Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Dinamova sportska križaljka: Šimiću sve ovlasti, ukida se direktor Škole, sportski direktor mora imati VŠS!? Vlak i Bandić ostaju u klubu!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 25.05.23. | 13:59

Nova sistematizacija poslova u Dinamu otkriva i novu hijerarhiju u najvažnijem, sportskom segmentu kluba. Član Uprave Šimić konačno je i na papiru postao glavni čovjek za taj dio posla

Germanijak je eskluzivno objavio novu, dugo čekanu sistematizaciju radnih mjesta i poslova u Dinamu. Pisali smo nedavno i da bi Dinamo, između ostalog, trebao dobiti novog izvršnog direktora, a to bi bio Dražen Milićević, inače partner predsjednice Uprave Vlatke Peras, on bi bio prvi klupski operativac izvansportskog sektora. U novoj sistematizaciji ne spominje se funkcija izvršnog direktora, ali spominje se direktor operativnog poslovanja, pod čijom su ingerencijom marketing, prodaja i kupnja, dakle, objedinjeno je sve ono što je nekad bilo rašireno na više odjela i funkcija. Upravo će ta funkcija, tako objedinjena, biti jedna od najvažnijih u Dinamu, s obzirom da se radi o segmentima, koji uz transfere i nagrade od UEFA-e kanaliziraju najviše financijskih sredstava u kluspku blagajnu (oko 10 milijuna eura godišnje). Iako se ne spominje tko će biti taj direktor, neslužbene informacije govore da je prvi kandidat za to mjesto upravo Dražen Milićević. S obzirom na njegov odnos s predsjednicom Uprave, koja mu je, po toj hijerarhiji, nadređena, to još uvijek zvuči nevjerojatno, međutim, očito je moguće.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, dobro, o tome ćemo drugom prilikom, kad će sve biti poznato, sad bismo glavni fokus ipak stavili na ono što i jest najvažnije u nogometnom klubu, na sportski sektor. A tu je napravljena hijerarhija i 'kostur' i premda ima još nekih nejasnoća, jer se neke funkcije i odgovornosti na prvu prepliću, jasno je jedno; Dario Šimić odsad je i napismeno glavni čovjek za sportski sektor kluba. Osim što mu u opisu posla kao članu Uprave piše da je zadužen za "kreiranje dugoročne strategije kluba...reorganizaciju nogometne Škole...uspostavu skautske mreže i promicanje interesa kluba kroz aktivno sudjelovanje u tijelima HNS-a i ZNS-a..." jasno piše da "radom sportskog sektora upravlja, koordinira i rukovodi član Uprave zadužen za ovaj sektor, koji je ujedno nadređen svim osobama zaposlenima u ovom sektoru."

Dakle, glavna stvar je ipak riješena, barem na papiru. Protekla dva i pol mjeseca imao je Dario Šimić otpor određenih klupskih strukutra oko kadroviranja i ideja u sportskom djelokrugu, ali ovim je dokumentom dobio potvrdu da je on sad 'taj'. Hoće li tako biti i u praksi, vidjet ćemo uskoro. A tko bi sve trebao raditi u sportskom sektoru? Po novoj sistematizaciji sportskim sektorom upravlja sportski direktor, koji odgovara Upravi kluba, a uz njega su tu još: Voditelj sportskog sektora, zamjenik voditelja sportskog sektora, koordinator sportske logistike i njegov zamjenik i njegov asistent. Pod sportski sektor spadaju i Odjel skautinga te Nogometna Škola. I, tu je jedna velika novost. Naime, funkcija direktora nogometne Škole više ne postoji, ta se funkcija sad zove Voditelj programa razvoja mlađih uzrasta! To je mjesto koje će zauzeti Marko Marić, dakle, kao što smo pisali, svojevrsni koordinator, terenski operativac. Prva i osnovna mu je zadaća da je odgovoran za provođenje strategije razvoja Škole i uspješnu organizaciju svih uzrasta, koordinara rad u školu, izrađuje nacrt strukture Škole, koji mora odobriti Uprava... I, taj 'Voditelj' neće biti zaposlenik kluba. već samostalni, sportski djelatnik. To je na tragu one priče da će Šimić, zapravo, biti glavni šef Škole, a taj voditelj, na naki način, biti izvršni direktor, spona između Šimića i terena. Inače, tu, barem nama koji čitamo dokument, postoji malo nejasnoća, jer Škola je svima njima u opisu posla, i Šimiću i sportskom direktoru i Voditelju sportskog sektora, dakako i voditelju programa razvoja... Na njima je da međusobno raspodjele odgovornosti i dužnosti.

A zanimljiva je i priča oko sportskog direktora. U Dinamovoj sistematizaciji sportski direktor bi trebao voditi sportski sektor, no, predviđena je mogućnost da sportskog direktora nema, tada njegove dužnosti preuzima Voditelj sportskog sektora. Naravno, još jednom, svima je njima nadređen Dario Šimić. Navodno, trenutno nema konsenzusa o tome treba li Dinamu sportski direktor, to još nije dogovoreno, no, ako se u Maksimiru odluče za to, važno je znati tko može obavljati tu funkciju. Sportski direktor, znači, mora imati VSS ili VŠŠ i UEFA Pro licencu, vrhunsku sportsku stručnost, visok stupanj komunikativnosti i najmanje 10 godina rada u nogometu. Ne precizira se pritom broji li se u to i igračka karijera. U svakom slučaju, nema baš puno kadrova, koji mogu zadovoljiti sve te uvjete. Možda Šimić već ima svog kandidata, koji ih ispunjava?

Spomenimo i da će prva momčad imati petoricu skauta (još tri u Školi), traži se i direktor sportske pripreme, da se u Školu vraća individualni rad (novost bi trebao biti i atletski trener), traži se 12 novih glavnih trenera u raznim kategorijama, bit će pet tajnika Škole... Prema neslužbenim informacijama neće baš svi oni koji su na Skupštini bili na strani 'Mamićeve struje' dobiti otkaz, primjerice, u klubu ostaju Marijan Vlak i Jozo Bandić, zasad ne znamo točno na koljim funkcijama, vjerojatno nešto vezano za skautsku službu. Zato više nema Dalibora Poldrugača, umjesto njega Dinamove veterane će u budućnosti voditi Mario Jozić.


Sad kad je to sve crno na bijelo


Tagovi

GNK DinamoDario ŠimićVlatka PerasIgor BišćanMarko Marić

Ostale Vijesti