Josip Mikacic/Pixsell
Josip Mikacic/Pixsell

Dinamo u pet slika: Gard šampiona, moćni Bati, očajan Maksimir i nestanak grba na prsima

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 03.08.24. | 08:00

Prvak države krenuo je u obranu naslova na najbolji mogući način. Izdvojili smo pet slika s Maksimira na premijeri sezone

Dinamo je suvereno ušao u novu sezonu! Pokazali su modri šampionski gard na premijeri protiv Istre, s čistom peticom položili uvodni ispit na katedri zvanoj HNL i poslali jasnu poruku konkurenciji: "Lani ste imali svoju šansu, prošla je baba s kolačima". Pesimist će reći kako se prvi mačići bacaju u vodu i kako Istra nije najbolji lakmus, ali “petarda” na premijeri izaziva respekt. Dinamo je bio uvjerljiv, efikasan, rastrčan, gladan... Jednom riječju - odličan!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Izdvojili smo pet stvari kojima smo svjedočili na prvoj utakmici nove sezone.

1. Dinamo je bio uvjerljiv, efikasan i moćan

Lani smo previše puta svjedočili jalovosti i izostanku uvjerljivosti na Maksimiru. Sada je od prvog kola poslana dijametralno suprotna poruka konukrenciji. Završne brojke sugeriraju iznadprosječnu dominaciju protiv Istre na premijeri sezone. Posjed je bio 70 posto, 15 udaraca prema vratima Majkića od kojih je 10 išlo u okvir a svaki drugi završio je u mreži. Sandro Kulenović nastavio je ondje gdje je stao u prošloj sezoni a veseli svakako da su dva gola stigla iz posljednje linije. Kevin Theophile i Pierre-Gabriel bili su efikasni u egzekutorskim rolama te na taj način sjajno nadogradili svoj primarni zadatak da se zatvore svi putevi prema Nevistiću. A dva pokušaja Istre tijekom 90 minuta sugeriraju da su ga odradili besprijekorno.


2. Dužina klupe, minute za Pavića i Vrbančića

Ako ne računamo napadače, Sergej Jakirović ima dugu klupu što je jako bitno s obzirom na ritam koji čeka Dinamo do kraja godine, nadamo se i na proljeće. I u ovoj utakmici pokazao je da izmjene donose dodatni impuls u igri. Konkurencija je velika i jaka te je jasno da svatko želi iskoristiti svoju priliku da se nametne, ubaci u fokus trenera i ostavi konkretan trag. Prednost ranog otklona pitanja pobjednika daje Jakiroviću opciju da ponudi minutažu mladim igračima. Tako je dvadesetak minuta u prvoj utakmici sezone dobio Branko Pavić (17), dijete Dinama koji je predodređen za buduću “šesticu” modrih i to jako brzo. Prema nekim maksimirskim vizijama, Pavić će biti taj, onda dolazi Baković. Svoj obol dao je i Vrbančić, dvije godine stariji koji bi u ovoj sezoni mogao doživjeti punu afirmaciju. U klubu su stali iza njega, na Vrbančiću je da vrati povjerenje.

3. Impresivni Baturina i Hoxha, potencijalni problem s napadačima i nedopustiva administrativna greška

Martin Baturina odigrao je sjajnu utakmicu. Razigran i točan dijelio je lopte kao na pladnju. Utakmicu je zaključio s tri asistencije i nagovijestio kako bi ovo mogla biti njegova sezona. Dakako, ako ostane u Dinamu i nakon kolovoza jer ovakav Baturina izaziva pažnju bogataša iz zapadne Europe i lako bi se moglo dogoditi da sleti ponuda za “desetku”. Sjajan je bio i Hoxha koji očito nema namjeru bez borbe prepustiti poziciju Pjaci što sugerira slatke brige za Jakirovića. Za Kulenovića smo već naveli da je bio sjajan, ali utakmica s Istrom pokazala je potencijalan problem. Petković nije krenuo zbog ozljede i realno je Jakir imao tek Kulenovića na raspolaganju na toj poziciji. Bio je Petković na klupi i vjerojatno je mogao u vatru, ali da kojim slučajem nije a da se nešto dogodilo Kulenović, karton ili ozljeda - Dinamo ne bi imao napadačku opciju. Tri tjedan uoči play offa Lige prvaka i s obzirom na ritam utakmica to je potencijalan problem. Ne znamo zašto se tako lako odreklo Brodića ali Dinamo mora dovesti još jednog napadača “pod mus”.

Isto tako, sve češće u Maksimiru čujemo rečenicu “tko radi, taj i griješi”. Bio je to argument za krivo napisano ime trenera na naslovnici prvog broja revije, sada je nakon krivog zapisnika zbog kojeg Marko Rog nije mogao u igru. Na sreću po Dinamo, netko je to uočio ranije. Da nije - sigurno bi jutros čitali o zazivanju administrativne pobjede Istre. Ispalo je na koncu dobro, ali takve greške se ne smiju događati. Zamislite situaciju da u play offu Lige prvaka administrativnom greškom Dinamo izgube priliku za ulazak u elitu?


4. Stadion je i dalje gorući problem

Tijekom dana nije se moglo disati od ljetne žege da bi prije utakmice prolom oblaka spustio nad Zagreb i pokazao pravo lice Maksimira. Puna su usta bila problema stadiona Maksimir tijekom kampanje za klupske izbore, neposredno i poslije nje. I onda je polako sve utihnulo. Rijetko tko će više spomenuti stadion koji svakom utakmicom pokazuje da ga je pregazilo vrijeme. Ljetna oluja sigurno je spriječila dobar dio kibica koji su imali namjeru doći na premijeru sezone. I ne treba im zamjeriti jer traže ljudi svoju komociju a koje na Maksimiru jednostavno nema. Lijevalo je kao iz kabla pod zapadnom tribinom, gdje su navijači tražili zaklon od kiše... Jasno da su u Dinamu nemoćni. Sa svoje strane su učinili sve što su moglo i sada je na gradskim strukturama, ali očekuje se neki permanentni pritisak. Očekuje se od Zajeca i društva da budu “dosadni”. Da spavaju pred vratima Tomaševića, da konstantno guraju potrebu novog zdanja u eter. Imaju iza sebe vojsku navijača koja je ujedinjena po pitanju novog stadiona. Imaju podršku javnosti. Taj problem se stalno treba gurati jer nam se čini da je sve nekako utihnulo...

5. Promocija novog dresa i nestanak grba s dresa

Dinamo je na utakmici s Istrom promovirao treću garnituru dresova koja na prvi pogled izgleda dosta dobro. Međutim, onaj drugi sugerira kako su “modri” nakon “sto godina” nastupili bez svog grba na prsima što je ipak svojevrsno iznenađenje. I to prilično neugodno za veliku većinu. S prsa i srca, iščeznuo je na leđa... Grb je temelj svakog kluba. Grb je njegov identitet i nešto što se ne smije dirati... Niti pod razno. Pogotovo se ne smije dirati u klubu burne i ponosne prošlosti kao što je Dinamova. Možda su neki zaboravili što je bio grb Dinama kroz povijest i što je značio. Grb je preživio na prsima u nekim burnim vremenima kada je to bilo opasno. I nepoželjno. Sinoć ga, eto, više nije bilo na mjestu gdje treba biti! Noviteti poput marketinških koncepta na trećim garniturama i inovacije su poželjne dok se ne prelazi granica. A sinoć se prešla... I tome treba stati na kraj dok je vrijeme. Jer, što je sljedeće? Možda dugine boje?



Tagovi

GNK DinamoHNLIstra 1961Sergej JakirovićMaksimirMartin BaturinaBranko PavićArber HoxhaSandro Kulenović

Ostale Vijesti