Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Skoro kao Donna Vekić: Petica Dinama za početak lova na novi naslov prvaka

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.08.24. | 21:45

Otvorena je 34. sezona hrvatskog nogometnog prvenstva

Furiozno su nogometaši Dinama krenuli po osmi naslov prvaka Hrvatske zaredom. U pristojno popunjenom Maksimiru po ljetnom pljusku i kiši pljuštalo je u mrežu Istre 1961, nakon pola sata bilo je 3-0, a do kraja utakmice 5-0 za domaćine.

Dva je pogotka zabio Sandro Kulenović, koji je startao umjesto lakše ozlijeđenog Petkovića i zasjeo na prvo mjesto ljestvice strijelaca HNL-a, a debitirali su u plavom dresu Lukas Kačavenda, koji je dan ranije napokon dovršio transfer iz Lokomotive te stoper Raul Torrente.

Ozbiljno je momčad Sergeja Jakirovića shvatila suparnika i nakon početnih problema s Puljanima koji su ih napali napunila im mrežu. Osim strijelca Kulenovića zaslužili su da ih se istakne trostruki asistent Martin Baturina te Arbër Hoxha; može radovati navijače Modrih raspoloženost njihova najvrednijeg igrača, a albanski reprezentativac kao da je nakon Eura drugi čovjek, pun samopouzdanja letio je terenom kao – raketa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pola sata prije početka počeo pljusak, ljetna oluja praćena vjetrom, no vjetar se nakon 15-ak minuta smirio, ali kiša je nastavila padati, sve očekivano, prema prognozama meteorologa.

Dinamo je, pak, neočekivano startao bez Brune Petkovića, kojeg je u vrhu napada zamijenio Sandro Kulenović, dočim na klupi nije bilo kapetana Arijana Ademija, zbog lakše ozljede, tako da je vrpcu nosio i prema novom pravilu koje je uveo novi povjerenik za suđenje Bertrand Layec - imao mandat da 'prigovara' glavnom sucu – Stefan Ristovski. S druge, pak, strane, tu je čast imao Slavko Blagojević. No, svi su oni dobri poznanici dugogodišnjeg HNL-arbitra Marija Zebeca...

Iznenadio je Dinamo i trećom garniturom dresova, to je sad postalo moderno da se promovira i na domaćim utakmicama, no boja je tamnoplava, nijansirana, s uzorkom krova s crkve Sv. Marka na Gornjem gradu. Moramo priznati da izgledaju – moćno, ovako uživo iz novinarske lože – bolje od prve garniture!

Paolo Tramezzani je postavio 3-5-2 formaciju s bekom Kadušićem na desnom stoperu, a mladim Irfanom Ramićem na desnom boku, krilom Matejem Vukom na lijevom. Blagojević je kao 'šestica' bio zadužen za 'desteku' Plavih Martina Baturinu. No, gosti se uopće nisu u Maksimir došli braniti, odmah su visoko pritisli domaće u gradnji napada, Maurić je izlazio na Mišića, brzo su Zeleno-žuti jurili u kontre po osvojenim loptama dok su se Modri još privikavali na sklizak teren i presing suparnika. Imali su Ristovski, Pierre-Gabriel i Mmaee posla s bjegovima Lawala i Lisice, no kako to obično biva kad netko napadne Dinamo u Maksimiru, pogodak je pao na drugoj strani. U 13. minuti Marko Pjaca je nabacio zdesna na drugu vratnicu, a Arbër Hoxha udarcem glavom pogodio za 1-0.

Kiša je malo popustila, ali je Dinamo navalio i po osvojenim loptama okomito napadao šesnaesterac gostiju. Nakon Baturinina kornera u 19. minuti Theophile je glavom, također s druge, ali suprotne vratnice nego Hoxha, pogodio glavom za 2-0. Pravi stoperski gol; zadnji put Francuz s Martinika zabio je u Velikoj Gorici, nogom za 4-3 u siječnju 2021.

Odahnuo je na klupi Sergej Jakirović, lakše se disalo, uvijek je bitno kako se starta, poglavito kad su bodovi u glavama mnogih već upisani.

U 25. minuti Lawal je pobjegao, Nevistić istrčao, ali nije prvi stigao do lopte, napadač Puljana ga je uspio preskočiti, vrata su bila prazna, ali Nigerijac je otišao previše desno da bi mogao opasno pucati pa je Ristovski rutinski očistio prije gol-crte. No, bilo je to upozorenje Dinamu da je 2-0 – najopasniji rezultat!

No, ubrzo protunapad Tamnoplavih, Baturina pravodobno za Kulenovića, a Kule napokon miran i staložen u situaciji '1 na 1' s vratarom, malo zdesna, snažnim udarcem pod gredu nije ostavio nikakvu mogućnost Lovri Majkiću za obranu. Tri naprama nula za manje od pola sata, tome se ni najveći optimisti u redovima hrvatskog prvaka nisu nadali!

Imao je do poluvremena Dinamo još dvije prilike, Baturina i Kulenović, no ostalo je 3-0.

Na poluvremenu je na travnjak Maksimira ponovno kročio Dani Olmo, o čemu detaljnije OVDJE.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Početkom drugog poluvremena ponovno je počeo jak pljusak. No, nastavilo je pljuštati i u Majkićevu mrežu. U 49. minuti brza akcija Tamnoplavih, Petar Sučić dubinski za Sandra Kulenovića, koji je vrhom kopačke stigao loptu prije vatara Puljana i skrenuo je u kut za 4-0! Ubrzo je Baturina imao priliku za 5-0, ali mu je Majkić obranio.

U 68. minuti prve dvije Jakirovićeve izmjene, debi Lukasa Kačavende, a u obrani rošada, Pierre-Gabriel na desni bok, Ristovski na stopera, a sveži Ogiwara na lijevi bok. Hoxha i Mmaee su izašli.

U 79. minuti pukla je i 'petarda'. Prvijenac u plavm dresu postigao je Ronaël Julien Pierre-Gabriel, solo prodorom po desnoj strani i majstorskim prebacivanjem Majkića. Čim je dobion priliku na desnoj strani, Francuz je isporučio, pokazao zašto je 'taj'.

Zazivali su navijači domaćih „šest komada“, da izjednače rezultatom jučerašnji drugi set Donne Vekić, no ostalo je 'samo' 5-0. Luka Vrbančić je ub sudačkoj nadoknadi gađao gornji kut, ali nije bio precizan...

Prvo kolo položeno je što de Dinama tiče doslovce s čistom 'peticom'! Istra 1961 će morati bodove tražiti protiv sebi ravnih, ali se još i pojačati.

Dinamo – Istra 1961 5-0 (3-0)

Stadiom: Maksimir. Gledatelja: 6057.

Sudac: Mario Zebec (Varaždin); pomoćnici: Hrvoje Radić (Split), Nikola Kečkiš (Virovitica). Četvrti sudac: Mateo Erceg (Pristeg). VAR: Duje Strukan (Split), AVAR: Deni Grofelnik (Valpovo).

Strijelci: 1-0 Hoxha (13., Pjaca), 2-0 Theophile (19., Baturina), 3-0 Kulenović (28., Baturina), 4-0 Kulenović (49., Sučić), 5-0 Pierre-Gabriel (79., Baturina)

Žuti kartoni: Blagojević, Kadušić (Istra 1961)

Crveni kartoni: -

Dinamo (4-2-3-1): Nevistić - Ristovski, Theophile (od 84. Torrente), Mmaee (od 68. Ogiwara), Pierre-Gabriel - Sučić, Mišić (od 80. Pavić) - Pjaca, Baturina (od 80. Vrbančić), Hoxha (od 68. Kačavenda) – Kulenović. Trener: Sergej Jakirović

Istra 1961 (3-5-2): Majkić - Kadušić, Marešić, Iovu – Ramić (od 59. Valinčić), Maurić (od 59. Ćalušić), Blagojević, Petrusenko, Vuk (od 59. Filet) - Lisica (od 72. Jaganjac), Lawal (od 80. Koski). Trener: Paolo Tramezzani



Tagovi

GNK DinamoIstra 1961Hrvatska nogometna ligaSergej JakirovićPaolo TramezzaniSandro KulenovićArber HoxhaKevin Theophile-CatherineRonaël Pierre-GabrielLukas KačavendaRaul TorrenteMartin Baturina

Ostale Vijesti