada ga je početkom pretprošle sezone preuzeo Nenad Bjelica. Nakon dva uvodna 2:1 trijumfa protiv Gorice i Kyzylzhara, Bjeličina momčad bilježi razočaranje za razočaranjem. Dogodilo im se sramotno ispadanje iz Europe od kazahstanskog predstavnika, a u prvenstvu su u iduća četiri kola – protiv Lokomotive, Slaven Belupa, Istre 1961 i Varaždina – osvojili svega dva boda. A nakon Dinama Bijelo-plavima slijede gostovanja kod Hajduka i Rijeke...

Na strani Dinama su igrački kadar, aktualna forma, domaći teren, tradicija, zdravstveni karton... teško nam je pronaći ‘argument’ zašto bi Osijek danas mogao iznenaditi. Osim možda argumenta zvanog ‘Nenad Bjelica’. Čovjek je otpisan, svi su ga prekrižili i očekuje se da će nakon ovog ili nekog od idućih kola napustiti Gradski vrt i da sigurno neće doživjeti preseljenje na Pampas.

No, Osijek i dalje ima za domaće prilike jak i širok igrački kadar, ima zvučna imena poput Diona Drene Belje, Mije Caktaša (neće igrati, kao ni Mihael Žaper), Kristijana Lovrića, Laszla Kleinheislera, Ivana Fiolića, Mile Škorića i drugih, a Dinamo je, ipak, fokusiran na dvoboj protiv Bodo/Glimta iduće srijede. Jer, prolaz protiv Boda Dinamu donosi nešto manje od 30 milijuna eura i popunjavanje polugodišnjeg proračuna, a dvoboj protiv Osijeka ‘tek’ učvršćivanje prvog mjesta i izostanak nepotrebnih turbulencija pred ‘utakmicu sezone’. Ulog u ta dva dvoboja nije jednak.

Tvrdnja da je Bjelica ‘stjeran u kut’ i da mu je jedini ‘spas’ veliki skalp poput pobjede nad Dinamom na Maksimiru, a Plavi su, ako nikako drukčije, podsvjesno usmjereni na srijedu, bi mogla utakmicu okrenuti u neočekivanom smjeru i na kraju nam omogućiti ‘iznenađenje’ – novi šok u Maksimiru i novo preživljavanje Nenada Bjelice.

TKO SUDI?

Utakmicu će suditi Patrik Kolarić iz Čakovca. Pomoćnici su mu Bojan Zobenica i Ivan Mihalj, obojica iz Velike Gorice, a četvrti sudac Mario Zebec iz Varaždina. U VAR sobi sjedit će Duje Strukan (VAR) i Alen Jakšić (AVAR), obojica iz Splita.

GDJE PRATITI UTAKMICU?

Izravni prijenos utakmice možete pratiti na programu MaxSport 1, a tekstualni prijenos iste na Germanijak.hr-u.

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Da je Dinamo veliki favorit. Tečaj na pobjedu Plavih vrednuje se s 1.60, remi s 3.80, a pobjeda Osijeka s čak 6.00.

                (1.60) Dinamo (3.80) Osijek (6.00)

Prema Germaniji vjerojatnije je da obje momčadi večeras neće zabiti (1.76), nego da hoće (1.90), a kada je riječ o konačnom rezultatu, s najmanjim se tečajem vrednuje Dinamova pobjeda od 1:0 (6.00), zatim 2:0 (7.00). Slijedi remi 1:1 (7.50), Dinamova pobjeda 2:1 (7.75) te remi bez pogodaka (9.00). Najmanji tečaj na pobjedu Osijeka, i to s minimalnih 1:0, vrednuje se s 13.0.

Vodeći se time, isplati se odigrati i Germania kombinaciju – dvoznak na Dinamo i 0-2 gola koja se vrednuje s tečajem 2.10.

Cijelu Germania ponudu za ovu utakmicu pronađite OVDJE.

MOGUĆI SASTAVI

Dinamo (4-2-3-1)

Osijek (4-2-3-1)

HNL, 6. kolo

Petak,

19. kolovoza

Slaven Belupo – Gorica 2:1

Subota,

20. kolovoza

Varaždin – Šibenik, 18.30

Dinamo – Osijek, 21.05

Nedjelja,

21. kolovoza

Istra 1961 – Rijeka, 18.55

Hajduk – Lokomotiva 21.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+

 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK OsijekOsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti