Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Bruno Goda kao lajtmotiv Jakirove Rijeke!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.08.23. | 10:20

Iako je od najtežeg suparnika u sezoni, Hajduka, Rijeka upisala poraz, njezin je trener na odličnom putu stvaranja respektabilne momčadi

Bilo je to ipak rutinski. Iako je B36 Torshavn, prosječna momčad Ovčjih ili Farskih otoka, povela i nadala se senzaciji, Rijeka nije potonula, nije se uplašila, nego dodala u višu brzinu i s konačnih 1-3 vrlo izvjesno riješila pitanje prolaska u play-off Konferencijske lige. Istina, pamtimo Hajdukovu Gziru i Osijekov Kizilžar, dvoboje koji su se činili riješenima nakon prvog čina, a onda su u uzvratu uslijedili šokovi i antologijska ispadanja, no, nekako vjerujemo da ovog puta takav film nećemo gledati. I da će za dva tjedna Riječani protiv velikog favorita Lillea tražiti put do skupine, trebat će joj za to malo čudo, ravno onome protiv Stuttgarta, kad je ta riječka priča i počela pisati europske note. No, o tom potom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Šest utakmica, pet pobjeda i jedan poraz, to je učinak Jakirovićeve momčadi na startu sezone. Ruku na srce, imala je Rijeka dosad povoljan raspored, u HNL-u je pobijedila slabašne Rudeš (4-0) i Istru (6-0), u Europi se lako razračunala s Dukagjinijem (ukupnih 7-1), a izgubila protiv najjačeg suparnika, Hajduka na Poljudu (0-1) i u toj, najozbiljnijoj utakmici, odigrala ispod razine. No, to ne umanjuje vrijednost Rijekinih rezultata, jer važno je pobjeđivati i one slabe protivnike, takve su utakmice često i najteže, što sa psihološkog stajališta, što zbog poslovično obrambeno orijentiranih suparnika, koje nije lako probiti i dokrajčiti. Jer, znamo da danas svi igraju nogomet. A Rijeka je sve te 'unaprijed dobivene utakmice' riješila uvjerljivo, autoritativno, bez previše muke. I bez obzira na taj poraz od Hajduka, koji je Riječane još uvijek u podsvijesti boli, jasno je da je Jakirović na dobrom putu stvaranja jedne respektabilne momčadi.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Kao lajtmotiv te momčadi i onoga što Jakirović radi na Rujevici možemo istaknuti Brunu Godu. Iako je lijevi bek, Goda se na početku sezone prometnuo u jedno od najjačih napadačkih oružja i u svojih je pet nastupa već zabio četiri pogotka i uz Franju Ivanovića i Niku Jankovića najbolji je strijelac momčadi. A to nije slučajno, jer Jakirović propagira takav nogomet, raznovrstan i efikasan, u kojemu momčad ne ovisi o jednom ili dvojici igrača. Sjajno u tom kontekstu zvuči podatak da je Rijeka ove sezone u šest utakmica zabila već 19 golova, a u strijelce se upisalo čak devet igrača! Uz spomenuti trojac zabijali su još Djouahra, Fruk, Selahi, Radeljić, Pašalić (2) i Grgić. Kad na Ovčjim otocima nisu svoj pucački dan imali napadači, 'potegnuli' su Janković (s bijele točke) te braniči Goda i Radeljić. I, upravo je to najveća snaga ove Rijeke na početku sezone, Jakirović je kvalitetno tempirao formu, ima dosta igrača koji su u pravom ritmu, u koje se može pouzdati i pred svojim i pred suparničkim golom. Rijeka zabija iz prekida, zabija iz dalekometnih udaraca, zabija iz šesnaesterca, Rijeka je opasna sa svih pozicija. I, to je sigurno odličan temelj za ono što je čeka idućih tjedana. A bit će tu, do kraja kolovoza teških i dosad najtežih testova, dva reda Lillea pa red Dinama, između i uvijek neugodna Lokomotiva. To su utakmice, koje će pokazati je li Rijeka spremna i za nešto više, za uključivanje u borbu za naslov i pravi, veliki europski iskorak.

Ali, zasad je velika stvar što Rijeka one protivnike, koje 'mora' pobijediti i protiv kojih nema pravo na kiks, pobjeđuje uvjerljivo, bez stresa i većih problema. Otišli su Frigan i Ampem, a Rijeka je dobila novu širinu, Jakirović ima još veći broj igrača na koje se može pouzdati, koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Uz pretpostavku da će uzvrat protiv B36 biti uistinu formalnost, jedini je upitnik nad Rujevicom nakon još jedne uvjerljive partije, je li stvarno bila potrebna odgoda utakmice s Goricom, ili je 'džoker' trebalo iskoristiti u jednom od iduća dva tjedna? Kako Riječani rješavaju suparnike, ne bi niti protiv Goričana imali problema s umorom i kadrom. A onda bi se mogli kvalitetnije pripremiti za Lille i vrebati senzaciju. Jer, ova momčad ima 'ono nešto' što bi je moglo dovesti i do tih razina.



Tagovi

HNK RijekaSergej JakirovićBruno GodaB36 TorshavnKonferencijska liga

Ostale Vijesti