Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Čini se da su dva prvotimca kod Gattusa izgubila status! Kako ih vratiti?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 18.10.24. | 08:01

Trener Hajduka iz tjedan u tjedan ima glavobolje oko sastava pa neki koji su igrali, sada moraju na klupu

Trener Hajduka Gennaro Gattuso u posljednje je vrijeme na konferencijama za medije govorio o slatkim brigama s kojima se suočava prilikom biranja prve postave.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ne mogu svi igrati, mora izabrati prvih 11, a često je spominjao 'tužna lica' onih koji moraju na klupu. Među njima su nekoliko zadnjih susreta Stipe Biuk i Rokas Pukštas.

Biuk je u Hajduk došao na posudbu do kraja sezone iz Valladolida, trebao je kao takav raditi razliku u Hrvatskoj nogometnoj ligi, no još uvijek s pozicije lijevog krila čeka na prvi gol u svom drugom mandatu na Poljudu. Kao tinejdžer je s Marinom Ljubičićem bio čudo, zabijao kao tinejdžer i proda se u SAD.

Sad je ponovno u Splitu, Gattusu se sviđa, no trener kao trener, uvijek traži optimalna rješenja. Pa je tako prošlu utakmicu starter bio Leon Dajaku koji je ne tako davno bio na transfer listi, ali je onda zajedno s Yassineom Benrahouom vraćen u kadar. Sada je dobio prigodu kako bi se pokazao, ali ni od njega Gattuso nije dobio gol niti asistenciju. E, sad hoće li Talijan ponovno posegnuti za Biukom ili opet staviti Dajakua u Koprivnici, valja tek vidjeti. Na treninzima je sigurno borba za to mjesto. Kako ima njih dvojicu, nema potrebe više za Anthonyjem Kalikom na njemu neprirodnom mjestu.

Poziciju mu je pronašao na polušpici, pa premda Kalik nije kao Kakà iz Gattusova vremena u Milanu, postigao je Gorici pogodak u Brazilčevu stilu te tako zacementirao mjesto u momčadi. Osim toga, njegova energija i trka u pressingu na protivnika, ono je što Gattuso traži, pa tako australski Hrvat djelujući iza Marka Livaje obavlja pritisak te time i centarfora Bijelih tjera na defenzivni rad.

Ulaskom Kalika na mjesto fantazista, ceh je platio Pukštas, koji se nakon odrađenih žutih kartona našao na klupi i ponovno se mora izboriti za mjesto. Ne bi bilo drame da se ne radi o najskupljem Hajdukovu eksponatu za prodaju koji je trebao otići još u prošlom prijalaznom roku, ali nije došlo do dogovora s Parmom budući da je smatrana kako je sedam milijuna eura premalo.

Iza Pukštasa je minuli rad, dobre igre iz prošle sezone, koje ga još uvijek čine poželjnim na tržištu, no ukoliko na dulji rok izgubi status prvotimca, visoka cijena koju traži Hajduk može doći u pitanje.

Vjerojatno 'oni od gore' Gattusu malo žugaju zbog toga, no treneru ne može nitko ništa dok ima rezultat. Prvi je na ljestvici, nije ove sezone u HNL-u izgubio nijednu utakmkicu, a kako su ispred Bijelih četiri relativno lakša susreta, mogao bi derbi u Osijeku dočekati na tom mjestu, a onda slijedi – Dinamo na Poljudu.

Hoće li Gattusove rotacije do tada dovesti da opet igraju Biuk i posebice Pukštas, koji bi na zimu mogao Bijelima donijeti 'kisik', to nitko ne zna. Jedino je sigurno da on ponavlja kako će kod njega igrati oni koji zasluže te da nikome ništa ne poklanja.

Treba mu vjerovati, jer pokazao je to postavljanjem u momčad Bruna Durdova umjesto ozlijeđenog Abdouliejea Sanyanga Bambe i sada 16-godišnjaka nitko ne može istjerati iz prvih 11.



Tagovi

HajdukGennaro GattusoRokas PukštasStipe BiukAnthony KalikLeon DajakuHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti