Željko Lukunić/Pixsell
Željko Lukunić/Pixsell

Dinamo je prije mjesec i pol dana remizirao sa Spartom. Što se otad promijenilo?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 13:49

Briljirao je tada Petković, odličan bio Nevistić, a Bišćan je prokomentirao kako ne bi Spartu volio u ždrijebu za Ligu prvaka

Bio je to zadnji dan Dinamovih priprema u Brdu kod Kranja, utakmica za kraj. Praška Sparta bila je Modrima 'generalka' na ulasku u sezonu, u kojoj je praška Sparta postala jedna od ključnih utakmice te sezone. Ili ukratko, Dinamo se za Spartu pripremao protiv - Sparte.

Tog 7.srpnja Dinamo je odigrao svoju zadnju pripremnu utakmicu, dok je Sparti to bio prvi ispit.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Ovo će biti drukčija utakmica. Tada niti mi niti Dinamo nismo bili na svojoj najvišoj razini, ovo je ipak natjecateljski dvoboj, igramo za Europsku ligu i ovdje će obje momčadi dati maksimum.", rekao je uoči ovog maksimirskog sraza Brian Priske, trener Sparte. A kako je to izgledalo tog 7.srpnja u Sloveniji? Dinamo je zaigrao u sastavu: Livaković (od 73. Nevistić) - Ristovski (od 62. Moharrami), J.Šutalo (od 54. Bernauer), Perić (od 73. B.Šutalo), Ljubičić (od 73. Bočkaj) - Bulat (od 46. Sučić), Mišić (od 73. Perković) - Špikić (od 73. Menalo), Baturina (od 46. Marin), Ivanušec (od 62. Emreli) - Petković (od 62. Drmić). Bila je to prva utakmica, koju je Dinamo odigrao kompletan, nakon povratka reprezentativaca s odmora, a u Česi su poveli već u drugoj minuti eurogolom Pešeka, koji je pogodio suprotne rašlje, no, nakon toga Dinamo je bio bolji. Briljirao je Bruno Petković, proigravao suigrače, bacao ih u šanse. Tako je proigrao i Bulata, koji je srušen u šesnaestercu, a Petković je pogodio za 1-1.

Bilo je to već u 12.minuti, pokazalo se, bio je to i konačan rezultat dvoboja. U nastavku su i jedni i drugi imali šanse, Dinamo je, zanimljivo, tako je krenuo i u pravim utakmicama, pao nakon sat vremena pa je u nekoliko navrata morao spašavati Ivan Nevistić. Bude li na toj razini i ovog četvrtka u Maksimiru, Dinamo može biti miran. Inače, Sparta je u tom trenutku bila potencijalni suparnik Dinamu već u trećem pretkolu Lige prvaka, a Igor Bišćan to je prokomentirao na ovaj način:

"Jako su dobra momčad, baš na razini protivnika s kojima se možemo susresti na putu do Lige prvaka. I nisam siguran da bih volio igrati protiv Sparte.", rekao je Bišćan. On Spartu nije dočekao na Dinamovoj klupi, ali, eto, Sparta stoji Dinamu na putu do skupine Europske lige. A što se promijenilo u tih oko mjesec i pol dana? U Dinamu je, dakle, otišao trener, došao je novi, nema više Livakovića i Josipa Šutala, ali gotovo svi ostali starteri iz te utakmice mogli bi biti u prvih 11 i u prvoj utakmici play-offa. Dinamo je naknadno još doveo Kaneka i Mihajličenka, sad i Stojkovića, no, pitanje je ima li u njima igrače za udarnu momčad protiv Sparte. Mihajličenko je najbliži toj ulozi.

S druge strane, Sparta je dosta promijenila svoj opis. Prvi napadač danas je Kuchta, koji je tada ušao s klupe, jer je tek koji dan ranije stigao iz moskovskog Lokomotiva. Isto vrijedi i za Birmančevića, a tek nakon utakmice s Dinamom došao je napadač Olatunji, Nigerijac te stoper Gomes. Ovo je bio sastav Sparte protiv Dinama: Vorel - Vidra, Panak, Krejči - Mejdr, Danek, Sadilek, Haraslin, Pešek - Minčev, Sejk. još su igrali: Surovčik, Kairinen, Kuchta, Karabec, Birmančević, Laci, Sorensen, Wiesner, Zeleny, Rynes, Kukučka, Schanelec. Danas se situacija promijenila i iz tih udarnih 11 u prvoj su momčadi na početku sezone uglavnom sigurni Krejči, Sadilek i Haraslin. Čak niti Vorel više nije prvi vratar, a Kairinen, Kuchta, Birmančević, Laci, Sörensen, Wiesner i Zeleny, koji su tada igrali u drugom dijelu, sad su važni igrači, mnogi od njih i starteri večeras. Istini za volju Sparta je bila bolja i tada s njima na travnjaku, Dinamo je u nastavku susreta ima dosta problema.

Jest, to je bila pripremna utakmica, ovo je nešto drugo, ali vidjeli smo tada da se radi o jako dobroj, organiziranoj momčadi. I da Dinamo neće biti jednostavan put do skupine Europske lige.



Tagovi

GNK DinamoSparta PragKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti