Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Dinamo u potrazi za najvažnijim čovjekom u klubu: Tko će biti novi sportski direktor!?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 09:45

Uza sva ostala kadrovska pitanja koja će Modri rješavati ove zime, kao ključna točka označen je izbor sportskog direktora, čovjeka koji bi trebao preuzeti brigu o kompletnoj sportskoj politici kluba. Nije isključeno i da dođe neko zvučno ime izvan aktualnih klupskih struktura

Dok je nogometni svijet fokusiran na Katar i Svjetsko prvenstvo, klubovi već naveliko planiraju nastavak sezone. Radi se i u Maksimiru. Doduše, u tišini, bez velike pompe, Modri slažu križaljku za proljeće, ali i za dugoročniji period. Naravno, što se igračkog kadra tiče, Svjetsko prvenstvo dat će zadnju riječ kad su u pitanju izlazni transferi, hoće li netko od reprezentativaca napustiti svlačionicu pod jugom. Tako da u ovom trenutku nema novosti po tom pitanju, priča o budućnosti Livakovića, Oršića, Petkovića ili Josipa Šutala odgođena je za još koji tjedan ili mjesec. Iako se nikome ne žuri s transferima tih najzvučnijih imena, odlazak nekoga od njih može se očekivati.

Za to vrijeme u Dinamu će pokušati riješiti status dvojice igrača kojima ugovori istječu na ljeto. Tu su Kevin Theophile-Catherine i Emir Dilaver. Prema informacijama Germanijaka, moguće je da se Dinamo dogovori s Theophileom da već na zimu ode iz kluba. Poznato je da se radi o jednom od najskupljih igrača u svlačionici i u Maksimiru razmišljaju malo uštedjeti, s obzirom da Theophile ionako nije u prvom planu. Tijekom proljeća trebao bi se na teren vratiti i ozlijeđeni Boško Šutalo, a stoperska pozicija jedna je od onih na kojima Dinamo traži pojačanja i planira dovesti osvježenje. Naravno, Dinamo već ima iskustva pregovora s KTC-om, pokazao se u prošlosti kao vrlo čvrst i težak pregovarač, stoga se ne može prejudicirati zaključak tih razgovora. Nije nemoguće da Theophile ipak ostane do kraja sezone, odradi ugovor u potpunosti, makar i ne igrao previše u drugom dijelu sezone. Dilavera, pak, u Maksimiru doživljavaju važnim autoritetom u svlačionici i on bi mogao ostati u Dinamu.

Međutim, sve su to periferna pitanja u odnosu na ono glavno, koje glasi: tko će biti novi sportski direktor Dinama? Jer, Modri već neko vrijeme nemaju pravog sportskog direktora, ako ćemo iskreno, još od odlaska Zorana Mamića. Tu su fuknkciju paralelno s trenerskim poslom obavljali Damir Krznar i Željko Kopić, uz konzultacije na više mjesta u klubu i izvan njega, no, od Kopićeva odlaska s klupe, Dinamo niti formalno niti praktično nema sportskog direktora. 'Krpali' su se zadnjih mjeseci u Maksimiru na razne načine, dio je na sebe preuzela klupska Uprava, dio trener Ante Čačić, dio Tomislav Butina, šef omladinske škole, tu je i Marko Vukelić, glavni operativac sportskog sektora. No, u Dinamu procjenjuju da tako dalje više ne ide, da klubu treba jedna osoba i njezin tim za taj posao, netko tko bi preuzeo na sebe brigu o kompletnoj sportskoj politici kluba. I to se u Maksimirskoj 128 trenutno smatra ključnom odlukom ove zime, taj bi novi sportski direktor, na neki način, postao najvažniji operativac u Dinamu, što se tiče priče o dolascima, odlascima, igračkoj i trenerskoj križaljci. Nekad se jako dobro znalo u čijoj je domeni taj posao, no znamo da su se odnosi u Dinamu u zadnje vrijeme promijenili i sad se traži tko bi bio taj tko će preuzeti na sebe taj široki i najosjetljiviji opus posla.

Jedna je opcija da funkciju sportskog direktora opet u ruke dobije trener, da Dinamo ponovno ima 'menadžera engleskog tipa'. No, u ovom trenutku to se čini najmanje vjerojatnom opcijom. Ante Čačić trenutno je neupitan na trenerskoj klupi, a ne podcjenjujući ga nimalo, ipak ne treba očekivati da će baš on uz trenersku na sebe preuzeti još i funkciju sportskog direktora. Čačić je oduvijek bio trener, razmišljao kao trener, nije se previše bavio klupskom, sportskom politikom i bilo bi iznenađenje da u ovim godinama postane postane i jedno i drugo. Naravno da će ga se, dok je trener, pitati za mišljenje, ali jedno je dati mišljenje, a drugo trošiti energiju u dnevnoj operativi. Tako da je taj plan najmanje izvjestan.

Druga je mogućnost da sportskog direktora Dinamo pronađe u svojim redovima, među aktualnim kadrom u Maksimiru, ali niti tu nema puno kandidata. Najviše ističe, već neko vrijeme, Tomislav Butina, koji je još ljetos figurirao kao 'sportski direktor iz sjene'. No, dojma smo da je Butina ipak više zaokupljen nogometnom školom u kojoj je također puno posla i u kojoj se očekuju promjene i zaokreti. U Dinamu žele da sportski direktor bude baš to, a ne istovremeno i šef škole, stoga, kad bi Butina postao sportski direktor, opet bi ostalo prazno mjesto šefa škole. A tu se ipak traži kontinuitet, u proteklom razdoblju bilo je puno promjena na čelu škole i to se osjeti i na terenu.

Zato trenutno najviše egzistira i intrigira treća i zadnja mogućnost da Dinamo sportskog direktora potraži na 'tržištu'. I, kako saznajemo, Dinamo je već bacio 'pipke' i u tom smjeru, odluče li se na tu opciju, u Maksimiru bi htjeli dovesti neko zvučno ime, čovjeka iz nogometa s predigreom, iskustvom i dobrim relacijama. Svojedobno su kolala imena Romea Jozaka, koji je bio blizu dogovora, ali na kraju nije u Maksimiru imao konsenzus, zatim Ivana Mancea, koji je, prije no što je došlo do ozbiljnih razgovora, odbio tu mogućnost, jer, još želi raditi u inozemstvu. Već je i to dokaz koliko je teško naći sportskog direktora, izbor nije lagan, a u Maksimiru su svjesni da ne smiju pogriješiti i da će taj koga izaberu postati, barem u prvo vrijeme, najvažniji čovjek u klubu i početi slagati križaljku momčadi za bližu i dalju budućnost. Mogao bi baš dolazak sportskog direktora biti najvažniji transfer Dinama ove zime!


Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićTomislav ButinaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti