Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Dinamo se dobro 'pokrio i ima širinu, ali jedna je pozicija i dalje problem. A jedan igrač velika enigma

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 05.09.24. | 09:00

Svi se slažu da su Modri odradili kvalitetan prijelazni rok, pogotovo jer nitko od ključnih igrača nije otišao. No, i dalje će Jakirović imati neke glavobolje pri sastavljanju momčadi

Zadnjeg dana prijelaznog roka u Maksimiru ne treba očekivati čuda. Možda još postoji poneki postotak šanse da dođe neki napadač, ali bi se uisitnu puno toga trebalo poklopiti. Također, kad su u pitanju i odlasci, jako je malo tržišta, koja su još otvorena, a koja su zanimljiva Dinamovim igračima. Zadnja je vijest, od srijede navečer, da je maksimirski klub opet na posudbu poslao Marka Brkljaču, u slovensko Primorje iz Ajdovščine. I, to bi moglo biti 'to', za kraj jednog turbulentnog, promjenjivog, ali na kraju, ipak kvalitetnog prijelaznog roka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Puno se toga događalo tijekom zadnja dva-tri mjeseca. Dinamo je bacio 'pipke' na mnoge adrese, puno se pričalo o dolacima i odlascima, a u prvoj fazi tog prijelaznog roka, mnogo je više bilo neuspjelih poslova. Dinamo je želio Gnezda-Čerina, Elšnika, Rijekine Galešića i Pašalića, Lokomotivina Šotičeka. Spominjao se i Mierez. Iz raznoraznih razloga nisu Modri uspjeli dovesti nijednog od tih igrača, a kako je cilj prije ljeta bio pojačati se u svim linijama s jednim, čak i dva igrača, izgledalo je da će to biti teška misija. No, malo-pomalo smireni i uporni Marko Marić, koji je u posao ušao kao v.d. sportskog direktora slagao je kockice. Od obrane do napada, rekli bismo. Stigli su bez odštete (ne treba miješati s izrazom besplatno, jer plaćena je određena svota igraču za dolazak) Samy Mmaee i Raul Torrente, dvojica stopera. Pritom je Mmaee, s kojim Ferencvaros nije potpisao novi ugovor, odmah pokazao da je pojačanje. Torrentea se još čeka, još nije dobio pravu priliku. Valjda će je dobiti.

No, najviše se Dinamo 'napucao' na krilima. Marko Pjaca, Juan Cordoba i od neki dan Nathanaël Mbuku novi su igrači na tim pozicijama, koji su se priključili starosjediocima Dariju Špikiću i Arberu Hoxhi. Jasno je da će konkurencija tu biti najjača, a najdeblji kraj mogao bi izvući Špikić. Koji je nekoliko puta ovog ljeta bio blizu odlaska, za njega je bilo nekoliko ponuda, no, sve ih je, uglavnom, odbio on sam. Špikiću vjeruje Jakirović u zadnjim utakmicama, ulazio je s klupe ili čak igrao od prve minute u četiri od pet HNL dvoboja, međutim, vidjet ćemo kakva mu je perspektiva kad se Cordoba i novopridošli Mbuku potpuno uhodaju. Ako znamo da na krilima prinudno mogu igrati i Luka Stojković i Lukas Kačavenda, da je na 'širem popisu' i junior Patrik Horvat, koji je na pripremama skrenuo pažnju na sebe, onda na krilima uistinu ne bi trebalo biti problema.

U samom vrhu napada, Dinamo možda nije napravio sve što je želio. Petković i Kulenović, baš tim redom, trenutno su nedodirljivi, odlazak Frana Brodića ostavio je prostora za dolazak još jedne špice. Međutim, nije se dogodilo (ako se ne dogodi do kraja dana) i tu će biti malo 'krpanja'. Ako će igrati s dvojicom napadača, onda Jakirović neće imati pričuvnu opciju na klupi, kao i ako se netko od njih dvojice ozlijedi. Pjaca, Cordoba i navodno Mbuku mogu u nuždi odigrati u napadu, ali, nisu pravi napadači. Dobro, tu je i 'mali' Mislav Čutuk, koji bi, barem u HNL-u, mogao dobiti poneku minutu. Možda sve to skupa nije idealno, ali nije niti dramatično.

U sredini terena Dinamo je želio dovesti još jednog igrača, 'šesticu' prije svih, no, ostao je kratak. Ipak, tu trener Jakirović ima dosta mogućnosti, Mišić, Baturina i Sučić, trio je koji ima startnu prednost pred ostalima, ostanak Baturine i Sučića, u biti su najveća pojačanja za Modre u veznom redu. A onda su tu Ademi, Rog, Kačavenda, vratio se Stojković, polako ulazi mladi Pavić. Ima tu opcija i materijala, iako bi bilo dobro kad bi Jakirović imao još jednog igrača, koji bi malo 'odmorio' Mišića, dao mu da predahne. No, čak i u ovoj konkurenciji nema razloga da Mišić opet odigra 50+ utakmica u sezoni, trener ga može malo poštedjeti.

Uglavnom, sve su pozicije u momčadi, više-manje dobro pokrivene, Dinamo ima širinu. Naravno, teško je dostići savršenstvo, nemaju niti najveći i najbogatiji klubovi baš na svakoj poziciji dva ili tri jednako kvalitetna igrača.

No, jedna je pozicija ipak ostala problematična, a to se vidi već na početku sezone. Dinamo opet nije uspio riješiti pitanje lijevog beka. Već godinama u Maksimiru traže pravo rješenje, prošlo je u zadnjih pet-šest godina 'milijun' igrača na toj poziciji, nitko se nije zabetonirao. Sad je tu u prvom planu Takuya Ogiwara, no, on nije toliko defenzivno orijentiran, više voli prema naprijed. K tome, igra vrlo promjenjivo, oscilira, a i često je ozlijeđen. Isto tako, on je na posudbi do zime i Dinamo tek treba odlučiti, hoće li ga otkupiti. Da, došao je mladi Romin igrač Jan Oliveras, međutim, on još nije ozbiljno u kadru i rotaciji, nema seniorskog iskustva, nije prijavljen za Ligu prvaka. Doduše, treba i to objasniti, nije na popisu iz birokratskih razloga. Jer, na A listi bilo je mjesta još za dva igrača, ali oni su morali ispuniti uvjet da su dio staža u mlađim uzrastima proveli u Dinamu. Oliveras nije taj! Njega su u Dinamu doveli kao buduću vrijednost, ako se nametne, ako ne, nije koštao previše. Stoga se njega još uvijek ne može smatrati pojačanjem niti trenutnim rješenjem za lijevi bok. Vjerojatno će dobiti priliku kroz HNL, ali pitanje je kad će biti dovoljno pouzdan za one najjače, ozbiljne utakmice. Baš je taj Oliveras trenutno najveća Dinamova enigma, nitko, zapravo, ne zna što može niti kakav je Dinamov plan s njime.

Mauro Perković, koji je bio alternativa za tu poziciju, teže je ozlijeđen i još neko vrijeme neće konkurirati. Onda lijevi bok često pokriva Pierre-Gabriel, koji je primarno desni bek. Kad je zdrav i spreman Ristovski, onda to 'klapa', međutim, kad je jedan od njih ozlijeđen, a pogotovo dvojica, kao u Bakuu, onda Jakirović ima problem. U redu, tamo je 'izmislio' Pjacu kao desnog beka, on je zabio i gol i sve je ispalo savršeno, ali, nije to dugoročno rješenje, niti nešto što će se često ponavljati. Dvojica desnih bekova, tu je i Sadegh Moharrami, koji se oporavlja od teške ozljede, ali se polako vraća na teren, plus mladi Noa Mikić, sasvim su dovoljna rješenja, ali, kad jedan od njih mora igrati lijevo, drugi možda stopera, onda ni ta pozicija ne izgleda tako pokrivenom. Hoće li na zimu Modri ponovno krenuti u potragu za lijevim bekom? Tko zna koji put u zadnjih pet-šest godina.

Doduše, ima jedna opcija, koja se iznenada otvorila. Iako s njim u Dinamu ne računaju, Petar Bočkaj i dalje je u Maksimiru. Transfer u Tursku propao mu je zbog ozljede na treningu, u ovom prijelaznom roku sigurno neće otići iz Dinama. Kad se vrati na teren, što će? Morat će trenirati u Maksimiru, možda se i priključiti momčadi. Pa, zašto isključiti mogućnost da barem do zime odigra i neku minutu, utakmicu u HNL-u ili Kupu. Bez obzira što je otpisan, što nije bio ni u kakvim planovima prije te nesretne ozljede. Nekon asistencijom ili pogotkom sigurno bi mogao doprinijeti, kad je već tu i kad ga već plaćaju...



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićTakuya OgiwaraLiga prvaka

Ostale Vijesti