REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Dinamu sudi kontroverzni Nizozemac! Dalić ga je okrivio za ispadanje s Eura, a jednom je 'zasolio' i Modrima

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.10.24. | 10:36

To je čovjek, koji je produžio utakmicu s Italijom više no što je trebalo i bio označen jednim od krivaca za hrvatski neuspjeh

Danny Makkelie, poznati nizozemski sudac, jedan od najcijenjenijih u UEFA-inoj sudačkoj obitelji, sudit će Dinamu u Salzburgu u utakmici protiv Red Bulla u Ligi prvaka (srijeda, 20.45 sati). No, koliko god bio cijenjen ili precijenjen, Makkelie je jedan od sudaca, koje niti Dinamo niti hrvatska reprezentacija ne pamte baš po dobrome.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Karijeru mu je obilježio i onaj nepriznati pogodak Cristiana Ronalda u Beogradu, na utakmici Srbije i Portugala, kad je lopta prešla crtu, a on i njegovi pomoćnici to nisu vidjeli, zatim kontroverzni kazneni udarac dosuđen Englezima u polufinalu Eura 2021. protiv Danske, koji je odredio putnika u finale turnira. A što se hrvatskog nogometa tiče, sjećamo ga se sa zadnjeg Eura, on je označen jednim od krivaca što je Hrvatska tako rano napustila turnir. Naime, sudio je utakmicu protiv Italije, produžio je, po mnogima, više nego što je trebalo, Italija je u zadnjim sekundama izjednačila i prošla dalje.

"Nije on slučajno poslan, cijelu utakmicu nas je zakidao. Kulminacija je bila osam minuta produžetka. Ne mogu se oteti dojmu da je to tako, bilo je šest zamjena, dakle tri minute plus VAR provjera, maksimalno četiri minute, a on pokaže osam", prozvao je Makkeliea nakon te utakmice Zlatko Dalić. Naravno, nije on kriv što se Hrvatska nije uspjela obraniti, ali dužina sudačke nadoknade bila je stvarno upitna. Sudio je Hrvatskoj i onu kvalifikacijsku utakmicu u Splitu protiv Rusa, kad smo pobjedom otišli u Katar.

Dinamu je sudio čak četiri puta. Sva četiri puta na gostovanjima! Prve dvije utakmice, protiv Šerifa (3-0) 2013. i Aalborga (1-0) godinu kasnije Dinamo je pobijedio, a druge dvije, novije, izgubio. Tako je Nizozemac sudio uzvrat četvrtfinala Europske lige 2021. protiv Villarreala. I tamo su on i suradnici malo 'zasolili' Modrima, pokazalo se da su crte za zaleđe u VAR sobi krivo povlačene i da pogodak domaćina nije poništen, a trebao je biti. Prije dvije godine, pak, sudio je u Norveškoj, u porazu od Bodo/Glimta.

Pomoćni suci su isti kao i obično, Hessel Steegstra i Jan de Vries, njegovi su stalni suradnici, ali u VAR sobi bit će Rob Dieperink i AVAR Dennis Higler, također Nizozemci. Oni nisu bili dio prijašnjih utakmica Dinama u kojima je sudio Makkelie. (T.N.)



Tagovi

GNK DinamoRed BullDanny MakkelieLiga prvaka

Ostale Vijesti