Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Dinamo sada ima 94.3% šanse za naslov, ali imao je i Manchester City 99% šanse za prolaz protiv Reala...

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 09.05.22. | 10:09

Dinamo je stigao na milimetar do naslova, ali Hajduk i dalje ima šansu.

Nakon neočekivano visokih i 'laganih' 3:0 pobjeda Hajduka i Dinama u nedjeljnim derbijima, borba za naslov prvaka svela se na samo dva kluba. Dinamo i Hajduk. Dva kola prije kraja Plavi imaju četiri boda prednosti. Prema tome, Dinamo će osvojiti naslov ako slavi u jednoj od posljednje dvije utakmice, ili ako remizira u obje. Prema izračunu u nogometnim klubovima sve popularnijeg profesora ekonomije Tomislava Globana, Dinamove šanse za naslov su nakon sinoćnje pobjede protiv Osijeka skočile s 90.6 posto na 94.3 posti. Zanimljivo, Hajdukove su se unatoč uvjerljivoj pobjedi na Rujevici, smanjile. Bijeli su prije jučerašnje utakmice imali 6.9 posto šanse za titulom, a sada imaju 5.7 posto šanse. Iz matematičkih kalkulacija za osvajanje naslova ispao je Osijek.

No, Globanovi pratitelji, vjerojatno navijači Hajdukovi, odmah su uletjeli s recentnom statistikom koja je nalagala da je u 89. minuti dvoboja na Santiago Bernabeuu, u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja, Kraljevski klub imao svega jedan posto šanse za prolaz u finale. Nekoliko minuta kasnije, Real je zabio dva pogotka za produžetke, a onda je u istima, u 96. minuti Karim Benzema zabio iz penala za 3:1. U manje od 10 minuta, Manchester City je prokockao tih 99 posto šanse za finale.

Navijači Hajduka se nadaju da će Dinamo prokockati svojih 94.3 posto šanse koje ima prema ELO modelu na 10 tisuća simulacija.

Računica je sljedeća. Bijeli računaju da će Dejan Računica zaustaviti Plave na Šubićevcu, barem s remijem, a onda će Hajduk u zadnjem kolu na Maksimiru pobijediti Dinamo i doći do titule nakon 17 godina suše.

Računica je razumna, ali teško je računati da će Šibenik Dejana Računice zaustaviti Dinamo kojeg je na Šubićevcu posljednji put pobijedio 2010. godine.

No, tadašnji Šibenik bio je puno jači od današnjeg. Prvenstvo je završio na četvrtom mjestu (s 'tek' 12 bodova manje od prvaka Dinama), igrao je finale Kupa, a Dinamo je, kao već matematički prvak stigao bez nekoliko bitnih igrača.

U nedjelju će situacija biti drukčija. Šibenik je osma momčad prvenstva, Dinamo mora pobijediti, a veliko je pitanje i za koga će navijati navijači Šibenika, Funcuti. Poznato je da šibenska navijačka grupa nije u dobrim odnosima s Torcidom i da ne bi voljeli vidjeti svojeg dalmatinskog rivala kao prvaka države.

Stoga, ako u obzir uzmemo i te 'subjektivne' kriterije, šanse da će Dinamo osvojiti naslov ove sezone su možda i veće od tih 94.3 posto. No, ponavljamo, još veće je u 89. minuti utakmice imao Manchester City za prolaz u finale Lige prvaka...

Raspored do kraja:

35. kolo

Hajduk - Istra (14. svibnja)

Šibenik - Dinamo (15. svibnja)

36. kolo

Dinamo - Hajduk (21. svibnja)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost 18+



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukNK ŠibenikPrva HNLDejan Računica

Ostale Vijesti