REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

CR je u ovom času stvoren za ulogu super-zamjene, Martinez se i dalje nećka oko te odluke

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 09.09.24. | 11:00

Cristiiano Ronaldo ne mora 'strahovati' da će tako brzo preseliti na klupu, iako bi taj potez Martineza imao smisla. Na taj bi način portugalski kapetan imao svježinu za drugi dio, bio bi puno opasniji za protivnika u finišu ogleda, a i njemu bi fizički bilo osjetno lakše.

Odluka Roberta Martineza da ostavi Cristiana Ronalda na klupi za ogled sa Škotima, stigla je kao svojevrsni šok. „Je li se izbornik dozvao pameti“, upitali su se Portugalci. Jasno, malotko, ako uopće i netko, u Portugalu misli da njihov najbolji nogometaš u povijesti ne bi trebao igrati, no sve se više u tamošnjoj javnosti raspravlja o tome da bi CR ipak trebao imati smanjeniju rolu u nacionalnoj reprezentaciji.

„Odluka je taktičke prirode. Želim ga rasteretiti. Radi se o formatu igranja dviju utakmica u 72 sata, a Cristiano je protiv Hrvatske imao najviše sprinteva. Ovdje se radi o pitanju zaštite igrača i imati ga kao opciju s klupe“, pravdao je svoju odluku Martinez.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Utakmica, međutim, nije krenula po ukusu portugalskog izbornika. Škotska je prva povela preko Scotta McTominaya koji je zabio nakon ulaska iz drugog plana u kazneni prostor, što je stiglo kao svojevrsni šok za domaće navijače pristigle na Estadio de Luz.

Pogodak je odsjeo u jeku portugalske dominacije – imali su domaćini glavninu posjeda i nekoliko dobrih prilika, no gosti su se branili kao da im životi ovise o tome. Škoti su obranili 16 udaraca u prvom poluvremenu, što je najviše s čime su se suočili još od 2012. godine.

Ali sav defenzivni trud poništen je rano u drugom dijelu kada je Bruno Fernandes fino pogodio za 1-1 na asistenciju Rafaela Leaa, uz svesrdnu pomoć škotske 'jedinice' Angusa Gunna.

Cristiano Ronaldo je, pak, ušao u igru na poluvremenu umjesto Pedra Neta, prometnuvši se u glavnog Portugalca na terenu. Zamalo se upisao među asistente, pogodio je i vratnicu, prije nego je u finišu ogleda postao heroj Portugala, odvukavši ga da do pobjede.

Igrala se 86. minuta kada je Nuno Mendes poslao zgodni centaršut u kazneni prostor kojeg je dočekao Ronaldo, poentiravši i velike blizine. Bio je to njegov 132. pogodak za Portugal u 214. utakmici i 901. pogodak u čitavoj nogometnoj karijeri.

„Cristiano je u dobroj formi. Ali moramo štititi svoje igrače. Ne može odigrati dvije uzastopne utakmice od 90 minuta.Mora biti svjež za kraj utakmice, ne za početak“, govorio je Martinez nakon utakmice.

Pogodak pogledajte OVDJE (Sport klub)

Portugalski izbornik je odbacio tvrdnju da mu reprezentacija ovisi o igri igrača koji se bliži 40. rođendanu i čija je mirovina na horizontu.

„Ovisnost o Ronaldu? On je nevjerojatan igrač. To nije ovisnost, to je luksuz. On je krucijalan pred suparničkim golo. Njegova inteligencija otvaranja prostora je važna. Stoga govoriti o nekakvoj ovisnosti o njemu nema smisla“, podvukao je Martinez.

Cristiano Ronaldo, dakle, ne mora 'strahovati' da će tako brzo preseliti na klupu, iako bi taj potez Martineza imao smisla. Na taj bi način portugalski kapetan imao svježinu za drugi dio, bio bi puno opasniji za protivnika u finišu ogleda, a i njemu bi fizički bilo osjetno lakše. Ali kako, igrača koji je zabio 901 pogodak u karijeri, postaviti na klupu? CR u ulozi super-zamjene nije ideja koja će tako brzo zaživjeti. A pitanje je i hoće li ikada...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Cristiano RonaldoPortugalska nogometna reprezentacijaLiga nacijaRoberto Martinez

Ostale Vijesti