EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

Dalić riješio posljednje dileme, Southgate odustao od 'tajnog plana' (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.06.21. | 08:22

Utakmica Engleska - Hrvatska počinje u 15 sati.

Napokon! 574 dana nakon što je Hrvatska izborila plasman na Europsko prvenstvo, Vatreni će odigrati tu prvu, najduže iščekivanu utakmicu. Tek treći put u povijesti, a Hrvatskoj je ovo 11. veliko natjecanje, na otvaranju igramo s jednim od najužih favorita za naslov.

U prethodna dva navrata ta reprezentacija zvala se Brazil. U Berlinu 2006. izgubili smo 0:1, a onda u Sao Paulu 2014. 1:3. U svim ostalim utakmicama otvaranja Hrvatska je na drugoj strani imala protivnika protiv kojeg su Vatreni bili – favorit.

Turska, Jamajka, Meksiko, Švicarska, Austrija, Irska, Turska i Nigerija.

A ovo će nam biti i treći put (Austrija, Brazil) da igramo protiv domaćina. Iako, Engleska nije domaćin u punom smislu te riječi. No, s obzirom na otvoreni put prema igri na domaćem terenu u svim utakmicama izuzev četvrtfinala, možemo reći da je 'najveći domaćin' od 11 država domaćina.

Ono što je pomalo nevjerojatno, jest podatak da Hrvatska nikada nije izgubila na otvaranju Eura (četiri pobjede i remi), a Engleska – nikada nije pobijedila. Gordi Albion za sada bilježi pet remija i četiri poraza.

Valjda im 10. neće biti sreća...

Germania Sport kladionica Englesku u ovom dvoboju vidi kao velikog favorita. I to ne samo ovog dvoboja, već cijelog prvenstva. Kako i ne bi kada Englezi pršte od talenta. Mason Mount, Phil Foden, Jadon Sancho, Bukayo Saka, Declan Rice, Jude Bellingham, Reece Jamce, nitko od njih nema više od 22 godine. Marcus Rashford, Jack Grealish, Dominic Calvert-Lewin, Ben Chilewll, Luke Shaw, su već ‘veterani’, a najstariji od njih (Grealish i Shaw) imaju tek 25 godina.

Vrijednost ove engleske momčadi je prema Transfermarktu gotovo četiri puta veća od Hrvatske. Ta vrijednost naravno nije realna. TM vrednuje talent, a Engleska ga ima na pretek.

Zbog svih događaja oko Christiana Eriksena, Englezi su preskočili jučerašnju konferenciju za medije tako da ne znamo razmišljanja Garetha Southgatea neposredno pred utakmicu.

U engleskim medijima dosta se špekuliralo s kojom će postavom Southgate istrčati. Iako igra s četvoricom u liniji, dosta se pričalo o mogućoj igri s trojicom u zadnjem redu. No, s obzirom na sigurni izostanak Harrya Maguirea, za očekivati je da će Englezi krenuti u svojoj standardnoj formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji, trojicom u vezi, dva opasna krilna napadača i naravno Harryjem Kaneom kao prvom zvijezdom momčadi i najvećim favoritom za osvajanje titule najboljeg strijelca prvenstva.

Što se pak Hrvatske tiče, dosta se u medijima i javnosti raspravljalo o poziciji isturenog napadača. Kao prvi “pick” u ovu priču ušao je Bruno Petković koji je jako dobro odradio kvalifikacije i sezonu u Dinamu, no pritisak javnosti čini se da je urodio plodom, te će se u prvih 11 pronaći Andrej Kramarić, hrvatski igrač u možda i najboljoj formi ove sezone.

Također, kvalitetu Joška Gvardiola izbornik Zlatko Dalić nije mogao ignorirati i po svemu sudeći će mladi defenzivac RB Laipziga uskočiti u prvih 11 umjesto Borne Barišića.

Treća dvojbena pozicija odnosi se na mjesto stopera. Dejan Lovren je trenirao s prvom momčadi posljednjih dana, Dalić ga je testirao i stoper Zenita mogao bi krenuti od prve minute već danas protiv Engleza.

“Imamo kvalitetnu ekipu, i dosta dobrih igrača. Za sutra smo odabrali najbolje što imamo - za okršaj protiv Engleza. Imamo ekipu koja će biti moćna potentna i agresivna. Znam da se kalkulira s imenima, a vidjet ćete sutra. Želim da budemo borbeni i kompaktni. Sutra će zaigrati najbolji igrači koje Hrvatska ima”.

Tako da, konačni sastav Vatrenih znat ćemo između 13:30 i 14:00 (pratite nas u to vrijeme na Germanijaku).

U ovom tekstu još jednom se moramo požaliti jer se ovo prvenstvo igra u koronavirus-dobu. Zamislite samo otvaranje na Wembleyju, na jednoj strani 75 tisuća gromoglasnih Engleza, a na drugoj 15 tisuća hrvatskih navijača, koji ne priznaju brojčanu prednost domaćina te grlom i dlanovima pokušavaju izboriti pobjedu na tribinama.

Istovremeno, na zelenom travnjaku mitskog stadiona, 11 igrača kojima Transfermarkt procjenjuje gotovo četiri puta manju vrijednost od suparnikove, koji su prema kladionici autsajderi i kojima analitičari daju malo šanse, ne priznaju te ‘argumente’ i idu po pobjedu protiv moćnog domaćina prvenstva.




Tagovi

Hrvatskahrvatska ženska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaengleskaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti